Henrik Müller-Hansens enhörning Gelato omsätter 1 miljard på att göra handeln mer hållbar – nu väntar nästa genombrott

Henrik Müller Hansen, CEO, Gelato. Photo: Gelato

Svensk-norska doldis-entreprenören Henrik Müller-Hansen vill göra e-handeln mer hållbar genom att låta handlare tillverka t-shirts, fotoböcker och annat lokalt och nära kunderna.<br><br>Nu omsätter hans bolag Gelato över 1 miljard kronor och expanderar till USA och Asien.<br><br>I en intervju med Impact Loop berättar Henrik Müller-Hansen om vad han lärt sig av Jan Stenbeck, och vad som är nästa stora transformation inom hållbar handel:<br><br>"Det kommer förändra allt inom fem år."

Reporter och redaktör

I Sverige är det få som känner till Henrik Müller-Hansen, vilket delvis har att göra med att han bor och verkar i Oslo, Norge. Därifrån driver den svensk-norska entreprenören sitt bolag Gelato, en plattform som kopplar samma e-handlare med lokala producenter, vilket möjliggör print-on-demand närmare kunderna.

Idag räknas de till en av Norges fem "enhörningar", alltså bolag som är värderade till över en miljard dollar, motsvarande 11 miljarder kronor. Genom att låta handlarna producera lokalt minskar de utsläpp från frakt, lagerhållning och överproduktion.

När Impact Loop träffar Henrik Müller-Hansen berättar han att idén till Gelato kom efter vad han beskriver som en "mycket klinisk analys av olika branscher i världen" och lärdomar från två visionära mentorer.

Den första var Jan Stenbeck, som byggde upp mobilföretagen Vodafone och Tele2 (där Henrik Müller-Hansen senare blev vd), och som omformade media och telekom i Europa genom att fokusera på affärsmodeller som inte kräver stora fysiska tillgångar.

"Jan sa alltid: 'Lägg aldrig pengar på fasta tillgångar – de blir föråldrade. Bygg istället mjukvara och koppla ihop den med de fasta tillgångarna. Då vinner alla: konsumenten, ägaren av tillgångarna och mjukvaruföretaget'," säger Henrik Müller-Hansen.

Det var genom att tillämpa det mantrat som han insåg att printindustrin var mogen för förändring med hjälp av mjukvara och lokala nätverk.

Den andra mentorn var Lars-Johan Jarnheimer, numera styrelseordförande för Ikea, som han jobbade med på Tele2.

"Han lärde mig vikten av kundfokus. Han brukade alltid påminna oss om att kunderna är kungarna och drottningarna i vårt universum, och den filosofin har genomsyrat Gelato sedan dag ett."

Jan sa alltid: 'Lägg aldrig pengar på fasta tillgångar – de blir föråldrade.

"Det fulaste namnet"

Först lanserades bolaget under namnet Source Logistics, men efter kritik från sin fru – som kallade det "det fulaste namnet" hon kunde tänka sig – bestämde sig Henrik Müller-Hansen för att byta ut det.

Han tog hjälp av varumärkesexperten David Placek, som ligger bakom ikoniska namn som Blackberry och Pentium. Han föreslog "Gelato" som han menade stod för kreativitet, färg och konst.

"Alla älskar gelato, det är ett namn man inte glömmer, och om du inte konsumerar det så smälter det – precis som konst," säger Henrik Müller-Hansen.

Att få tag på domänen tog tre års förhandlingar med en säljare i Kina, men Henrik Müller-Hansen tycker att investeringen var värd det eftersom namnet är så pass bra.

2020 lanserade Gelato GelatoConnect, en AI-driven plattform för att öka skalbarheten och effektiviteten för lokala tillverkare. 2021 säkrade företaget en kapitalrunda på 240 miljoner dollar (drygt 2,6 miljarder kronor). Pengarna används nu till att expandera i USA och Asien, samt till att utveckla lokala produktionshubbar och utforska nya teknologier som 3D-printing. Sedan tidigare är Harald Mix, grundare av riskkapitalbolaget Vargas, en av de större aktieägarna.

Harald Mix, grundare av Vargas, är en av Gelatos investerare. Foto: Jack Mikrut/TT.

Är Gelato verkligen ett impact-bolag?

"Om du tittar på ESG – miljö, socialt och bolagsstyrning – så gör vi det möjligt för en kreatör att bli global, och vi ger ett lokalt företag chans att producera för globala kreatörer. När det gäller styrning är vi mycket noggranna med vilka vi släpper in i vårt produktionsnätverk. Så ur det perspektivet är vi definitivt ett impact-bolag."

Ur det perspektivet är vi definitivt ett impact-bolag

Vilka är era nuvarande kunder?

"Den typiska kunden är ett tillverkningsföretag som erbjuder digital produktion på begäran, vilket gör det möjligt att skapa allt från en enda t-shirt till en fotobok eller en mugg som slutkunden har designat själv."

Har ni dialog med stora modekedjor?

"Inga som jag kan avslöja offentligt. Men ja, vi har haft samtal. Före pandemin var det få bolag som verkligen såg potentialen i att sälja personaliserade klädesplagg online. Nu ser vi att konsumenterna driver på utvecklingen. Vi har sett stora globala kampanjer från exempelvis Coca-Cola, Nike och Adidas, där man kan göra anpassningar direkt i butik. Den efterfrågan, kombinerat med kreatörsekonomin, driver intresset för on-demand-produktion."

Driver ni inte på konsumtionen på det sättet?

"Jag säger inte att vi har löst alla problem kring produktion och konsumtion. Men jag tycker att vi behöver prata mer om produkters livscykel. Data visar att fast fashion-plagg används i genomsnitt sex till tolv gånger. Men många av oss har favoritplagg, kanske en 20 år gammal t-shirt från en konsert, som vi aldrig slänger för att de har ett personligt värde. Vad vi ser är att när någon själv skapar en produkt är det mindre troligt att den slängs. Personligt designade produkter tenderar att behållas tills de bokstavligen faller isär. Jag skulle likna utvecklingen inom mjukvara för produktion med Netflix transformation från att skicka ut fysiska DVD:er till att bli ett streamingföretag", säger Henrik Müller Hansen och fortsätter:

"Det mest spännande framöver är 3D-printing. Jag tror att ett kommersiellt genombrott för den tekniken ligger två till fem år bort. Då kommer mycket av det vi har omkring oss kunna produceras lokalt. Det kommer att driva tillväxt för kreatörsekonomin och möjliggöra en bredare variation av lokalt producerade produkter".

Jan Stenbeck var en av Henrik Müller-Hansens mentorer. Foto: Anders Wejrot/BLR-Fotograferna/TT.

Ni är en av fem "enhörningar" i Norge, alltså bolag som värderas till minst 1 miljard dollar. Vad är nyckeln till Gelatos framgång?

"Jag tänker inte på om vi är en 'enhörning' eller inte. Värderingar på marknaden går upp och ner. Det jag fokuserar på är vår vision: att omdefiniera tillverkning för människors och planetens bästa. Den visionen attraherar global talang. Vi har folk som lämnat Amazon, Bain, McKinsey och eBay för att komma till oss. Om du omger dig med smarta och godhjärtade personer, så kommer bra saker att hända".

Hur har din bakgrund format dig?

"Att arbeta nära Jan Stenbeck och Lars-Johan Jarnheimer har varit ovärderligt. Dessutom tror jag att mina år som attackdykare i svenska marinen har spelat en viktig roll. Det handlar inte om att vara macho utan om tre saker: om du behöver hjälp ska du be om den, om du gjort ett misstag ska du erkänna det och om du inte vet något ska du vara ärlig med det. Jag vill bygga en kultur där det är en självklarhet".

Om du behöver hjälp ska du be om den, om du gjort ett misstag ska du erkänna det och om du inte vet något ska du vara ärlig med det

Vilka egenskaper gör dig till en framgångsrik vd?

"Jag kan inte bedöma det själv, men jag har fått höra att jag är konsekvent och förutsägbar. Det skapar trygghet. Samtidigt ställer jag höga krav, och det är ofta hårt arbete att jobba med mig."

Gör du själv någonting för att leva mer hållbart?

"Jag tycker lärare är våra största hjältar. Min fru och jag har donerat till Norges handelshögskola i Bergen och instiftat ett årligt undervisningspris på 250 000 norska kronor. Dessutom har jag varit med och startat en kurs i lycka på skolan. Och nu kör jag bara elbil."

Vad kan du göra bättre impact-mässigt?

"Jag tror det är lätt att frestas att köpa till exempel den där extra tröjan. Jag är inte alltid så bra på att motstå den frestelsen. Samhället vi lever i är så konsumtionsdrivet. Jag tror att vi alla, inklusive jag själv, kan tjäna på att tänka till innan vi tar fram plånboken."

Läs mer om:
Erbjudande t.o.m 31 december 2024

Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Erbjudandet gäller nya medlemmar som inte haft en gratisperiod tidigare. Efter gratisperioden övergår ditt medlemskap till en betald prenumeration. Du får 20% rabatt i ett år – därefter förnyas ditt medlemskap automatiskt till ordinarie pris om du inte säger upp det innan.

Just nu: Fortsätt läsa och spara 30%

  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
  • 👉 Spara 30% rabatt – begränsat erbjudande
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Just nu: Fortsätt läsa och spara 30%

  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
  • 👉 Spara 30% rabatt – begränsat erbjudande
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Erbjudande t.o.m 31 december 2024

Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Erbjudandet gäller nya medlemmar som inte haft en gratisperiod tidigare. Efter gratisperioden övergår ditt medlemskap till en betald prenumeration. Du får 20% rabatt i ett år – därefter förnyas ditt medlemskap automatiskt till ordinarie pris om du inte säger upp det innan.