Emil, 20, från Gnosjö har kommit på en teknik för att återvinna glas: "Enorma mängder bara grävs ner"
Varje år slängs cirka 25 000 ton fönsterglas-avfall i Sverige, och problemet är massivt även globalt. På detta tror sig Gnosjö-entreprenören Emil Falk, 20, hittat en lösning.
Det är en timme kvar till dess att vinnarna i årets upplaga av entreprenörstävlingen Venture Cup ska presenteras. I vimlet inför prisutdelningen, som gick av stapeln i Göteborg förra veckan, står Emil Falk. 20-åringen från Gnosjö är som grundare av återvinnings-teknikbolaget WindowGlass Recycle nominerad i flera priskategorier.
“Jag kände verkligen när vi stod där och vimlade med alla andra finalister att det var så otroligt många duktiga entreprenörer och bolag där. Min känsla var lite att 'det här vinner vi inte, men det är okej' sett till nivån på de andra”, berättar han för Impact Loop.
Men när kvällen är över vandrar Emil Falk ut från lokalen med hela tre vinster – Startup of the year, Best traction och Publikens pris.
Har hittat lösningen på en global utmaning
Bakgrunden till prisregnet är att Emil Falk med sitt bolag WindowGlass Recycle kan ha lyckats lösa ett stort miljö- och hållbarhetsproblem, nämligen att fönsterglas bara slängs. Med egenutvecklad teknik har man tagit fram en maskin som kan separera glas från fönsterkarmar av trä eller aluminium på ett sätt som gör det möjligt att återvinna glaset. Något som ingen tidigare lyckats med på ett effektivt och maskinellt sätt.
I motiveringen till utnämningen som Årets startup konstaterar juryn för Venture Cup att WindowGlass Recycling, som startades 2022, lyckats skapa ett betydande marknadsfönster som är helt i linje med nutidens behov.
Där lyfter man även fram att bolagets banbrytande teknik för separering och återvinning av fönsterglas, ökar medvetenheten om hur resurseffektivitet kan bidra till en mer hållbar framtid och en minskad miljöpåverkan.
Det är faktiskt helt absurt att glas och trä som självklart borde återvinnas inte gör det
“I Sverige går runt 50 000 ton avfall till deponi årligen, och 25 000 ton av det beräknas bestå av karm och glas. Om vi till exempel tittar på ett land som Frankrike så handlar det istället om mellan 200 000 till 300 000 ton varje år. Pratar vi globalt så är det enorma mängder som bara grävs ner varje år. Det är faktiskt helt absurt att glas och trä som självklart borde återvinnas inte gör det för att vi tycker det är för svårt. Den gamla sanningen har varit väldigt skön att krossa.”
Drivs av att göra skillnad
Emil Falk konstaterar att han drivs av viljan att göra skillnad och att möjligheten att göra det på en global skala är spännande.
“Vi försöker att bygga ett resursföretag som drivs av att maskin, system och lösningar som tar tillvara på världens resurser. Det känns fantastiskt att vi nu har påbörjat processen med att alla fönster i världen ska kunna återvinnas cirkulärt. Den impacten känns både bra i hjärtat och i hjärnan.”
Med en produkt på marknaden befinner sig WindowGlass Recycling nu i början av vad Emil Falk beskriver som en uppskalningsfas.
“Vi har flera ordrar på maskiner från svenska kunder som vi nu ska få ut. Nu handlar det egentligen om att producera maskiner och vi arbetar hårt med att säkra produktionskapacitet för att möta intresset.”
Men det WindowGlass Recycling nu hittat en lösning på är inte bara en vinst vad gäller att gammalt glas kan återanvändas cirkulärt i glasproduktion. Det innebär samtidigt att behovet av att utvinna ny sand som är en av jordens hårdast exploaterade naturresurser, och en förutsättning för nyglasproduktion, kan minska. Något som bedöms vara en nyckelfaktor för världens fönstertillverkare vad gäller hållbar produktion.
Fått stipendier och innovationsstöd
Hittills har återvinningsteknikbolaget inte tagit in något extern riskkapital. I stället säger Emil Falk att bolaget i stort lutat sig mot det intresse och stöd som finns för ny och innovativ teknik.
“Vi har lyckats finansiera vår utvecklingsfas genom en hel drös stipendier och innovationsstöd. Bland annat har vi fått 500 000 kronor från Wallenberg Foundations. Just nu känns det som att vi kan börja den här uppskalningen rent organiskt med egna pengar, men jag utesluter inget framåt när vi ska ta nästa steg.”
LÄS MER: Han vill lösa problemet med fel storlekar – Kamprad-familjen investerar
Emil Falks tips till unga entreprenörer:
- Hitta ett syfte som är viktigare än något. “Du kommer att jobba mycket och det kommer att vara jobbigt tidvis så tro inte att pengar räcker som drivkraft. Håll fast vid ett verkligt syfte och din impactidé.”
- Se till att du har en bra mentor eller rådgivare tidigt. “De mentorer jag haft runt mig har varit a och o för att jag har tagit mig hit och de har format mig och min syn på entreprenörskap.”
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups