Aira

700 nya miljoner till värmepumparna: "Gör att vi kan skala upp"

Martin Lewerth, vd på Aira. Foto: pressbilder.

Det Vargas-backade värmepumpsbolaget Aira har tagit in ytterligare 63 miljoner euro, motsvarande drygt 700 miljoner kronor, från befintliga investerare. Pengarna ska användas för att expandera verksamheten i Tyskland, Italien och Storbritannien.

Reporter

130 miljoner fossileldade värmepannor används fortfarande i Europa, vilket gör att uppvärmning av bostäder står för 10 procent av CO2-utsläppen. Det vill Aira ändra på genom att erbjuda smarta värmepumpar via månatliga betalplaner.

Nu tar bolaget in ytterligare 700 miljoner kronor från investerare som Temasek, Statkraft Ventures, Kinnevik och Altor. Kapitaltillskottet kommer bara ett drygt halvår efter att Aira tog in 1,7 miljarder kronor i en tidigare runda.

“Med den här utökade finansieringen kan vi bygga vidare på vår kommersiella framgång och påskynda omställningen till fossilfri uppvärmning av bostäder. Investeringen gör att vi kan skala upp vår plattform och expandera vårt geografiska avtryck”, säger bolagets vd Martin Lewerth i ett pressmeddelande.

Ska anställa fler installatörer

Pengarna ska användas för att växa i Tyskland, Italien och Storbritannien. Aira vill också utveckla sitt utbud av produkter och tjänster inom ren energi för att öka kundernas totala kostnadsbesparingar.

Sedan januari i år har Aira lanserat sin egenutvecklade värmepump, med tillhörande gröna elavtal och konsumentfinansiering. Bolaget har öppnat ett utvecklingscenter i Sverige och driver en 220 000 kvadratmeter stor fabrik i Polen. För att vidareutbilda nästa generation av experter och installatörer inom ren energi har man även startat flera utbildningsakademier.

Vill reducera Europas gasförbrukning

Totalt har Aira nu tagit in närmare 2,8 miljarder kronor i riskkapital. Martin Lewerth menar att det skapar en stark grund för bolagets ambitiösa tillväxtmål.

“Att få människor att byta till renare och mer prisvärda uppvärmningslösningar är avgörande mitt i den pågående kostnadskrisen. Tillsammans med Temasek, Statkraft Ventures, Kinnevik och Altor visar vi vårt engagemang för att minska Europas gasförbrukning”, säger han.

I dag har Aira 1 200 anställda och en årlig omsättning på cirka 1,1 miljarder kronor.  

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.