Impact-investerarna: Så kan du (ändå) få kapital i tuffa tider – men en sak får oss att backa
Riskkapitalbolagen håller i slantarna och impact-branschen skakas av en rad konkurser. Men det finns flera faktorer som ändå kan få investerarna att öppna plånboken, avslöjar två av Sveriges mest aktiva impact-investerare. Däremot är det en sak de inte vill se.
Många bolag har vittnat om ett tuffare läge på kapitalmarknaden det senaste året. Det har varit svårt att locka nya investeringar, vilket skapat problem för flera aktörer.
Nyligen gick el-motorcykeltillverkaren RGNT Electric och batteribolaget Nilar i konkurs. Under våren har även el-lastbilstillverkaren Volta Trucks gått i konkurs, innan konkursboet sedermera köptes upp.
RGNT har inte heller varit den enda el-motorcykelaktören ett trängande kapitalbehov. Nyligen rapporterade nyhetssajten Breakit att även Cake är i stort behov av att få in finansiering.
Bolagen har en sak gemensamt: de är tillverkande bolag med stora behov av kapital.
“Generellt kan man säga att det är en utmanande situation för kapitalintensiva bolag i det här ekonomiska läget, även om alla greentech-bolag stöttas av en stark klimattrend. Om vi som investerare kan välja att lägga pengarna i den korgen eller i ett bolag med en starkare uppåtgående trend och kortare tid till kassaflödespositivitet, då väljer många det senare”, säger Kristina Söderberg som ansvarar för investeringar på SEB Greentech VC.
Hälften av SEB Greentech VCs kapital fokuserar främst på hårdvara – och det finns många i behov av kapital. Kristina Söderberg uppger att man träffat 400 bolag under 2023 men bara gjort tre investeringar hittills.
"För att få in en ny investerare i det här klimatet måste du ha en tydlig plan till kassaflödespositivitet eller en unik lösning med en stor efterfrågan", säger hon.
Vill ha bibehållna marginaler
De höjda räntorna, inflationen och andra ändrade förutsättningar de senaste åren har inte heller bara påverkat investeringsbenägenheten. Det har även påverkat de tänkta konsumenternas efterfrågan.
"Produkter som till exempel elmotorcyklar och elscootrar är en handelsvara där man behöver ha mycket kapital och marknadsföring för att kunna ta andelar. Sådant blir mycket tuffare när pengar blir dyrare. Det kan bli en lång ekonomisk nedgång, det vet vi inte. Som investerare behöver man se bibehållna marginaler, framsteg eller att det finns en teknisk innovation som kan driva värde i längden. Då blir det enklare att stanna kvar”, säger Jonas Bergqvist, investeringsansvarig på Almi Invest Greentech.
Almi Invest Greentech, som är den aktör med flest svenska impact-bolag i sin portfölj, går sällan in ensam i en kapitalrunda. Därför har man ofta nära dialog med andra investerare i samband med kapitalrundor, och märker att det är ett annat läge än för några år sedan.
“Det är tuffare att få rundor att hända. Att tillräckligt många investerare stiger fram och vill vara med. Vi märker att man är avvaktande”, säger Jonas Bergqvist.
Tror fortsatt på impact
Men han tror inte att konkurserna på sistone ger ytterligare en effekt på investeringsviljan i just bolag som jobbar med hållbarhet.
“Bland den breda massan kanske man ser det som att värderingarna varit uppumpade. Men hållbarhetstrenden i sig kommer att finnas kvar. Vi har inte tappat tron på impact och jag tror inte någon annan gjort det heller”, säger Jonas Bergqvist
Det är heller inte bara investerarna som förändrat sitt beteende. Även bolagen har tänkt om, vilket lett till ett sundare investeringsklimat, enligt Kristina Söderberg.
“Allt fler startups vi möter presenterar planer som är mer justerade för nuvarande klimat. De har mindre aggressiva tillväxtplaner och reser mindre rundor. Diskussioner kanske tar längre tid men jag upplever att det är ett sundare klimat. Det är bra att man tittar på bolag under en längre tid och lär känna dem”, säger hon.
Inte bara fylla ett kostnadsgap
Även som entreprenör borde man prioritera att ha en långsiktig relation med blivande investerare och en tydligare strategi kring vad som ska uppnås, menar hon. Det finns också en sak som de inte vill se.
"Bolagen måste resa kapital för att de har en plan och en vision som de tror på. Det måste vara kärnan i varje bolag. Det är få investerare som bara vill täcka ett stort kostnadsgap och som lockas av bolag som reser pengar på grund av det."
Det är få investerare som bara vill täcka ett stort kostnadsgap
Får vi se fler impact-konkurser den närmaste tiden?
“Det är svårt att sia om. Givet andra varsel i samhället, en osäker omvärld och att det tar längre tid att stänga rundor så skulle det inte förvåna mig om vi får se fler konkurser framöver.”
Även Jonas Bergqvist tror att det kommer att komma fler konkurser den närmaste tiden.
“Det kommer bli ett stålbad. Men vi kommer att gå ut ur det med många fina och stora bolag”, säger han.
Är det bara de kapitalintensiva, tillverkande bolagen som är i riskzonen?
“Alla är i riskzonen på något sätt egentligen. Det är inte roligt för någon. De som kanske inte är riskutsatta är de som kan ta sig till positivt kassaflöde ganska fort. Det vill investerarna se. Rena tillväxtcase med negativ eller låg bruttomarginal får nog svårt att locka investeringar."
Men även om det är tufft just nu så ser Jonas Bergqvist positivt på framtiden.
“Det är såklart inte roligt med konkurser och att folk tvingas flytta på sig. Men det kan leda till att man kommer till nya ställen där man kan göra bra grejer. Och att bolag och branscher med personalbehov kan få det täckt. För mig som genomlevt både kriserna 2000 och 2008 så vet jag att det brukar hända rätt häftiga grejer efter kriser”, säger han.
LÄS MER: Sveriges 33 största impact-investerare – storlek, områden och ansvariga personer
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups