Han basar över guld och gröna skogar – det får honom att öppna plånboken
Han rattar Sveriges enda riskkapitalbolag som helt fokuserar på impact-bolagen i skogen. Nästan alla skogs-entreprenörer som söker kapital går hans väg. Så vad krävs för att Erik Bengtson, chef över Södras investeringsbolag Södra Ädla, ska öppna plånboken och investera i ditt bolag?<br><br> "Det är superbasic”, säger han i en intervju med Impact Loop, och öppnar upp om:<br><br> → Varför skogen är i ropet just nu<br> → Kriterierna han och hans team tittar efter<br> → Vad som kommer inom skogstech framåt<br>
Få områden är så direkt kopplade till impact som skogen. Det räcker med att gå en promenad i en skog i höstskrud och se upp mot trädtopparna för att känna hur viktig skogen är för en frisk planet.
Och så är det också: Träd och annan vegetation fungerar som en kolsänka och hjälper till att binda och lagra koldioxid från atmosfären. Enligt Naturvårdsverket tar den svenska skogen upp cirka 35-40 miljoner ton koldioxid per år, vilket är ungefär 80 procent av Sveriges totala utsläpp från fossila källor.
Men allt är inte, för att dra ett passande uttryck, guld och gröna skogar.
När skog avverkas och bränns upp frigörs utsläpp i atmosfären. Skogsbränder, insektsangrepp och stormar kan också frigöra stora mängder koldioxid. När stora ytor av skog avverkas minskar också den biologiska mångfalden, eftersom djuren som bor där förlorar sin levnadsyta.
Därför är skogen i ropet
Det är här Erik Bengtson och hans team kommer in i bilden. Som chef för Södra Ädla, medlemsorganisationen Södras investeringsarm, är hans uppdrag att skapa mervärde för medlemmarna – genom att hålla skogen frisk. Han är idag en maktfaktor inom skogstech – alltså ny teknik som har skogen som grund.
"Skogen är väldigt mycket i ropet just nu", konstaterar Erik Bengtson när Impact Loop träffar honom. "Men också under lupp, eftersom det är en naturresurs som vi ska vara rädda om. Vi startade Södra Ädla för att vi själva vill driva utvecklingen av hur man sköter ett bra skogsbruk, och hjälpa medlemmar i Södra att fortsätta vara relevanta."
Med medlemmar menar han Södras 50 000 skogsägare. Södra Ädla är dotterbolag till Södra och verkar självständigt.
"Vi förstår skogen väldigt bra. Och vi tittar på lösningar som är dedikerade till skogen."
Skogsbruket är en kapitaltung bransch – och det finns redan utformade lösningar, som ofta krävt investeringar i miljonklassen. Så vad kommer härnäst?
“Vi tittar på smart skogsbruksteknik, som bättre tekniska lösningar för att göra gallringar, avverkningar och skogsplanteringar. Med hjälp av kameror, drönare, satelliter och luftskepp kan man dokumentera skogen. Det finns också de som jobbar mycket med algoritmer och AI för att göra smartare tolkningar och skötselförslag, även om just det sista är ett svårt område.”
"Då gör du förmodligen en riktigt bra affär"
Kundnytta och värdeskapande. Det är två begrepp som Erik Bengtson återkommer till flera gånger under intervjun. Bolag som inte förstår skogsägarnas behov eller kan visa att innovationen ger ett värde för Södras medlemmar har nästintill noll chans att få en investering från Södra Ädla.
"Det är väldigt stabila aktörer som arbetar med skogen. Men i och med att det är en mogen bransch som förändrar sig långsamt så är det svårt. Samtidigt är det en stor och stabil marknad att agera mot. Så kan du förändra den, då gör du förmodligen en riktigt bra affär."
Hittills har Erik Bengtson tittat på ett hundratal bolag i Sverige, Finland och norra Europa, men bara tre har fått en investering. Hans tips till bolag som vill ta in kapital är följande:
“Du måste förstå att skogen redan ingår i ett fungerande industrisystem. Det är ett otroligt kapitalintensivt system, som man har investerat miljarder i, så det är inte lätt att ändra på. Att förstå industristrukturen är jätteviktigt!”
Viktigt att hitta rätt kund
Men än viktigare: Det gäller att få förstå kunden. Och när det gäller skogsbruket kan det se väldigt olika ut. Av runt 300 000 skogsägare i Sverige finns det allt från små privata skogsägare till jättar.
“En del är sparsamma smålänningar, någon är professor på KTH och så vidare. De har många olika bevekelsegrunder, men det är klart att de som har lite större skogar ser ju mer den ekonomiska effekten av olika innovationer. De är ofta mer professionella och kanske välutbildade inom skog också.”
Är det stor konkurrens om skogsägarnas plånböcker?
"Det är inte så stor konkurrens men å andra sidan är det svårt att hitta det där värdeskapande erbjudandet."
Det tittar han efter
Erik Bengtson och Södra Ädla har 200 miljoner kronor att investera. Normalt går man in med 2 till 5 miljoner kronor i första kapitalrundan, med möjlighet att följa upp med senare kapitalrundor. Till skillnad från traditionella riskkapitalbolag kan de vara mer långsiktiga, menar Erik Bengtson.
“Vi gör hellre goda investeringar som får ta lite tid. Vi investerar heller inte för att köpa upp bolagen sedan, utan för att de ska utvecklas, leva sitt eget liv och ge skogsägarna nya affärsmöjligheter. Sedan vill vi kunna göra en exit i vår roll som minoritetsinvesterare.”
Du måste förstå att skogen redan ingår i ett fungerande industrisystem.
Fortfarande är man en rätt ny spelare på banan. Första investeringen gick till naturturismbolaget Happie Nation, som driver nätverket Happie Camp. I avlägsna skogsgläntor sätter Happie Camp upp sina trekantiga turisttält.
“Det kan låta som en lite udda investering, men det var så vi började. Vi tyckte att det lät intressant, kan det finnas ett värde av upplevelsen av skogen?”
I år har man dock sålt av innehavet.
"Det kom för långt från vår kärna som medlemskooperativ", svarar Erik Bengtson på orsaken.
Utmanande att hitta bolag
Nästa investering gick till Nordic Forestry Automation (NFA) – som Erik Bengtson säger – “rockstjärnor i den här branschen”. De har specialiserat sig på att med autonoma fordon och AI-algoritmer verkligen ta reda på när man ska gå in och gallra i skogen. Den tredje investeringen är drönarbolaget Nordluft, som har en teknik som ska göra det lättare för skogsbolag att sprida gödsel och bioaska.
"Nu letar jag efter fler bolag", säger Erik Bengtson.
Är det svårt att hitta bolag?
"Ja, det är utmanande. Dels är det en smal nisch att investera i. Sen är Södra en industrikoncern och det finns många vägar in hit. Så en del bolag funkar det jättebra att vi investerar i, medan andra kanske ska ha ett kundsamarbete direkt eller jobba som konsulter för oss."
Vad gör att du säger nej till att investera?
"När värdeskapandet är oklart. Entreprenören förstår inte sitt ‘user case’. Det kan vara att de har blandat ihop det privata lilla skogsägandet med det större skogsbolaget. Men det kan också vara att de inte har hunnit verifiera det. Du måste åtminstone ha en hypotes som är trovärdig, inte bara för en lekman. Hypotesen ska även hålla när du sitter ned med våra luttrade specialister."
Finns det en risk att du bakbinds av medlemmarna eller kollegorna, att du vill investera men att bolaget kanske inte går hem hos de andra?
"Jo, men det är både styrkan och utmaningen med ett stort skogsbolag. Vi vet jäkligt mycket om skogen men vi sitter också kanske fast i ett synsätt i hur vi ska bruka den. Så samtidigt som man får vår kunskap får man också det konservativa på köpet."
Själv har Erik Bengtson span på flera spännande skogstechbolag, och han listar några:
- Kelluu i Finland har ett vätgasdrivet luftskepp på elva meter som man kan sätta tunga kameror och detaljerat fotografera marken med.
- Svenska EcoType tar fram teknik för att skogsägarna lättare ska kunna hantera sin data.
- Göteborgsbaserade Taigatech är ett “fint bolag” som jobbar med spårbarhet av råvaran i värdekedjan. Men än är deras profil mer riktad mot sågverk än skogsbruk.
Avslutningsvis, om man skulle vilja pitcha för dig som entreprenör, kan man höra av sig till dig då?
"Alla dagar i veckan."
Redaktör: Matilda Nilsson
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups