Fem spaningar och en devis – en investerares rapport från klimatveckan

David Frykman, Norrsken VC.

Från avvaktande investeringar på grund av Trump till diskussioner om Northvolt. När hela världens klimatbekymrade samlades på klimatveckan i New York fanns vissa återkommande teman, skriver David Frykman, investerare på Norrsken VC, i en krönika.

På planet till New York (jag vet, det är ironiskt att hela världens klimatbekymrade flyger in och ut för klimatveckan– kudos till Greta som konsekvent tog båten) slår det mig att jag egentligen inte vet vad NYC Climate Week är. Det visar sig vara en organisk smältdegel av över 600 evenemang på olika klimatteman, utspridda över hela Manhattan. Det finns ingen toppstyrning, ingen överordnad plan – allt drivs från botten och upp av olika aktörer. Vi på Norrsken VC är här för första gången, och veckan blir intensiv med möten – kanske ett hundratal personer totalt – där vissa tydliga teman dominerar samtalen. 

Klimatet och freden – en dragkamp kring knappa resurser

Det första som slår mig är hur kopplingen mellan fred och klimat har blivit tydligare än någonsin. Många av de vi pratar med konstaterar att klimatet sällan prioriteras under krig och oroligheter. Pengarna går istället till försvar och militära utgifter – inte till gröna investeringar. 

Historikern Yuval Harari har pekat på hur freden i västvärlden de senaste 40 åren varit en förutsättning för den ekonomiska tillväxten, den ökade välfärden och de framsteg vi gjort i klimatarbetet. Rysslands invasion av Ukraina och eskaleringen av konflikten i mellanöstern riskerar att vända på denna trend. 

Vilka katastrofer krävs för att öka tempot?

Även om det råder en bred enighet om att klimatförändringarna är verkliga – med extremväder och smältande glaciärer som skrämmande bevis – tycks det som tempot i åtgärderna inte matchar förändringarna. En återkommande fråga är: Vad krävs för att vi ska skrida till verket på riktigt? En kollaps av Thwaitesglaciären? Ett havererat AMOC-system som gör att norra Europa får samma klimat som Sibirien? 

Samtidigt har vi i nutid sett i praktiken att radikala förändringar är möjliga under vissa omständigheter, som när världen stängde ner under pandemin eller när Tyskland abrupt kapade banden till rysk gas efter decennier av tvekan. Så vad krävs för att höja tempot i klimatarbetet, hur illa måste det bli och var? 

Vad krävs för att höja tempot, hur illa måste det bli och var? 

Northvolt – ringar på vattnet

Även på andra sidan Atlanten är ett av de mer omdiskuterade projekten just nu Northvolt, det svenska batteriföretaget som både symboliserar möjligheterna och riskerna med klimat-tech. För många ses Northvolt som ett monument över vad Europa kan åstadkomma inom hållbar teknik och då hoppas man innerligt att bolaget ska klara sig.. Inte bara för att gröna batterier behövs, utan även för att ett misslyckande skulle kunna underminera modet och investeringsviljan i hela sektorn.

Valet i USA – den tunga våta filten

Valet 2024 i USA svävar som ett mörkt moln över allt som sker här. Hela den amerikanska klimat-tech-sektorn har tryckt på pausknappen i väntan på vad som kommer att hända. Alla spekulerar: Vad händer med Inflation Reduction Act (IRA) om Trump vinner? Kommer hans administration riva upp allt, eller är programmen för djupt integrerade i ekonomin för att stoppas? 

Åsikterna är delade men vi är nog på marginalen aningen mer positiva när vi åker hem jämfört när vi kom. Hur det än blir, så är valet viktigt för framtiden – inte bara för USA, utan för hela världens klimatarbete. 

Vi är nog på marginalen aningen mer positiva när vi åker hem jämfört när vi kom

Oväntade satsningen – kärnkraft för AI 

Under veckan var ett av de mer oväntade samtalsämnena Microsofts nya hållbarhetsinitiativ. I samarbete med Constellation Energy planerar Microsoft att återöppna reaktor ett på Three Mile Island – en plats som länge förknippats med riskerna kring kärnkraft efter olyckan 1979 vid reaktor två.

Detta är en modig och kontroversiell satsning som ingår i Microsofts strategi att bli koldioxidneutrala till 2030, en ambition som har blivit mycket svårare att uppnå på grund av tillväxten inom AI och den, mycket stora, tillhörande energikonsumtionen. 

Devisen: Om en vinner så vinner alla

Även om samtalen under veckan återspeglat en viss frustration över att arbetet går långsamt och att politiken inte sällan går åt fel håll, så finns det också en optimism kring att lösningarna för omställningen inte bara är bra för klimatet utan och också är bättre, billigare och snabbare än de traditionella alternativen. Det borde i längden vara ett vinnande koncept. 

På planet hem slås jag av hur tacksam jag är för all den hjälp vi fått under veckan. Människor har generöst bjudit in, introducerat oss till sina investerare och kontakter, och delat med sig av affärsmöjligheter och idéer. Gemenskapen kring impact och klimat-tech präglas av en genuin vilja att lyfta och hjälpa varandra. 

Om en vinner, så vinner alla är devisen som präglar industrin. Så finns det något vi kan bistå med, hör gärna av er!

Läs mer om:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.