Norrsken Launcher

Hon “sväljer skammen” och flyttar hem – blir impact-chef på Norrsken Launcher: “Drömjobb”

Emma Kjellander, impact-chef på Norrsken Launcher. Foto: pressbild.

För en månad sedan lämnade Emma Kjellander det danska riskkapitalbolaget PSV. Nu väntar, efter sex år i grannlandet, en flytt hem till Sverige och Stockholm för jobb på Norrsken Launcher.<br><br>“Jag har, i princip, gjort det till hela min personlighet att jag aldrig skulle bli 'en av de Stockholmarna som flyttar tillbaka till Sverige igen' men får man sitt drömjobb så kan man tydligen ändra sig”, säger hon till Impact Loop.‍

Redaktör och reporter

I Köpenhamn har Emma Kjellander, efter avslutade studier vid Copenhagen Business School, arbetat i rollen som “ESG and impact lead” på PSV. När hon nu vänder hemåt är det med (mest) positiva känslor.

Emma Kjellander beskriver sig som "otroligt peppad och ödmjuk" inför att börja på Norrsken Launcher.

“Under mina senaste sex år i Köpenhamn har jag i princip gjort det till hela min personlighet att jag aldrig skulle bli  'en av de Stockholmarna som flyttar tillbaka till Sverige igen' men får man sitt drömjobb så kan man tydligen ändra sig", säger hon och tillägger:

“Så skönt att man får göra det, även om det såklart är lite pinsamt också”.

Utmaning att vara "founder friendly"

Norrsken Launcher är en av Norrskens nya riskkapitalfonder, och fokuserar på att operativt samarbeta med forskare så att deras innovationer kan skala och nå marknaden snabbare. Emma Kjellanders titel blir “Impact Manager”, eller översatt: impact-chef.

“Då Launcher är en Artikel 9-fond som sätter impact först, är min roll integrerad i allt från hela investeringsprocessen, hur vi jobbar med bolagen, till att löpande mäta och rapportera impact för att säkerställa compliance”, säger hon.

Vad blir utmaningarna tror du?

“Den största utmaningen är helt klart att rapportera i linje med regelverk som inte är anpassat för early-stage investeringar. Jag välkomnar verkligen SFDR och utökad lagstiftning, då det är centralt att ha ett gemensamt språk kring impact och vad som är en hållbar investering. Samtidigt är det viktigt att vi inte begraver våra startups i långa frågeformulär. “Founder friendly” är ännu ett uttryck i princip alla VCs slänger sig med - jag ser det som min största utmaning att se till att vår impact-rapportering är precis det”.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.