Northvolt

BESKEDET: Northvolt säger upp 1600 personer – "Både utmanande och smärtsamma"

Peter Carlsson, vd vid Northvolt. Foto: TT.

Northvolt meddelar att de kommer att sparka 1 600 personer, som en del i en reviderad verksamhetsplan. "De beslut som meddelats idag är både utmanande och smärtsamma", säger vd Peter Carlsson.

Redaktör och reporter

Efter att nyheten om att Norhvolts vd Peter Carlsson är på plats i Skellefteå för ett extrainsatt möte med personalen kom ut under måndagsförmiddagen, så kommer nu beskedet om det krisande bolagets plan för framtiden.

Northvolt skriver i ett pressmeddelande att de lanserar det de kallar för en reviderad verksamhetsplan i Sverige, som enligt bolaget är "anpassad till det utmanande ekonomiska klimatet".

De ska nu fokusera på att öka produktionskapaciteten för de första 16 GWh vid Northvolt Ett och stoppar därmed expansionen i Skellefteå som skulle ha tillfört ytterligare 30 GWh.

"De beslut som meddelats idag är både utmanande och smärtsamma"

Detta leder till att cirka 1 600 anställda berörs, främst i Skellefteå (1 000), Västerås (400), och Stockholm (200), där förhandlingar pågår med fackföreningar. Omstruktureringen innebär en global personalneddragning på 20 procent, och 25 procent i Sverige.

"De beslut som meddelats idag är både utmanande och smärtsamma. Jag och alla mina kollegor på Northvolt kommer att göra allt vi kan för att stötta de kollegor som så småningom kommer att lämna bolaget. Besluten är dock nödvändiga för att anpassa oss till rådande verklighet och möjliggöra långsiktig framgång för Northvolt. Vi är fast beslutna att övervinna de utmaningar vi står inför, och att komma ut starkare och mer slimmade när vi fortsätter framåt i vårt arbete med att bidra till ett mer hållbart samhälle", säger vd Peter Carlsson i en kommentar (Impact Loops översättning).

Fokus på kärnverksamheten

Northvolt skriver vidare att de kommer att minska storleken på sina koncernstödfunktioner, som idag till stor del finns i Stockholm.

"Vi måste nu fokusera all energi och alla investeringar på vår kärnverksamhet. En framgångsrik upprampning av produktionen vid Northvolt Ett är avgörande för att vi ska kunna leverera till våra kunder och möjliggöra en hållbar affärsverksamhet. De senaste produktionsrekorden vid Northvolt Ett visar att vi är på rätt väg, men de beslut vi fattar idag, även om de är tuffa, är nödvändiga för Northvolts framtid", säger Peter Carlsson vidare (Impact Loops översättning).

De kommer nu att ge stöd till personalen som drabbas, och bland annat etablera en arbetsgrupp för att stötta utländska anställda med arbetsvisum.

"Idag är en av de mest utmanande tiderna under vårt företags resa, då vi står inför den svåra realiteten att minska vår personalstyrka. Vår prioritet är att erbjuda så mycket stöd som möjligt under denna tid till alla våra anställda, särskilt de som påverkas av övertalighet. När det gäller att stödja medarbetare som kommer att lämna företaget är vi fast beslutna att hantera processen med medkänsla och omsorg och se till att alla får den vägledning de behöver för sina nästa steg", säger Daniela Maniaci, personalchef på Northvolt i en kommentar.

Även facket uttalar sig om situationen:

"Vi i Akademikerföreningen har tillsammans med övriga berörda fackförbund förhandlat med företaget i ett svårt läge. Det har varit väldigt svårt och utmanande. Nu kommer vi att lägga all vår tid åt att informera och ta hand om medlemmarna, säger Teodor Mellström, ordförande i Akademikerföreningen på Northvolt.

Samtidigt meddelar Skellefteå kommun att de kommer hålla en presskonferens vid 15.30 i eftermiddag.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.