ANALYS: Det finns en elefant i impact-rummet ingen vågar prata om
I impact-världen älskar vi att prata om omställning och minskade utsläpp. Men översvämningarna i Valencia kräver att vi också vågar ta bladet från munnen och prata om det tabubelagda, skriver Impact Loops Christian von Essen i en nyhetsanalys.
Över 200 människor har i skrivande stund rapporteras omkomna i Valencia, efter att enorma skyfall fallit över den spanska staden. Det är en tragedi, och ännu värre blir det när ledande klimatexperter kan konstatera att orsaken troligtvis beror på en stigande temperatur.
Katastrofen sätter fingret på något som impact-världen sällan pratar om.
Nämligen: Att det behövs fler företag som kan stärka samhällets resiliens mot klimatförändringar. Så kallad "adaptation solutions", eller anpassningslösningar.
Faktum är att det känns märkligt tabubelagt att prata om förebyggande arbete i förbindelse med klimatförändringarnas konsekvenser. Och då pratar jag inte om priviligierade preppers med vevradio och ravioli, utan om att driva impact-bolag och investera i lösningar som kan förebygga katastrofer och minimera de konsekvenser som trots allt kan uppstå.
Inte så illa som man tror
Men först behöver vi möjligen konstatera det positiva i allt elände. För hundra år sedan dog en halv miljon människor varje år i naturkatastrofer, framförallt i förbindelse med torka och översvämningar.
Samtidigt som befolkningen i världen har växt från två till åtta miljarder, är det nu bara en tiondel så många som dör av naturkatastrofer. Utvecklingen är med andra ord fenomenal, mycket tack vare bättre livsmedelssäkerhet, smartare städer, robustare byggregler och utvecklad sjukvård.
När Global Burden of Disease listar dödsorsaker under 2021 hamnar naturkatastrofer längst ner på plats 30, även om man adderar dödsfall från extremvärme.
Ska vi vara nöjda då?
Naturligtvis inte. Vi vet att den ökande temperaturen sannolikt kommer att innebära mer extremväder, oavsett om det är orkaner, värmeböljor eller översvämningar.
Bara 5 procent går hit
Det globala nätverket C40 samlar borgmästare från världens viktigaste städer för att enas kring gemensamma utmaningar och utveckla lokala lösningar som kan skalas till andra i ekosystemet. Enligt deras analys väntas 650 miljoner stadsbor kunna uppleva vattenbrist 2050, medan 1,6 miljarder kan drabbas av extremvärme.
Klimatanpassningar är med andra ord en livsviktig fråga, och innefattar bland annat åtgärder inom livsmedelssäkerhet, vattentillgång, avrinning och svalka.
Det stundande klimatmötet COP29 kommer att fokusera stort på de finansiella dimensionerna, vilket också innebär att anpassningar väntas få hög prioritet i Azerbajdzjan.
Samtalen – och pengarna − behövs. Global Center on Adaptation konstaterar att klimatanpassning endast får 5 procent av kapitalet som allokeras till klimatförändringar under perioden 2021-2024.
De konstaterar att klimatanpassning endast får 5 procent av kapitalet
Det är också impact
Katastrofer som Valencia ger en möjlighet till uppvaknande i frågan. Klimatförändringarnas konsekvenser drabbar inte längre små avlägsna öar i Stilla havet, och klimatrisk är inte en luddig kostnadspost som ligger långt in i framtiden.
Resiliens är det populära nyckelordet. Ofta översätts begreppet med motståndskraft, men det handlar också om anpassningsförmåga och återhämtning.
Precis som många andra delar av samhällskroppen börjar skifta från reaktiva till proaktiva åtgärder inom allt från kriminalitet och social hållbarhet till hälsa och utbildning, kan man tänka sig ett gemensamt krafttag inför de risker som ännu inte nödvändigtvis börjar bli alltför påtagliga.
Naturligtvis uppenbarar sig samtidigt nya affärsmöjligheter. Och i likhet med skiftet mot en mer cirkulär ekonomi finns det en hel del att göra genom hela kedjan – från samhällsplanering, arkitektur och fastighetsutveckling, till stormbarriärer, vattenskydd, urbana grönområden, skogsbrandsvarnare och logistiklösningar för krissituationer.
Vi kommer även behöva satellitbolag, dataplattformar, internet of things-aktörer, AI-bolag och materialutvecklare.
Att lyfta anpassningsförmågan högre upp på agendan är med andra ord inte ett misslyckande. Resiliens är inte bara livsavgörande, det är även samhällsekonomiskt gynnsamt.
Att investera i uteblivna katastrofer är också impact.
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups