Energi

H&M vill fasa ut fossila bränslen – investerar i energilagring: "Avgörande"

Laura Coppen, investment manager på H&M Group Ventures. Foto: pressbild.

H&M investerar i ett bolag vars teknik kan hjälpa fabriker att elektrifiera. "Avgörande för att nå våra klimatmål", säger Laura Coppen, ansvarig för hållbara investeringar på H&M Group Ventures.

Chefredaktör

Först några siffror för kontext till denna nyhet:

Modebranschen står för cirka 5 procent av världens utsläpp, visar en rapport från World Economic Forum. Och till skillnad från vad många tror är det inte återvinning som innebär den största möjligheten att minska dem. Samma rapport visar nämligen att mindre än 2 procent av utsläppen inom modebranschen kan minskas av att återvinna kläder.

I stället är det att byta ut fossila bränslen mot förnybara källor som verkligen kan "flytta nålen". Det kan minska utsläppen inom modebranschen med cirka 45 procent, eftersom utsläppen främst orsakas av den stora användningen av fossila bränslen i de länder där produktionen sker. Ytterligare 20 procent kan sparas om den återstående värmeförbrukningen övergår till förnybar uppvärmning.

Inte så otippat

Mot bakgrund av detta är det kanske inte jättekonstigt att klädjätten H&M meddelar att de gör sin första investering i ett bolag som jobbar med lagring av förnybar energi.

Kalifornien-baserade Rondo Energy bygger batterier som lagrar sol- och vindenergi som värme i en typ av tegelstenar. Detta gör att fabriker kan använda ren energi dygnet runt istället för att bränna fossila bränslen.

"Idag levererar kol det mesta av värmen och den största delen av koldioxidutsläppen vid tillverkning av tyger, eftersom det alltid har varit billigt och enkelt att bränna. Men världen förändras. Vind- och solkraft blir billigare än fossila bränslen. På Rondo har vi skapat ett enkelt, praktiskt verktyg för att utnyttja dessa nya energikällor", säger John O'Donnell, en av Rondo Energys grundare, i en kommentar (Impact Loops översättning).

Ska utforska tekniken

H&M kommer utöver investeringen att ingå i Rondos strategiska råd, och tillsammans kommer man att undersöka potentialen för att använda tekniken i fabrikerna i H&Ms leverantörskedja.

Laura Coppen, ansvarig för hållbara investeringar på H&M-gruppens investeringsbolag, säger såhär i en kommentar:

"Rondo är H&M Group Ventures första investering i avkarboniseringsteknik. Företagets termiska batterienergilagring har potential att hjälpa fabriker att elektrifiera, vilket är avgörande för att nå våra klimatmål. Vi ser fram emot att arbeta nära med Rondo och det bredare ekosystemet för att skala upp avkarboniseringstekniken (Impact Loops översättning)."

Investerat i polyesteråtervinning

H&M är en av dem som är med på Impact Loops stora genomgång av så kallade CVC:s (corporate venture capital), det vill säga storbolag som nu i högre grad investerar i företag.

Bland annat har man varit med och startat upp och investerat i polyesteråtervinnaren Syre, tillsammans med riskkapitalbolaget Vargas.

"Vi ville ge oss på det största problemet och tittar man på utsläppskartan så är det uppenbart att polyester är det man ska gå på. Det står för mer än 50 procent av alla textilfibrer globalt och växer, så den tar marknadsandelar i kombination med att den görs i huvudsak med olja", har medgrundaren Susanna Campbell sagt till Impact Loop i en intervju.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.