Magiska svampar på agendan: "Väldigt viktig forskning"
Frågan om psykedeliska substanser kan vara en nyckel inom psykiatrin har bubblat länge. På konferensen Norrsken Impact Week stod ämnet högst på agendan.
Att psykisk ohälsa är en global utmaning råder det ingen tvekan om. Enligt uppskattningar från FN brottas runt 13 procent av jordens befolkning med någon form av psykisk ohälsa.
Samtidigt är samhällskostnaden enorm. Därför är det inte konstigt att allt högre röster höjs för att ge plats åt alternativ som potentiellt kan förändra spelplanen. Ett sådant är psykedeliska substanser.
För även om exempelvis psilocybin, ett ämne som ingår i vad som brukar kallas “magic mushrooms”, tidigare av många länder mest setts som knark, så menar en växande forskarskara att det har en större potential.
En potentiell "gamechanger"
På onsdagsmorgonen intog Matthew Johnsson, professor i psykiatri och beteendevetenskap vid amerikanska Johns Hopkins Universitetet, scenen på Norrsken House för ett panelsamtal om det som han beskriver som en potentiell “gamechanger”.
Det han syftar på är den snabba utveckling som nu sker inom forskning på psykedeliska substanser, och hur de kan användas för att tackla psykisk ohälsa.
"Till skillnad från vanliga läkemedel som människor tar varje dag så går det att implementera de här ämnena i behandling där man tar det i en övervakad miljö och sedan i terapin kan använda vad patienten upplevt för att gå på djupet av ett trauma eller det som skapar problem. Det öppnar dörrar för att prata om större frågor", säger Matthew Johnsson.
Mångmiljon-investering från Norrsken
Även om det är i USA som det rör sig snabbast så finns det tecken på att något kan vara på gång att förändras även här i Sverige.
På onsdagsmorgonen meddelades att den tidigare donation om 12 miljoner kronor som Niklas Adalberths stiftelse Norrsken gjort till svensk forskning om den psykedeliska substansen psilocybin, nu följs upp med ytterligare 30 miljoner kronor.
Det finns ett stort behov att undersöka nya vägar framåt
Det sker genom den nystartade stiftelsen Norrsken Mind som ska stötta forskning om behandlingspotential för psykedeliska substanser.
“Även om det finns viktiga behandlingar och verktyg inom vården idag, så är de många gånger otillräckliga. Det finns ett stort behov att undersöka nya vägar framåt”, säger Emma Christersson, vd på Norrsken Mind.
Hon uppger att Norrsken Mind nu hoppas på att forskningen om psykedeliska substanser i vården ska nå en större diskussion.
“Det vi vill skapa är en plattform för att kunna möjliggöra att resa pengar för väldigt viktig forskning. Vi hoppas absolut att vi kan katalysera mer pengar till det här fältet för att undersöka om de här substanserna kan vara effektiva och säkra behandlingar”, säger Emma Christersson.
Större förståelse för den mänskliga hjärnan
Enligt Matthew Johnsson pågår tester i stor omfattning i världen för att få de godkännanden som krävs för att få använda psykedeliska substanser i terapi. På en fråga om vad han tror att vi faktiskt kan stå inför för potential så är svaret tydligt.
“De har potential att förändra psykiatrivården, men också ge oss en större förståelse av den mänskliga hjärnan. Det vi pratar om här är radikala behandlingar men vi måste vara tydliga. Vi har radikala problem och kan inte längre låsa oss vid gamla stigma."
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups