Kan utvinna "trädets lim" från restströmmar – får in miljoner från energi-investeraren
Finska biomaterial-bolaget LignEasy kan utvinna komponenten lignin ur trä, som i vanliga fall bara bränns upp. Nu tar de in drygt 12 miljoner kronor i kapital från energi-investeraren EIT InnoEnergy för att få sin pilotanläggning i värmländska Bäckhammar att snurra.
Varje år bränns över 15 miljoner ton lignin, som kan beskrivas lite som "trädets lim" eller bara en naturlig beståndsdel i trä, för att få ut energi. Det leder i sin tur till stora utsläpp.
Det problemet vill finska startupen LignEasy lösa. Grundat av Eric Enqvist i Helsingfors för två år sedan har bolaget utvecklat en teknik för avskiljning av lignin ur sidoströmmarna vid sulfatmassabruk. Det kan sedan användas för att tillverka plywood, byggmaterial, biokompositer i plast och förpackningar. Samtidigt är produkten fri från den lukt som förknippas med lignin från sulfatbruk.
"I dagsläget är problemet att strukturvärdet i ligninet går till spillo genom att brännas upp, eftersom det finns tekniska hinder för att uppnå hållbar separation. Samtidigt ser vi avsevärda behov att förse industrin med miljövänliga alternativ till fossila råvaror", säger Eric Enqvist om affärsidén.
Bygger pilotanläggning
Nu tar man in 1 miljon euro av riskkapitalbolaget EIT InnoEnergy, som investerar i energi med hjälp av EU-pengar och privat kapital. Pengarna ska användas till att skala upp LignEasys pilotanläggning i värmländska Bäckhammar, som drivs i samarbete med forskningsinstitutet Rise. Det väntas vara i drift i oktober med en produktionskapacitet på 1 ton per dag.
"Vi tror att LignEasy kommer att spela en viktig roll för att minska koldioxidutsläppen i flera industrier, och är glada att välkomna dem till vår portfölj", säger Jonas Nordlund, investeringsansvarig på EIT InnoEnergy Skandinavien.
Letar bolag inom energi
EIT InnoEnergy är en av världens mest aktiva investerare i energi med 200 portföljbolag. Från början kom allt kapital från EU men idag står privata aktörer – finansiella och industriella storföretag och organisationer – för hälften av kapitalet.
När Impact Loop intervjuade vd Lowina Lundström tidigare i år sa hon att de främst tittar efter tre parametrar när de letar bolag, utöver att det ska ha en bärande affärsidé:
- Att bolaget jobbar med energiomställning, det vill säga att skapa ren energi bortom fossila bränslen
- Att tjänsten eller produkten är innovativ
- Att man ska skala upp internationellt
Men det finns också en faktor som är extra viktig, och extra svår, i dessa typer av stora projekt.
"Uthållighet hos investeraren eller uthållighet hos entreprenören. Eller både och. Det handlar om att se vilka steg man behöver göra framåt och ibland skynda långsamt. Men framförallt att man har uthålligheten", sa Lowina Lundström i vår tidigare intervju.
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups