COP29

De har "kapat" COP29s domän – "Oljebolagen ska betala"

Carl Bärstad, som står bakom klimatkollektivet Fund Your Mother är en av de som skrivit under. Foto: Karin Boo.

Samtidigt som klimatmötet COP29 pågår har en intresseorganisation "kapat" domänen COP29.com – för att sätta press på oljebolagen. "Att de ska betala för den förstörelse de skapat är rimligt", säger svenska Carl Bärstad som skrivit under uppropet.

Reporter och redaktör

Medan världen når nya temperaturrekord och extremväder orsakar förödelse världen över, redovisar oljebolagen stora vinster. Bara under 2022 gjorde olje- och gasindustrin en vinst före skatt på 44 biljoner kronor, enligt organisationen Global Witness beräkningar.

Detta vill nu samma organisationen sätta stopp för. För att påverka förhandlingarna under FNs klimatmöte COP29, som just nu pågår i Baku i Azerbajdzjan, har de tagit över domänen cop29.com.

Där kan man nu läsa budskap som "Fossila bränslebolag förstör planeten för att göra vinst" och "De förstörde den, de borde betala för det".

Del av större kampanj

Global Witness "domänkapning" är en del av en större kampanj som har fått brett stöd. Bland annat har Irlands tidigare president, medlemmar från Europaparlamentet, artister, aktivister och klimatorganisationer signerat uppropet. 

En av dem är Carl Bärstad, som står bakom klimatkollektivet Fund Your Mother. Han säger till Impact Loop att kampanjer som dessa är viktiga. Inte för att de nödvändigtvis kommer att få oljeindustrin att betala – men för att de skapar uppmärksamhet. 

"En allt större del av allmänheten börjar nu få upp ögonen för den enorma orättvisa och förödelse som den fossila industrin medvetet skapat. En ökad medvetenhet hos allmänheten är det första steget för politisk förändring", säger han.

Enligt Internationella valutafonden uppgick de totala subventionerna till fossilindustrin med 7 000 miljarder dollar 2022. 

"Det är alltså skattepengar som stöttar en industri som aktivt motverkar den gröna omställningen. Samtidigt som olje- och gasbolagen gör ofattbara vinster, inte bara tack vare de höga subventionerna utan på grund av fel prissättning där man bara betalar för vad det kostar att utvinna oljan men inte för den förstörelse som förbränningen av oljan orsakar", säger Carl Bärstad.

"De ska betala"

Vid förra klimatmötet beslutades att skapa en fond för förlust och skada, som ska hjälpa utvecklingsländer att hantera klimatkatastrofer. Men hittills har endast 702 miljoner dollar utlovats – mindre än 0,2 procent av de årliga klimatkostnaderna i utvecklingsländerna, enligt organisationen.

Att det återigen är skattebetalarna som ska finansiera FN:s fond för klimatförstörelse är extremt provocerande, menar Carl Bärstad. Liksom att det är alldeles för lite pengar som tillförts.

"Att de ska betala för den förstörelse de skapat är rimligt, de har haft anställda forskare sedan 70-talet som känt till och varnat för konsekvenserna av fossilindustrins framfart. Något som företagens ledningar i decennier ignorerat, aktivt mörkat och vilselett allmänheten genom att köpa inflytande i media och politik."

Fler olje-lobbyister på COP29

Enligt en rapport från Kick Big Polluters Out har nästan 2 000 lobbyister från kol-, olje- och gasindustrin bjudits in till klimatförhandlingarna. Antalet lobbyister från den fossila branschen överstiger nästan alla andra länders delegationer, med undantag för värdlandet Azerbajdzjan, nästa års värd Brasilien och Turkiet. Detta väcker en oro över den fossila bränslesindustrins inflytande på förhandlingarna.

Särskilt som Azerbajdzjans biträdande energiminister och vd för COP29, Elnur Soltanov, fångades på film före förhandlingarna, där han lovade att underlätta oljeaffärer under COP29, rapporterar The Guardian.

Att Global Witness lyckades förvärva cop29.com beror på att de tidigare ägarna, ett indiskt par som använde domänen för sitt familjeföretag, känner en stor oro för klimatkrisens konsekvenser. Trots att de erbjöds en betydande summa av Azerbajdzjans COP29-team för webbplatsen, valde de att överlåta domänen till Global Witness istället.

Global Witness grundandes 1993 och arbetar för att avslöja och bekämpa korruption, miljöförstörelse och kränkningar av mänskliga rättigheter.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.