Riskkapital

Norrsken VC går in i schweiziskt batteribolag – ska bli "Amazon för elnätet"

Niklas Adalberth, grundare Norrsken, Tove Larsson, general partner Norrsken VC och Phiilipp Mann, vd på Terralayr. Foto: Jonas Borg / pressbilder.

Svenska impact-investeraren Norrsken VC är med när schweiziska energibolaget Terralayr tar in 850 miljoner kronor. Bolaget, som jämför sig med Amazon Web Services, ska bygga batterilager motsvarande tre procent av Tysklands produktionskapacitet, rapporterar Tech Funding News.

Redaktör och reporter

I skuggana av Northvolt fortsätter batterilagring att locka till sig investerare. Bland annat kunde vi på Impact Loop för ett par veckor sedan berätta om att Uppsala-bolaget Altris stängt en runda på 150 miljoner kronor från bland annat Maersk Growth.

Nu kommer nyheten att ett annat bolag som siktar in sig på batterilagring – fast på mjukvarusidan – tagit in svenskt kapital.

Schweiziska Terralayr har utvecklat en molnbaserad plattform för att hantera energilagring, där olika aktörer inom energisektorn kan köpa "flexibilitet som tjänst". Bolaget har säkrat utvecklingsavtal för över 5 gigawatt och tecknat avtal för över 200 platser i Tyskland.

Tillsammans med en annan svensk investerare, Creandum, går Norrsken VC in i finansieringsrundan som är uppdelad i 690 miljoner kronor i eget kapital och 160 miljoner kronor i lånefinansiering. Övriga investerare är Earlybird, Picus Capital och Rive Private Investment.

"Viktigaste pusselbiten"

Bolaget menar att affärsmodellen påminner om hur Amazon Web Services revolutionerade företags IT-infrastruktur genom att låta dem hyra datorkraft istället för att äga egna servrar. På samma sätt vill Terralayr göra det möjligt för ägare av storskaliga batterier att sälja sin kapacitet till energihandlare, som kan samla ihop den för användning på större elmarknader.

"I en värld med nollutsläpp är energilagring den viktigaste pusselbiten för att driva integrationen av alla förnybara produktionsanläggningar som når elnätet", säger Philipp Man, grundare och vd för Terralayr.

Norrsken VC tog tidigare i år in 3,7 miljarder kronor för att investera i impact-bolag.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.