Riskkapital

Kolla hit! Miljardfonden lägger ut sin impact-strategi på nätet: "Vill underlätta"

Sara Rywe, byFounders. Foto: pressbild.

‍Sara Rywe på byFounders tror att man kan vara en traditionell investerare och samtidigt brinna för impact. Nu vill hon dela med sig av bevisen för det – och väljer att dela hela sin impact-strategi på nätet. "Jag tror att vi är de första i Europa att göra detta", säger hon till Impact Loop.

Redaktör och reporter

byFounders är en stor spelare på riskkapital-marknaden i Europa, med flera miljardfonder. Bolaget grundades i Köpenhamn men är idag aktiva i norra Europa, bland annat med kontor i Stockholm.

"Fonden grundades som en moteffekt mot det man såg på marknaden där och då. Grundare av nästan alla unicorns i Danmark gick samman med målet att ge bättre villkor i investeringar, och skapa en miljö som inte byggde på ett matchspel. Det präglar oss fortfarande", säger Sara Rywe, som är partner på byFounders sedan fyra år.

Impact ligger henne varmt om hjärtat och hennes karriär har länge varit formad av detta då hon bland annat arbetat med sociala företagsmodeller på plats i Bangladesh, representerat McKinsey inom just ESG-frågor, och studerat impact-investing på Insead.

"Det jag har sett och fortfarande ser är att riskkapital fortfarande är extremt uppdelat mellan vanliga fonder och impactfonder. De traditionella, som vi ursprungligen tillhör, är väldigt drivna av avkastning. Det jag vill visa är att investeringar inom impact, som många är skeptiska till ute i världen, kan ge en bra eller till och med bättre avkastning", säger Sara Rywe.

Vill skapa en brygga

Så hur göra för att visa det? Jo, lösningen finns delvis i 160 slides i Powerpoint. Det är antalet sådana som Sara Rywe och hennes kollegor kom upp i när de satte sin strategi på pränt.

"Vi har valt att kalla det 'impact awareness', en brygga mellan traditionellt riskkapital och impact-investeringar", säger hon.

Vad de kommit fram till är inget de vill hålla för sig själva. De har valt att dela med sig av arbetet i det som ska bli ett offentligt dokument i "open source"-format. Och bolaget har redan tjuvstartat med att publicera blogginlägg om "impact awareness"-strategin på sin hemsida.

Under rubriker som "Why VCs Can’t Neglect ESG & Impact" delar de med sig av sitt synsätt och utöver att offentliggöra alla detaljer kring deras impact-strategi så delar de också med sig av alla verktyg som de byggt för att evaluera och hjälpa impact-startups.

"Så vitt jag vet är vi de första i Europa att göra detta och jag hoppas att vi kan underlätta för andra VC-fonder att snabbt börja ta mer ansvar”.

Varför svänger ni inte om helt till impact-investeringar?

"Har man en miljardfond med Norden och Baltikum som geografiskt fokus så tror vi att det är sjukt svårt att vara en renodlad impactfond idag utan att se en trade-off på finansiellt avkast. Det handlar om utbud och efterfrågan i form av antal impact startups som passar VC-modellen och det totala kapitalet som idag är öronmärkt för just impact-investeringar", säger Sara Rywe och fortsätter:

"byFounders ska göra cirka 10 investeringar per år och idag är det färre än 60 tidiga investeringsrundor som sker i impactstartups i vårt geografiska område. Samtidigt finns det hundratals riskkapitalfonder, både impact-fonder och vanliga fonder, som kämpar om att få investera i dessa bolag. Detta betyder att många värderingar på impact-bolag skjuter i höjden och därmed gör det svårare för fonder att generera riktigt bra avkastning."

Impact Loop kommenterar: Apropå att byFounders säger sig vara först i Europa med att vara öppna med sin impact-strategi: Internationella riktlinjer, som de från Operating Principles for Impact Management (2019), kräver att fonder som kallar sig "impact" öppet redovisar sina strategier och genomgår oberoende verifiering.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.