Från svampar till impact-kritik – våra fem hetaste spaningar från Impact Week
Var du inte på Stockholm Impact Week, som anordnades av impact-hubben Norrsken och Stockholms stad? Lugn. Här sammanfattar Impact Loops Rikard Rosell och Jan Ahmadi de fem hetaste spaningarna.
1. Det är dags för mer radikala idéer
Att det riktas allt mer ljus mot tankar och forskning som vill slå in tidigare stängda dörrar var ett tydligt tecken när onsdagens schema på impact-hubben Norrskens scen skulle summeras. Här samsades ämnen som magiska svampar, transformerade ekonomiska system och att allt kan vara kört – trots våra försök att vända utvecklingen.
Det var nog ingen slump att den nya stiftelsen Norrsken Mind som ska stötta forskning om behandlingspotential för psykedeliska substanser presenterades just nu. "It’s time to break the taboo and look at the research", som Norrskens grundare Niklas Adalberth skriver på Linkedin.
2. Städer viktiga kunder till framtidens foodtech
Foodtech och agtech får allt större plats i allas medvetande. Kanske inte så konstigt med tanke på att vi behöver se över hela vårt globala matsystem i grunden för att dels göra det hållbart, men också säkra att alla människor på planeten ska ha tillgång till hälsosamma livsmedel.
Hur det ska gå till, och vad kan kapitalmarknaden, konsumenter och städer göra? Just städer lyftes fram som viktiga kunder till framtidens foodtech-bolag.
3. Snabb utveckling för psykedeliska svampar
Är det dags för en revolution inom psykiatrivården? Det verkar så om man ser det fokus som psykedeliska substanser, och den potential de kan ha för att behandla depression och en rad andra psykiska diagnoser nu får.
Som tidigare nämnt så tar Norrsken och Niklas Adalberth nu tätposition från svenskt håll med nya stiftelsen Norrsken Mind som investerar 30 miljoner i forskning på området. Vi gissar att fler kommer att följa i det spåret.
4. Kommer ordet "impact" att försvinna?
Flera investerare på Stockholm Impact Week uppgav att de inte använder ordet impact. Begreppet kan ju även vara negativt laddat, sa en investerare. En annan pratade om att ordet förknippas med filantropi och kan skrämma bort konventionella riskkapitalister.
Det är diskussionerna i dag, men det är intressant att blicka framåt också. Vad händer egentligen med begreppet när det etablerade näringslivet ställer om och när konventionella investerare bara investerar i bolag med hållbarhetskoppling för att de är mest lönsamma? När Preem håller på med biodrivmedel och Volkswagen bara tillverkar elbilar – är allt impact då?
Den egentliga frågan vi ställer oss är dock: Kommer den här publikationen snart att behöva byta namn?
5. Fokus på mätbarhet inte bara av godo
Det pågår en stor omställning som drivs på av regleringar som bland annat tvingar etablerade bolag att redovisa sin klimatpåverkan. Det är bra för investerare att få koll på vilka som har en negativ påverkan för att enklare kunna flytta kapital till de som har en mindre negativ påverkan.
Men det finns en baksida av det. Då behöver nya bolag, med mer hållbara affärsmodeller lägga resurser för att ha koll på en massa datapunkter för att kunna få stora bolag som kunder.
Ett par investerare pratade under konferensen om att det är svårt för mindre startups att kunna mäta sin impact – det gäller både den positiva och negativa sorten. Sedan har vi också en ny kategori av bolag som hjälper bolag att få koll på sina datapunkter – som drar till sig kapital från investerare som kunnat gå till aktörer som kan ha en mer direkt positiv påverkan.
LÄS MER: Ett dygn i Malmö – här är våra spaningar från Europas klimatkonferens
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups