Just nu

Volta trucks-grundaren tar in kapital till sitt nya bolag – ska optimera logistik

Med nya bolaget Decade Energy vill Volta Trucks-grundaren Carl-Magnus Norden, tillsammans med flera nyckelpersoner från Volta trucks, påskynda avkarboniseringen inom logistik. Nu tar de in 40 miljoner.

Chefredaktör

Många har följt turerna med svenska ellastbils-tillverkaren Volta Trucks, som i oktober försattes i konkurs.

I januari kunde dock Impact Loop berätta att grundaren Carl-Magnus Norden tillsammans med flera andra nyckelpersoner från Volta trucks, däribland sonen Casper Norden, drar igång ett nytt bolag.

Under namnet Decade, som är en sammanslagning av "decarbonizing depots" vill de vara en komplett elektrifieringspartner för bolag som har egna ellastbilar.

"Jag sa tidigt på Volta att vi inte kan leverera en lastbil utan att också se till att våra kunder kan ladda den och få service. Lastbilsbranschen handlar om ‘up time’ – du kan inte låta en lastbil bli stående i en verkstad i 14 dagar utan den måste ut och köra nästa morgon", sa Carl-Magnus Norden då.

Tar in kapital

Nu meddelar gänget bakom Decade att de tar in 3,6 miljoner euro, motsvarande lite över 40 miljoner kronor, i kapital. Investeringsrundan leds av Ananda Impact Ventures och Contrarian Ventures.

I en kommentar säger Casper Norden att medan aktörerna i branschen investerat i elektroniska försörjningskedjor och satt upp mål för avkarbonisering, så ser vi fortfarande för få elektriska lastbilar på vägarna.

"Vår erfarenhet från Volta Trucks är att komplexiteten och fragmenteringen av EV-ekosystemet gör övergången ohanterlig och elfordon okonkurrenskraftiga. Genom att erbjuda en lösning som integrerar de bästa partnerna och teknologierna tillåter Decade Energy logistikföretag att fokusera på sin kärnverksamhet och realisera kostnadsfördelarna som elektriska flottor erbjuder.

Volta-gäng bakom satsningen

Bakom Decade står flera nyckelpersoner bakom Volta trucks, som är delägare i nya bolaget. Utöver Casper Norden är det bland annat Mariela Atanasova, tidigare ansvarig för energilösningar, Alexandre Cleret, tidigare chef för finansiering av tillgångar och Alejandro Ortega Peniche, tidigare försäkringschef på Volta trucks.

Florian Erber, partner på Ananda Impact Ventures, kommenterar investeringen såhär:

"En viktig drivkraft för vår investering i Decade Energy är teamets starka erfarenhet av att hjälpa flottor att elektrifiera. Efter att ha genomfört över 500 depåbedömningar för alla ledande logistikföretag över hela Europa, känner vi att teamet bakom Decade Energy förstår vad som saknas för att övergången ska ske för kommersiella flottor."

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.