Ska investera i minst 30 deeptech-bolag – så bygger profilerna sin nya fond: "Finns ett finansieringsgap"
Deeptech-bolag med banbrytande teknik kämpar ofta med att få tillräcklig finansiering för att ta steget från labb till marknad. Nybildade investeringsfonden Turbine Capital har nu säkrat flera hundra miljoner kronor som ska lösa problemet.<br><br>I en intervju med Impact Loop berättar fondens investerare Karin Edström om:<br><br>→ Nischerna som är hetast just nu <br>→ Strategin för att knyta industriella partners och startups närmare varandra<br>→ Varför de redan har 50 bolag i sin pipeline

I ett land med stark ingenjörstradition och tekniska universitet i världsklass kämpar ändå många lovande startups med att ta steget från labbet till marknaden.
Turbine Capital, en ny riskkapitalfond, vill överbrygga det här gapet mellan innovation och kommersialisering.
Fonden är startad av inkubatorn Sting, Karin Edström och Anders Ösund, som har lång erfarenhet från investeringsvärlden med bakgrunder från bland annat Almi Invest, Investor Growth Capital och Combient.
Turbine Capital har säkrat 40 procent av kapitalet för sin nya riskkapitalfond som ska satsa på tidiga deeptech-bolag, med målet att till slut nå 750 miljoner kronor, och på sikt vill de gå in i totalt i 30 till 40 tidiga deeptech-startups under de kommande 15 åren.
Statliga Saminvest, Sveriges största investerare i tidiga riskkapitalfonder, är ankarinvesterare tillsammans med sex ledande universitetsanknutna deeptech-inkubatorer samt Sting och Saabs investeringsarm Saab Ventures.
Idén till fonden växte fram under längre tid, berättar Karin Edström för Impact Loop.
"Ursprungligen var detta ett initiativ från Pär Hedberg på Sting, som hade tänkt på det här ett tag. När han började formalisera tankarna insåg han att enda sättet att göra det på är genom en privat riskkapitalfond med privat kapital. I samband med det tog han kontakt med Anders Ösund och strax därefter mig. Vi två är 'general partners', medan Sting är initiativtagare och medsponsor", säger hon.
Enligt Karin Edström fyller fonden ett tydligt behov i marknaden.
"De universitetsanknutna inkubatorerna avknoppar väldigt många fina bolag, men inom deeptech-området har de svårt att få tillräckligt mycket kapital. Det kostar mer pengar att ta sig till en viss valideringsnivå än för till exempel SaaS-bolag", säger hon och fortsätter:
"Därför finns det ett finansieringsgap för de här bolagen – de som behöver mer pengar än vad affärsänglar kan bidra med, men är i för tidig fas för större riskkapitalfonder."
Bro till storbolagsvärlden
Turbine Capitals modell skapar värde för både startups och de etablerade industriföretagen, menar Karin Edström.
"Vi ser också att startups behöver access till industribolag. Det är den typen av företag, storbolag, som kommer vara användare och köpare av teknologin, bli kunder och även i vissa fall möjliga förvärvare av hela bolagen. Vi vill erbjuda startups en ingång i storbolagsvärlden på ett formaliserat sätt."
Fonden ska även ge de industriella investerarna koll på intressanta startups:
"Om man ser det från de stora bolagens perspektiv - vi har fler med oss än vi kan nämna nu – så vill de ha en bredd av olika bolag som på olika sätt använder deeptech-teknologi. Det kan vara allt från material, generella energilösningar till nya produktionsmetoder", förklarar Karin Edström.
"Många storbolag har egna investeringsverksamheter och stora innovationsavdelningar, men det finns begränsningar för hur mycket de kan söka efter nya innovationer och få ut det bästa av Sverige – inklusive våra universitet- och forskarmiljöer. På så sätt blir vi en 'feederfond' till våra investerare", säger hon.
Industriparterna kommer inte ha direktinflytande över investeringsbesluten, förklarar Karin Edström, men de får möjlighet att följa utvecklingen och eventuellt göra egna följdinvesteringar genom en digital plattform där Turbine Capital delar insikter om portföljbolagen och konsoliderad data om hela dealflow.
Arbetet är redan i full gång:
"Tack vare våra partners har vi redan en pipeline på 50 bolag, och har gått vidare med ungefär 15 till djupare due diligence. Vi hoppas göra vår första investering under Q2", säger Karin Edström.
Fonden söker brett inom deeptechområdet och utesluter inte så kallade dual use-teknologier, alltså innovationer som kan ha både civil och militär användning, även om det inte är huvudfokus.
"Vi tittar brett på deeptech och vill inte avgränsa oss för mycket nu. En naturlig avgränsning blir dock vilka bolag som kommer ut från universiteten, då vi tänker oss att fler än hälften av bolagen vi tittar på kommer därifrån", berättar Karin Edström.
Karin Edström ser vissa sektorer som särskilt lovande:
"Inom energi ser vi jättemycket potential. Vi kommer inte investera i de stora capex-intensiva energiteknologierna, men backar man bakåt i värdekedjan finns intressanta möjligheter inom energilagring, smarta material som ingår i elektrokemiska applikationer och komponenter längre bak i värdekedjan som exempel."
Aktiva investerare
En typisk första investering från Turbine Capital ligger på runt 5 miljoner kronor, med möjlighet till följdinvesteringar på upp till 30-40 miljoner kronor eller mer i vissa fall.
"Vi kommer gå in ganska tidigt, och kan vara de första som går in i ett bolag, kanske efter att en inkubator eller universitets holdingbolag varit med", säger Karin Edström och tillägger:
"Vi kommer jobba aktivt i bolagen och ta styrelseplatser, det är vår absoluta intention givet att vi kommer in så tidigt."
Utöver backningen från industriföretag och inkubatorer har fonden också attraherat flera privata investerare, främst industriella family offices som ser värdet i det dealflow som fonden kommer att generera, berättar Karin Edström.
Innan årets slut hoppas de har stängt hela fonden, med ytterligare en delstängning innan sommaren.
Jonas Lundeberg, chef för Saab Ventures, ser fonden som ett komplement till företagets eget arbete:
"Innovation är en kärnkomponent i Saabs framtida utveckling. Investeringen i Turbine Capital kommer att komplettera Saabs befintliga innovationsarbete genom att ge ett bredare perspektiv på tidiga deeptech-bolag i Sverige", säger han i en presskommentar.
Här är Turbines inkubator-partners
ABI i Luleå
Uminova i Umeå
UIC i Uppsala
Sting i Stockholm
LEAD i Östergötland
GU Ventures i Göteborg
IDEON i Lund
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Just nu: Fortsätt läsa och spara 30%
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
- 👉 Spara 30% rabatt – begränsat erbjudande
Just nu: Uppgradera till Looper och få 20% rabatt
- Exklusiv deal för dig som nyhetsbrevsprenumerant – 20% rabatt i ett år
- Slipp betalväggen – du får full tillgång till all vår dagliga kvalitetsjournalistik
Just nu: Fortsätt läsa och spara 30%
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
- 👉 Spara 30% rabatt – begränsat erbjudande
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups