Begagnat

De har gått igenom 10 000 elektronikprylar – så mycket utsläpp står din Iphone för

Paul Rudorf från forskningsinstitutet Fraunhofer Österrike och Peter Windischhofer, medgrundare av Refurbed. Foto: pressbild.

Begagnat-ehandeln Refurbed har tillsammans med ett tyskt forskningsinstitut tagit fram en beräkningsmodell som ska se vilken elektronikprodukt du sparar mest in på koldioxidutsläpp att köpa begagnat. Här är deras dom.

Chefredaktör

Även den mest miljömedvetna impact-entreprenören behöver en mobil och en dator. Tyvärr kommer prylarna oundvikligen med ett klimatavtryck, eftersom elektronik står för betydande utsläpp i allt från produktion till leverans.

Nu har tyska bolaget Refurbed, som säljer begagnade och så kallade "rekonditionerade" elektronikprodukter, tillsammans med forskningsinstitutet Fraunhofer Austria, utvecklat en egen beräkningsmodell för att se hur miljöpåverkan hos 10 000 vanliga elektronikprylar ser ut, och besparingen man gör på klimatet att köpa dem begagnat.

Iphone toppar listan

Här är det dock viktigt att poängtera att det inte är så enkelt som att du gör en miljövinst genom att köpa dessa produkter på andrahandsmarknaden. Rent krasst är det troligtvis bättre för miljön att rota fram en gammal mobil som ligger hemma i någon byrålåda och skräpar.

Med det sagt är det tydligt att vissa populära produkter sticker ut – och att vill du då ändå ha just dessa är det bättre att köpa dem just begagnat.

Genomgången, som innehåller information om koldioxidutsläpp, vattenanvändning och mängden elektroniskt avfall som varje produkt genererar, visar till exempel att en iPhone 11 Pro Max (512 GB) motsvarar 117 kg i koldioxidutsläpp att köpa ny. Köper du den däremot på andrahandsmarknaden sjunker siffran till 14 kg, enligt Refurbeds uträkning.

En Iphone 12 128 G motsvarar 75 kg att köpa ny, och 13 kg i begagnad form, enligt uträkningen. Och en Huawei MediaPad T5 10 motsvarar 240 kg i koldioxidutsläpp att köpa ny, och 19 kg begagnad.

EU-lagstiftning på gång

Ämnet är minst sagt hett – EU är på gång att införa lagstiftning som kräver att produkter på den europeiska marknaden kommer med digitala produktpass, som ger information om varifrån produkten kommer och vilka komponenter den innehåller.

"Vi behöver inte vänta på EU:s digitala produktpass för att bli mer transparenta i branschen. Datan finns redan, och vi är redo att dela med oss till alla som vill ta del av den", säger Peter Windischhofer, vd och grundare av Refurbed.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.