De tar bort "evighetsämnet" PFAS från vatten – nu står investerarna på rad

Johan Seijmer, vd för Chromafora. Foto: pressbild och grafik av Impact Loop.

Forskningsbolaget Chromafora har utvecklat ett patenterat sätt att samla upp det kontroversiella "evighetsämnet" PFAS ur avfallsvatten. Nu stänger de en kapitalrunda och ska ta in mer. "Vi fyller ett hål inom just avfall", säger vd Johan Seijmer.

Chefredaktör

Det har rapporterats mycket om PFAS, en grupp kemiska ämnen från industrin som är mycket svåra att bryta ner. De finns idag i allt från våra dricksvatten till luften och i olika livsmedel, och kan påverka immunförsvar, blodets kolesterolhalt och bebisars födelsevikt.

Därför har efterfrågan på olika typer av "avgiftningsmedel" blivit allt större.

En av dem som verkar inom området är forskarbolaget Chromafora i Solna i Stockholm. De har nischat in sig på stora avfallsanläggningar och på att ta bort både långa och mer svårfångade, så kallade korta PFAS.

Ryggsäckar av PFAS

Enkelt förklarat kör de en sorts containeranläggning till kunder som verkar inom avfall och vatten, i vilken de blandar i sitt medel. Den kemiska processen inuti i anläggningen gör sedan att medlet klumpas ihop med PFASen, och bildar som små ryggsäckar, vilket gör det lättare för Chromafora att plocka upp den.

Det är svåra och komplexa vatten vi jobbar med, det handlar inte om dricksvatten

"De kunder som kommer till oss säger att ‘vi har testat allt och ingenting fungerar’ men nu kan vi erbjuda en lösning", säger vd Johan Seijmer till Impact Loop.

All PFAS försvinner dock inte – processen kan ta bort mellan 90 och upp till omkring 99 procent, enligt Johan Seijmer.

“Det är svåra och komplexa vatten vi jobbar med, det handlar inte om dricksvatten. Vi fyller ett hål inom just avfall”, säger Johan Seijmer.

Han tillträdde för fyra år sedan med uppdraget att kommersialisera forskarbolaget som är sprunget ur Stockholms universitet. Idag omsätter man strax under 23 miljoner kronor och har tre system i drift, två i Sverige och ett i Belgien där problemet med PFAS är stort.

"Nu håller vi på att etablera flera partnersamarbeten som kan sälja in vår process. Vi vill vara en teknikleverantör och ha partners som kan ta in vår teknik och snabbare få ut den", säger Johan Seijmer.

Bland annat jobbar man med miljöteknikföretaget Ragn-Sells som också är en av företagets största investerare.

Kretsloppsanläggningen Högbytorp i Upplands-Bro avgiftas på PFAS av Chromafora. Foto: Chromafora.

Investerare gör DDs

Bolaget har nyligen tagit in 15 miljoner kronor som en bryggrunda till en större kapitalrunda som man redan är i färd med att stänga.

"Vi tror att vi behöver mellan 30 till 50 miljoner kronor och har dialoger med flera bra investerare som nu gör en due diligence på oss. För oss är det viktigt att få med oss rätt investerare. Men inget är klart förrän det är klart", säger Johan Seijmer.

Finns det lagkrav på era kunder att göra sig av med PFAS?

"Belgien har väldigt tuffa krav och de är mycket mer progressiva. I Sverige är det mer av ett rörligt mål – men man håller på och ser över det. Det skapar en frustration i marknaden. I USA har man tagit fram förslag på federal finansiering för att lösa problemet."

Vid sidan om PFAS-reningen jobbar bolaget, som har 24 anställda, med en annan teknik för att ta bort tungmetaller från avfallsvatten. Nu växer man för att kunna skala upp både i Sverige och internationellt.

"Vi har ett utvecklingsteam som jobbar med att vidareutveckla PFAS-processen. Det finns alltid saker att förbättra och vi lär oss väldigt mycket när vi kör systemen."

Läs mer om:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.