Först på Impact Loop:

Agtech-bolaget säkrar offtakeavtal – säljer gödsel för 10 miljoner: “En stor milstolpe”

Gustaf Forsberg och Björn Lindh på NitroCapt. Foto: Johann Bernövall / pressbild.

Det Uppsalabaserade agtech-bolaget Nitrocapt har tecknat ett offtakeavtal med det norska bondekooperativet Felleskjøpet. Avtalet gäller köp av bolagets gröna kvävegödsel. “Vår teknik har potential att förändra jordbruket i grunden och minska utsläppen”, säger Gustaf Forsberg, vd på Nitrocapt, till Impact Loop.

Redaktör och reporter

Nitrocapt har sedan starten 2016 utvecklat en teknik som helt eliminerar användningen av fossila bränslen i produktionen av kvävegödsel, vilket är en stor förändring för en sektor som traditionellt sett har bidragit till betydande koldioxidutsläpp – faktiskt motsvarande utsläppen från hela flygindustrin. Metoden de använder går att beskriva som att de använder elektricitet för att göra kväve från luft.

På plats i ett regnigt Uppsala träffar Impact Loop bolagets medgrundare och vd Gustaf Forsberg och hans kollega Björn Lindh, från början en ängelinvesterare i bolaget som sedermera börjat arbeta för det i rollen som strategichef och vice vd.

Kontoret, där bolaget också har sin första pilotfabrik, ligger vid Green Innovation Park vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Tekniken är utvecklad av Gustaf Forsberg och Peter Baeling, men inte på SLU, även om den förstnämnde skrev sin doktorsavhandling här för 25 år sedan. Men någon pilotfabrik får vi inte se vid besöket.

“Nej, tyvärr. Den visar vi endast för potentiella investerare”, säger Gustaf Forsberg, som tidigare i sin karriär var med och tog fram Thermo Seed, en teknologi för desinficering av utsäde, som idag används av jordbruket runt om i världen.

"Rejäl milstolpe"

Nitrocapt invigde i maj i år, efter åratal av forskning och utveckling, nämnda pilotanläggning, och en till är på gång. Det stora är dock att man planerar att bygga sin första fullskaliga anläggning 2027. En enda anläggning kommer att kunna förse upp till 80 000 hektar, en yta motsvarande Uppland, med kvävegödsel som produceras med fossilfri el. Bolaget har hittills tagit in pengar från investerare som LRF Ventures, Almi Invest Greentech och EIT Innoenergy.

Men för att bygga den fullskaliga anläggningen krävs större resurser. Där kommer norska Felleskjøpet, som kan beskrivas som Norges svar på Lantmännen, in. De har nämligen skrivit kontrakt med Nitrocapt om att köpa gödsel för 10 miljoner kronor från den framtida stora anläggningen. Ett offtakeavtal, helt enkelt.

“Det är en rejäl milstolpe och en förutsättning för att kunna bygga fabriken”, säger Gustaf Forsberg.

Den ska börja byggas 2026, har ni bestämt var?

“Nej, inte än men vi har lokaliserat 11 potentiella platser”

Blir det i Sverige?

“Mycket tyder på det”.

Felleskjøpet, som identifierat kvävegödsel som en av sina största källor till scope 3-utsläpp, ser avtalet som ett viktigt steg mot ett mer hållbart jordbruk.

"Vi har som mål att stärka vårt hållbara utbud med gödselmedel med låga utsläpp av växthusgaser, och som också främjar god agronomi. Avtalet med Nitrocapt är ett viktigt steg i detta arbete. Deras teknik har potential att göra kvävegödsel både kostnadseffektivt och ta ner utsläppen markant", säger affärsområdeschef Ragnar Dæhli i Felleskjøpet Agri.

Avtal för miljarder

Sedan tidigare har bolaget även tecknat LOI-avtal med sju andra aktörer, för totalt 31 mindre anläggningar med samma princip som den stora. Då kommer kunden bygga anläggningen men Nitrocapt stå för tekniken.

“Summerar man alla de avtalen så rör det sig om summor över en miljard euro”, säger Björn Lindh.

Självförtroendet är stort och målet är att växa till en världsspelare. Men något exakt omsättningsmål på sikt har man inte.

“Vi fokuserar på mål som handlar om göra någonting bra för planeten och klimatet. Vår teknik har potential att förändra jordbruket i grunden och minska utsläppen. Sedan är planen absolut att bli lönsamma inom de närmaste åren”, säger Gustaf Forsberg.

NitroCapt

Startår: 2016

Grundare: Gustaf Forsberg och Peter Baeling.

Senaste värdering: 159 miljoner kronor.

Nettoomsättning 2023: -

Resultat (EBITDA) 2023: -19 miljoner.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.