Flower

Flowers drag efter rekordrundan – gör stort uppköp: "Kommer göra skillnad för Sverige"

John Diklev, grundare och vd på Flower och projektet i Pajkölen. Foto: pressbilder.

Energiteknikbolaget Flower har köpt ett av Sveriges största batteriprojekt av Arise. Anläggningen, som är redo att börja byggas, ligger i Pajkölen i norra Sverige. "Det här blir ett genombrott för vår portfölj som kommer att göra stor skillnad för det svenska energisystemet under de kommande åren", säger John Diklev, grundare och vd på Flower.

Redaktör och reporter

I augusti kunde Impact Loop avslöja att Flower, som i grunden utvecklat en mjukvara som kan koppla samman förnybara energikällor i så kallade Virtual Power Plants (VPP), tagit in en stor kapitalrunda på 290 miljoner kronor. 230 miljoner kom från riskkapitalbolaget Northzone.

Nu kommer en nyhet som pekar mot planen för pengarna – expansion. Bolaget meddelar i dag att de förvärvar en anläggning som ska bli en del av Flowers växande portfölj av batterilösningar, som i och med detta når 270 megawatt. Prislappen är cirka 30 miljoner kronor.

”Förvärv av den här typen har tidigare varit ovanliga på den svenska marknaden. Nu sker de allt oftare, vilket säger något om den fantastiska utveckling som sker i den svenska batterilagringsindustrin i dag. Med denna banbrytande tillgång på plats kommer Flower att ytterligare bidra till ett balanserat energisystem genom att stabilisera elnätet och minska volatiliteten, samtidigt som vi stärker vår position i framkant av energiomställningen”, säger John Diklev, grundare och vd för Flower i en kommentar.

Tiodubblad omsättning

När anläggningen tas i drift kommer Flower att ha kontroll över hela batterivärdekedjan. Tanken är att det ska ge möjligheter för aktörer inom förnybar energi att dra nytta av nya intäktsströmmar, skriver bolaget.

Flower, grundat 2020 och baserat i Stockholm, omsatte 2023 över 100 miljoner kronor, vilket var tio gånger mer än året  innan.

Under året har företaget också expanderat sitt team till 100 anställda och startat upp flera nya batteriprojekt, inklusive Sveriges största batteripark i Bredhälla på 42,5 megawatt.

“Med det här nya projektet på plats kan Flower fortsätta att skapa mer värde för sina partners genom att minska negativa prisrisker och ge dem tillgång till lukrativa marknader för energihandel. Det här projektet är ett av många i vår portfölj som illustrerar hur Sverige på ett effektivt sätt kan ta steg mot en förnybar revolution inom energisektorn”, säger John Diklev.

Projektet i Pajkölen, Ljusdal, som utvecklats av säljaren Arise, beräknas vara färdigt och i full drift 2025.

Flower

Startår: 2020

Vd och grundare: John Diklev

Senaste värdering: 1,4 miljarder kronor

Nettoomsättning 2023: 100 miljoner kronor

Resultat (EBITDA) 2023: -8,5 miljoner kronor

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.