Northvolt

Peter Carlsson om Northvolts besked: "Känns skitjobbigt"

Peter Carlsson, vd på Northvolt. Foto: TT.

Efter dagens besked om att Northvolt säger upp 1 600 anställda och stoppar expansionsplanerna så uttalar sig nu vd:n Peter Carlsson. "Det här känns skitjobbigt. När man har jobbat nästan dygnet runt i åtta år med att bygga upp det här, så känns det här som min andra familj", säger han i en ny intervju med Norran.

Redaktör och reporter

Det är i lokaltidningen Norran som Peter Carlsson uttalar sig för första gången sedan krisrubrikerna kring Northvolt återigen började hopa sig i augusti. I intervjun bekräftar han siffran på 1 600 anställda som berörs av bolagets varsel om uppsägningar.

"Av de som jobbar för oss i Sverige nu är det ungefär 25 procent av personalen", säger han till Norran.

Han beskriver beslutet som tufft att behöva ta, men något som behöver göras för att säkerställa långsiktighet för bolaget.

"Det här känns skitjobbigt. När man har jobbat nästan dygnet runt i åtta år med att bygga upp det här, så känns det här som min andra familj. Att behöva dra ner och säga upp personal är väldigt jobbigt. Samtidigt är det nödvändigt", säger han.

Tagit längre dit än man trodde

Orsakerna till varför det inte gått som man tänkt sig är flera.

"Vi har inte lyckats leverera de volymer och de resultat som vi hade hoppats på, och därmed måste vi minska kostymen och fokusera på att leverera till våra kunder", säger han till Norran och fortsätter:

Norran: Det har varit rykten om kineser som inte skött sig så bra?

"Vi var den första stora kunden för dem i Europa med den här utrustningen. Man ska komma ihåg att en stor del av världens batterier produceras med den här typen av utrustning, men man behövde bygga en serviceorganisation och lära sig att arbeta med europeiska kunder. Det har varit en del utmaningar i det arbetet, men det finns ett väldigt fokus från dem (kinesiska Wuxi, reds anm) och oss att trimma upp det här till riktigt bra nivåer", säger han till Norran.

Frågan många ställer sig är hur bolaget ska få in mer kapital. Enligt Peter Carlsson –  i intervjun med Norran – är det något de jobbar på.

"De (pengarna, reds anm) kommer primärt att komma från investerare och vi är i en väldigt aktiv dialog med våra investerare."

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.