Efter 10 års arbete lanserar de sin energisnåla golvbrunn: "Ska skala upp"

Henrik Hagman, Thomas Holmberg och Gustav Svensson på Enduce.

Efter tio års utveckling, tester och certifiering är Umeåbaserade Enduce redo att sätta "världens mest energieffektiva golvbrunn" på marknaden. Ambitionen är att nu skala upp snabbt och sätta en helt ny standard vad gäller energiåtervinning för hela branschen.

Reporter

Allt det varma duschvatten som varje dag strömmar ner direkt i avloppsrör runt om i världen är ett enormt slöseri av energi. Den utmaningen har en grupp energiingenjörer på greentech-bolaget Enduce arbetat med att lösa de senaste tio åren. Nu presenterar de sin slutsats och den produkt forskningen har resulterat i.

“Man har redan gjort fantastiska saker kring fönster, isoleringar och tak vad gäller energieffektivisering i fastigheter. Men det finns ett oadresserat område i att varmvatten bara spolas ut utan att värmeenergin tas tillvara. Därför har vi lagt år av forskning på att klarlägga hur man bäst åtgärdar det med störst effektivitet, och till lägst kostnad för kund, samhälle och klimat”, säger Thomas Holmberg, vd på och medgrundare till Enduce.

Thomas Holmberg, vd på Enduce. Foto: press.

Den forskning som han pratar om har resulterat i en världsledande hållbar teknik för energiåtervinning som nu ska rullas ut på marknaden. Enduce har nämligen utvecklat och tagit patent på en golvbrunn som förvärmer inkommande kallvatten med utgående varmvatten – och därigenom kan återvinna 75 procent av energin från varje dusch.

Därför har vi lagt år av forskning på att klarlägga hur man bäst åtgärdar det med störst effektivitet

“Istället för att varmvattnet åker rakt ut i ett hål tar vår lösning tillvara på värmeenergin och återvinner den, vilket ger fantastiska besparingar rent kostnadsmässigt för boende och fastighetsägare, men framförallt ger det positiva klimat- och miljöeffekter.”

Så fungerar tekniken

Den nya tekniken som bolaget utvecklar bygger på att utgående varmt duschvatten går genom en värmeväxlare i golvbrunnen. Genom samma värmeväxlare leds samtidigt det kallvatten som är på väg in till duschblandaren. Därigenom kan värmen från det utgående vattnet överföras till det ingående.

“Det betyder att istället för att det ingående kallvattnet i duschblandaren är som idag runt 6 grader så är det med vår teknik 33 grader. Konkret innebär det att du måste tillföra mycket mindre andel hetvatten under tiden du duschar för att få en behaglig temperatur. Det bygger inte heller på att vi lagrar vatten utan uppvärmningen sker i det befintliga flödet.”

Skiss över Enduces energibesparande golvbrunn som nu kommer ut på marknaden.

I teknikutvecklingen har golvbrunnen testats av tunga fastighetsaktörer som Riksbyggen, Allmännyttiga bostadsbolaget MKB och HSB Living Lab, som medverkat i verifieringen av produkten.

Nu siktar bolaget på att deras teknik ska bli en ny standard för hela branschen.

“Vi kommer att vara den första produkten ute på marknaden som fungerar på det här sättet och som vi ser det har potential att bli en branschstandard. Det finns ingen som tidigare har åstadkommit en lösning som har den här enkelheten och verkningsgraden”, säger Thomas Holmberg.

Slipade på tekniken i garaget

Under de tio år som förflutit sedan grundaren Henrik Hagman, doktor i energiteknik vid Umeå universitet, började slipa på tekniken hemma i sitt garage har Enduce plockat in runt 10 miljoner i riskkapital – och även fått 3 miljoner kronor i stöd av Energimyndigheten.

“Vi såg att tekniken började mogna i sin funktion för två år sedan och då märkte vi att det var läge att kommersialisera den här forskningen och utvecklingen”, säger Thomas Holmberg.

Nu är siktet inställt på att med fart skala upp bolaget och expandera till nya marknader.

Grundare och teknik- och produktchef Henrik Hagman och medgrundare och konstruktör/utvecklare Gustav Svenson.

“Steg ett har varit att få ut produkten i serietillverkning och på marknaden för att etablera oss. Nu har vi öppnat upp dörren för försäljning och har en tydlig ambition att skala upp. Om man utgår från våra prognoser så siktar vi på att nå en omsättning runt 20 miljoner kronor nästa år. Framåt ser vi en jättepotential då problemet med att spola ut varmvattenenergi är globalt.”

Thomas Holmberg konstaterar samtidigt att Enduce kommer att öppna dörren framåt för ytterligare investerare.

“Syftet med det här företaget är att vi ska åstadkomma klimat- och miljönytta. Det gör vi genom att få ut så stora volymer som möjligt vilket vi når genom att skala upp så snabbt som det går. För att göra det kommer vi sannolikt behöva ta in pengar för att kliva in på nya internationella marknader och där ser vi att det blir aktuellt med en ny runda."

LÄS MER: Camilla Bergman: De två duschbolagens öde lär oss något viktigt

Enduce

Startår: 2013

Grundare: Henrik Hagman, medgrundare Thomas Holmberg och Gustav Svenson.

Vd: Thomas Holmberg

Omsättning 2022: 1 miljon kronor

Resultat 2022: - 1,8 miljoner kronor

Största ägare: DMAIC Engineering (Henrik Hagmans bolag), SveGus Engineering (Gustav Svenssons bolag), Fort Knox Förvaring.

Läs mer om:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.