Riskkapital

Letar efter cleantech och industri – här är miljardinvesterarens nya fond

Ingela Lidström, vd på Partnerinvest Norr. Foto: pressbilder.

Partnerinvest Norr vill ge startups i Norr- och Västerbotten en skjuts. Nu letar riskkapitalbolaget, med pengar från en ny tredje fond, efter cirka 60 bolag att investera i. <br><br>Ingela Lidström, vd, berättar för Impact Loop om vad bolaget letar efter, hur mycket de är beredda att gå in med och hur det märks att de norra delarna av landet är hetare än någonsin.

Redaktör och reporter

Bolaget, som har stöttats av regionala offentliga aktörer och Tillväxtverket sedan starten 2010, ska driva tillväxt bland lokala företag i Norr- och Västerbotten som kan växa internationellt.

Och det har de onekligen gjort. Tidigare har Partnerinvest Norr, genom sina första två fondgenerationer, investerat i närmare 100 bolag.

De fokuserar på startups med unika och skalbara affärsmodeller, ofta med potential för global expansion, och strävar efter att vara en aktiv delägare, vanligtvis med en styrelseplats i bolagen.

Nytt för i år är att Partnerinvest Norr blivit ett helägt dotterbolag till stiftelsen Norrlandsfonden, som erbjuder lån och finansiellt stöd till företag i norra Sverige.

Fokus på nya branscher

Ingela Lidström har varit vd sedan 2016 och berättar att den nya tredje fonden har 175 miljoner kronor som ska nyinvesteras över en femårsperiod.

Hon hoppas på att det ska födas många nya startups ur de positiva vindar som blåser i norra Sverige, med de stora industrietableringar som görs i städer som Skellefteå och Boden.

“Vi har tidigare gjort många investeringar i bland annat tech och life science. Nu letar vi lite extra efter bolag inom bland annat industri och cleantech. Sistnämnda bolag är något som vi inte sett så mycket av här uppe tidigare. Men med allt som händer i regionen så tror vi att det finns många spännande bolag inom den sektorn”, säger hon till Impact Loop.

"Vill förändra världen"

Fonden har inget uttalat fokus på impact, men i och med att pengarna kommer från offentliga medel, i form av regionerna och Tillväxtverket, finns en uttalad vilja att bolagen ska bidra till hållbarhet, ekonomisk, social och miljömässig sådan.

Faktum är att bolaget redan hunnit göra sin första investering i den nya fonden. I dagarna blev det klart att man investerar i Noah – Lokal Mat, en grossist och återförsäljare av småskaligt producerad mat.

"Vi vill gärna hitta de som verkligen vill förändra världen", säger Ingela Lidström.

Hur mycket vill ni gå in med?

“Ofta så börjar vi med runt en till två miljoner i en första runda. Sedan har vi beredskap för att gå in ytterligare och då handlar det om upp till 10 miljoner.

När gör ni exit?

“Det varierar. Snittinnehavstiden i våra tidigare fonder har varit på drygt fem år. I de bästa affärerna vi gjort har vi haft något länge innehavstid, ofta åtta till tio år.

I strategin ingår att samarbeta med andra privata investerare och investera kapital på lika villkor. Detta samarbete har hittills inkluderat fler än 250 privata investerare.

"Vi söker hela tiden efter fler investerare att göra spännande affärer tillsammans med. Tillsammans med det privata kapitalet har Partnerinvest investerat 1,7 miljarder kronor i ägarkapital i portföljbolagen sedan start – samverkan är viktigt."

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.