NY FRÅGESPALT

Fråga juristerna: "Jag vill investera i förnybart – vad ska jag tänka på?"

Maria Hanbo och Fredrik Morfeldt, Cirio Advokatbyrå. Foto: Cirio och grafik av Impact Loop.

I den andra delen i Impact Loops frågespalt, som görs i samarbete med Cirio Advokatbyrå, undrar en affärsängel vad han behöver tänka på när han ska börja investera i förnybar energi. Cirios Maria Hanbo, Senior Council och expert på M&A inom energi och Fredrik Morfeldt, partner i Cirios M&A-grupp och med fokus på energi-, industri- och infrastruktursektorerna svarar.

Detta är ett betalt samarbete ihop med våra vänner på Cirio Advokatbyrå. Läs mer om det i faktarutan under artikeln.

Fråga:

Jag är affärsängel och vill börja investera i grön el. Dels för att området intresserar mig och för att jag vill bidra till den gröna omställningen, men också för att jag ser en affärsmöjlighet nu när nätet ska byggas ut så kraftigt.

Hittills har jag främst investerat i mjukvara och det här är ju något helt annat. Nu har jag några intressanta case jag tittar på. Men vad behöver jag tänka på?

Svar:

Vad roligt att du vill göra hållbara affärer och välkommen till en riktigt spännande bransch. Elbranschen består av företag som ägnar sig åt distribution (elnätsföretag) och produktion (elproducenter) samt handel (elhandlare, aggregatorer, balansansvariga). Alla dessa företag är viktiga för den gröna omställningen och tänkbara investeringsobjekt. De är dock helt olika typer av verksamheter och investeringscase.  

Den första frågan du behöver ställa dig är vad du har för riskaptit. Några tumregler inom just energi kan vara att verksamheter inom distribution medför lägre risk än de inom produktion, och att verksamheter som är byggda och driftsatta är mindre riskfyllda investeringar än de som planerar att byggas. Om du har en hög riskaptit kan du även komma ihåg att inom det gröna energisegmentet finns många verksamheter som bygger på teknik som ännu inte alls är kommersiellt realiserad, eller inte realiserad i någon större skala i Sverige. Här ryms allt från vågkraft, CCS (carbon capture and storage) till elflygplan och grön vätgas.

Grafik: Impact Loop

Man kan fråga sig vad som egentligen är en investering i grön el. El som produceras av vindkraft till land och havs, solkraft och (småskalig) vattenkraft är klassiska exempel på gröna investeringar. Enligt EU:s så kallade taxonomi är också investeringar i kärnkraft att betrakta som hållbara. Vi menar också att investeringar i relevant infrastruktur, exempelvis i elnät, och i stora fristående batterier för lagring av el, samt i sådant som biobränslegenererad fjärrvärme, är viktiga i ett elsystem baserat på förnybar energi.  

När du som investerare utvärderat vilken riskaptit du har och vilken del av elbranschen du vill göra dina gröna investeringar inom tycker vi också att du ska tänka på att skaffa dig bra rådgivare. När du väljer rådgivare – oavsett om det är inom teknik, miljö, försäkring, finans eller juridik – ska du välja rådgivare som förstår elmarknaden och kan investeringsmarknaden inom det område som du är intresserad av att investera inom.

För att göra korrekta värderingar av lönsamheten och riskerna i de affärscase som du tittar på behöver du tillsammans med rådgivarna fundera på hur ni ska hantera svängningar och perioder av låga priser på elmarknaden. Om du överväger att investera i sol- eller vindkraftsproduktion i Sverige idag är det sannolikt att din anläggning kommer producera som mest när elpriserna är lägre och mindre då priserna är höga. Finansiella och juridiska rådgivare kan hjälpa dig med prissäkrings-strategier och -avtal. Tekniska rådgivare kan hjälpa dig att utreda möjligheter till lagring av el, till exempel genom samlokalisering med batteri eller vätgasproduktion. Historiskt har mindre lyckade prissäkringsstrategier (inte minst genom så kallade baseload PPAs) resulterat i stora problem för vissa elproducenter.

Grafik: Impact Loop

När man investerar inom energi är det också viktigt att kunna värdera politisk och regulatorisk risk. Ändrade prisområden, olika stöd (elcertifikat, ursprungsgarantier, Klimatklivet) eller skatter (energiskatt, fastighetsskatt) som införs eller tas bort, politiska beslut som gynnar vissa energislag framför andra, är alla exempel politisk och regulatorisk risk. I princip hela elmarknaden är reglerad i olika lagar som påverkar hur olika verksamheter kan bedrivas och utvecklas.

För verksamheter inom eldistribution och elproduktion bör man komma ihåg att de har en påverkan på sin närmiljö och etableras på mark eller i vatten. Därför är det viktigt när man granskar en individuell verksamhet, att se att verksamheten får bedrivas på den plats och i den omfattning som pågår, eller är planerad att pågå. Detta utreder du (med hjälp av dina rådgivare) bland annat genom att granska handlingar som markavtal och miljötillstånd och ibland genom platsbesök.

Oaktat om verksamheten redan är tillståndsgiven behöver man (särskilt när det är fråga om en nyetablering) även bedöma om platsen är lämplig – till exempel om det blåser tillräckligt på en plats för en tänkt vindkraftspark och när en elanslutning med tillräcklig kapacitet kan antas finnas på plats. (På många håll i landet är elnätet fullbelastat och det går inte att ansluta fler anläggningar utan att nätet byggs ut och förstärks.)

Är det en etablerad verksamhet behöver man kontrollera att verksamheten bedrivits i enlighet med de tillstånd och avtal som gäller, hur länge man kommer att få fortsätta att bedriva verksamheten samt att det inte finns några historiska miljöbelastningar.

Ska verksamheten lånefinansieras bör man också redan från början förhålla sig till verksamhetens ”bankability”. Banker är typiskt sett obenägna att ta risker som är kopplade till tillstånd och regulatoriska frågor, och förväntar sig att kunna ta säkerhet över väsentliga avtal.

Hör av dig om du vill prata mer om detta!

/Fredrik Morfeldt och Maria Hanbo, Cirio Advokatbyrå

Fråga juristerna – nytt format i samarbete med Cirio


Impact Loop lanserar nu Fråga juristerna i ett betalt samarbete med Cirio Advokatbyrå. Frågespalten syftar till att hjälpa våra läsare med den legala sidan av att driva ett impact-bolag.

Cirio Advokatbyrå är en av Sveriges ledande advokatbyråer och strävar efter att leverera affärsjuridik med briljans och omtanke. Deras spetskompetens omfattar transaktioner, operativ juridik, tvister och insolvensrätt. Stort fokus läggs på hållbarhet, och Cirio rådger gärna inom energi och infrastruktur, digitalisering och tech, life science och hälsovård samt fastigheter.

Vad undrar du? Skicka in din fråga till impact@loop.se (du kan vara helt anonym) så ser vi till att rätt expert på Cirio svarar här på sajten. Ingen fråga är för stor eller liten!

Du kan också alltid kontakta Cirio Advokatbyrå här.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.