Almedalen 2024

Här är impact-bolagen som kammade hem pris i Almedalen: "Jätteviktigt"

Vinnarna på scenen på Kallis. Foto: pressbild / Camilla Svensk.

Under Almedalsveckan korades vinnarna av Techarenan Challenge 2024, där sex startupbolag vann priser för sina innovationer. Här är alla vinnare.

Redaktör och reporter

Tävlingen samlade hundratals ansökningar från hela Norden och sektorer som bland annat energi, foodtech, cleantech och healthtech.

Fyra impact-bolag tog hem priser:

Rebaba, som återbrukar elbilsbatterier till säkra och kostnadseffektiva ”Battery Energy Storage Systems” (BESS), blev Årets Startupbolag. Cellfion, som tagit fram ett biobaserat membran som kan ersätta PFAS, läs mer om dem här, tilldelades Social Impact Award. Flower, ett bolag som utvecklar och optimerar energisystem. vann Industrial Award.

Stratipath, som använder djupinlärningsteknologier (AI) för att skapa riskprofilering av cancertumörer till hälso- och sjukvårds- samt life science-företag fick Dream Award, som delades ut av SPP.

Impact Loops Camilla Bergman fanns med i juryn som delade ut priset.

"Genom att använda AI för allmänhetens bästa har vinnaren av Dream Award 2024 potentialen att rädda otaliga liv och främja jämlik och tillgänglig sjukvård över hela världen. Genom att våga drömma om en bättre framtid säkerställer vinnaren inte bara överlevnad utan möjliggör också för människor att blomstra", skrev juryn i sin motivering.

Vinnare siktar utomlands

Fredrik Wetterhall, vd på Stratipath är glad och stolt över priset.

"För oss som fortfarande är ett ganska litet bolag är det jätteviktigt med den här typen av bekräftelse och uppmärksamhet. Almedalen är också ett sammanhang som är lite utanför där vi verkar i vanliga fall, även om sjukvård i högsta grad är en aktuell fråga för politiken", säger han till Impact Loop.

Sedan ett år tillbaka används bolagets produkt i den svenska sjukvårdens onkologi-kliniker och nu ska Stratipath ta steget utomlands.

"Vi känner att det är läge. Dels har vi stora internationella partners som Sectra på plats och dels har vi långsiktiga och bra investerare. Där letar vi även efter ytterligare investerare.

Övriga pristagare var Tandem Health, en AI-lösning som skriver journalanteckningar för läkare, som tilldelades Årets Tillväxtbolag och Hypertype, en AI-assistent som skriver automatiserade mejl, som tog hem Publikens pris.

Vinnarna valdes ut bland totalt 23 finalister.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.