Investeringar

Jane Walerud satsar mer pengar på algbolaget: “Något fel med det?”

Chatarina Schneider, vd på Swedish Algae Factory och Jane Walerud, investerare. Foto: pressbilder.

Swedish Algae Factory vill göra smink ofarligt med hjälp av sina kiselalger. Nu går investerarveteranen Jane Walerud in med nya pengar i bolaget. "Bolaget har en både skalbar och cirkulär produkt. Något fel med det?", säger hon till Impact Loop.

Reporter

I juni rapporterade Impact Loop om den tvåstegsraket som kännetecknar Swedish Algae Factorys senaste kapitalrunda. Boalget, som odlar kiselalger och utvinner material från dessa som kan användas i olika produkter, har därmed tagit in 30 miljoner kronor under 2024 och sammantaget närmare 90 miljoner genom åren.

Bolagets tillförordnade vd Chatarina Schneider berättade då att den stora marknadspotentialen återfinns i kosmetiksektorn. Algprodukten Algica kan nämligen ersätta kemiska ingredienser – dessutom till ett lägre pris.

Och det är onekligen upp till bevis för bolaget. Nettoomsättningen för 2023 landade på blygsamma 755 000 kronor, med ett rörelseresultat på -19,4 miljoner. 

Alger som solskydd

Investerarveteranen Jane Walerud har med sitt Walerud Ventures varit delägare i Swedish Algae Factory ända sedan 2017. Nu går hon in med ytterligare kapital när bolaget tar in 3,5 miljoner i en kapitalrunda där bolaget enligt ägardatabasen Eivora värderas till knappt 304 miljoner kronor.

När Impact Loop når Jane Walerud är hon på klimatveckan i New York men svarar via sms:

”Konventionella ingredienser orsakar besvär som hormonrubbningar, infertilitet och cancer. Därför håller EU på att förbjuda ett antal av dessa. Algica funkar minst lika bra – utan att förgifta kunderna”, skriver hon. 

En viktig styrka ligger i att kunna ersätta komponenter som bidrar till solskyddsfaktor, så kallade SPF-ingredienser. Jane Walerud utvecklar problematiken:

”Många SPF-ingredienser skadar havslivet och är förbjudna i allt fler önationer. Med alger kan man ge en SPF-effekt utan att det är skadligt för naturen.

Marknaden är med andra ord enorm, lyder analysen.

”Bolaget har en både skalbar och cirkulär produkt. Något fel med det?”

Walerud Ventures har genom åren byggt upp en portfölj av bolag, där en tidig ägarandel i Klarna får anses vara den mest framgångsrika investeringen. Utöver Swedish Algae Factory har Jane Walerud även investerat i impact-osande verksamheter som materialbolagen Paebbl och Grapmatech, samt skogsbolaget Air Forestry.

Eller som Jane Walerud sammanfattar sin investeringsstrategi:

”Deeptech för en levande planet.”  

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.