Från A till F − begagnade varor på nätet får nytt betygssystem
Recommerce-marknaden ska äntligen få ett gemensamt språk med en skickgradering som ska underlätta handel med begagnade varor. Detta avslöjas i dag på Svensk Handels stora event D-Congress i Göteborg. Först ut med det nya systemet är hemelektronik.
Handeln med second hand-produkter online har varit en djungel, med olika system för olika sektorer eller aktörer. All eventuell gradering riskerar att bli godtycklig eftersom det är omöjligt som konsument att veta om man jämför äpplen mot päron.
Branschinitiativet Hållbar e-handel har under de senaste åren samlat e-handlare i ett nätverk för att främja hållbarhet och mätbarhet online. En av deras arbetsgrupper heter Recommerce, och har haft i uppgift att ta fram det nya systemet för skickgradering av begagnade produkter på nätet.
Under Svensk Handels event D-Congress i Göteborg lanseras detta under torsdagen.
Överst på skalan är Ny Produkt, vilket innebär att man även fångar in handeln med överskottslager eller utgångna produkter. I övrigt liknar det onekligen den svenska skolans nuvarande betygssystem, där A är bäst (nyskick) och F sämst (”salvage”, duger enbart till reservdelar eller återvinning).
Andreas Anderholm Pedersen är hållbarhetschef på GIAB/Returhuset och ordförande för Hållbar E-handels arbetsgrupp Recommerce, som arbetat fram skalan.
”Med en branschöverenskommelse för skickgradering ökar konsumenternas möjlighet att göra jämförelser mellan produkter vilket gör det både tydligare och ökar tryggheten för konsumenten. En gemensam skala tror vi därför kommer att leda till att efterfrågan på begagnade produkter stiger och får branschens tillväxt att öka”, säger han.
Först ut med att implementera betygsskalan är marknaden för hemelektronik. För Refurbed, med tusentals rekonditionerade elektronikprodukter, är utvecklingen minst sagt välkommen, menar bolagets marknadschef Therese Almqvist.
”Det är en jättemöjlighet för oss eftersom det blir lättare för konsumenten att navigera i och jämföra rekonditionerat som fortfarande är en väldigt ung bransch. Sverige tar nu ett första steg i att implementera en branschstandard som skulle kunna tjäna som ett best practice-exempel för ett EU-omfattande initiativ i framtiden.”
Bland företagen som står bakom den första skickgraderingsvågen återfinns förutom Refurbed även Elgiganten, Refurbly, Returhuset, Blocket, Inrego, Relovie och den globala aktören TES-amm.
Svensk Handel och Hållbar E-handel meddelar samtidigt att man kommer att samarbeta tätare framöver genom en ny strategisk allians. Per Ljungberg, innovationschef på Svensk Handel, menar att det är ett naturligt steg i att leda svensk e-handel mot en mer hållbar och konkurrenskraftig framtid.
”Vår ambition är att med sammanslagningen intensifiera branschens innovations- och hållbarhetsarbete. Den nya skickgraderingsskalan är ett exempel på arbete vi kommer att driva vidare. Närmast ligger att få fler branscher och företag att ansluta sig till branschöverenskommelsen.”
Så här kommer den nya skalan att se ut:
Ny Produkt
Produkten är helt ny, aldrig använd. Batterikapacitet 100%.
Exempel:
* Utgånget sortiment eller modell.
* Överskottslager.
A: Nyskick
Produkten kan ha använts men är nästan omöjlig att urskilja från en ny produkt. 100% funktionell.
Exempel:
* Produkter som använts tidigare, men som tagits väl hand om.
* Rekonditionerad produkt i nyskick, funktionstestad.
* Ej använda produkter med trasig eller öppnad kartong, kan ha märken efter uppackning.
B: Mycket bra skick
Använd produkt i mycket bra skick. Produkten har ett högt helhetsintryck och är 100% funktionell.
Minimalt med slitage, vilket kan ses vid noga inspektion – mindre kosmetiska skador (ex repor, kantstöttning).
C: Bra skick
Använd produkt i bra skick. Normalt slitage med tydliga tecken på användning.
Kan förekomma kosmetiska repor i form av repor eller kantstöttning. 100% funktionell.
D: Okej skick
Använd produkt i okej skick. Produkten har tydliga spår av användning.
Funktionstestad med okej kapacitet. Produkten kan behöva fixas till för att uppnå full funktion.
Kosmetiska repor eller bulor. Lättare skador kan förekomma, så som sprucket glas (mobiltelefoner), mindre tekniska defekter eller hål i textilier/kläder.
E: Dåligt skick
Allvarliga tekniska och/eller funktionella defekter.
Produkten behöver fixas till för att uppnå full funktion.
F: Salvage
För reservdelar och/eller återvinning.
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups