Fastigheter

Vill motverka greenwashing – lanserar märkning för hållbar inredning

Kristin Östberg, initiativtagare till Hållbar interiör, och Fanny Fröjd, JLL. Foto: pressbilder.

Impact-bolag som verkar inom inredning och lokaler kan nu få en skjuts med hjälp av en ny märkning. Ihop med forskningsinstitutet Rise har 30 aktörer tagit fram "Hållbar interiör" som ska hjälpa företag att visa att de minskar sin klimatpåverkan.

Chefredaktör

Trots att det finns etablerade miljöcertifieringar för många områden har det hittills saknats en enhetlig definition för att redovisa klimatpåverkan från lokaler och interiörer. Det vill aktörerna bakom den nya märkningen Hållbar interiör ändra på.

"Hållbar interiör är en märkning som varit högt efterfrågad i olika branscher. Avsaknaden av en standard och märkning så här långt, har lett till att verksamheter själva kunnat bestämma vad som kan kallas hållbart – något som riskerar att leda till greenwashing", säger Kristin Östberg, arkitekt och projektledare på Indicum inredningsarkitekter, och initiativtagare till Hållbar interiör, i en kommentar.

Märkningen har tagits fram av över 30 aktörer inom bland annat arkitekt-, möbel- och lokalförvaltningsbranschen. Kriterierna har verifierats av forskningsinstitutet RISE och är i nivå med en ISO 14024 Miljömärkning typ 1. För att få märkningen behöver verksamheter uppfylla krav kring exempelvis energieffektivitet, hållbar förvaltning och återbruk av inredning.

Just återbruk är ett centralt fokus i märkningen. I Sverige produceras kontorsmöbler för 6 miljarder kronor om året, vilket bidrar till ett koldioxidutsläpp på mer än 150 000 ton, enligt initiativtagarna. Genom att satsa på återbrukad inredning kan klimatpåverkan minskas med 30 procent.

"Tidpunkten för den här typen av ny märkning är helt rätt. Att verksamheter i Sverige får fler verktyg i sitt hållbarhetsarbete för att nå klimatmålen är den stora vinsten", säger Fanny Fröjd, chef för projektledning företag på fastighetsmäklaren JLL, en av Hållbar interiörs projektparter.

I samband med lanseringen släpps också appen Hint som ska guida användare genom processen att miljömärka sina lokaler. Arbetet med att ta fram Hållbar interiör har pågått sedan 2019 och började som ett forskningsprojekt med stöd från Vinnova.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.