USA-VALET

Så påverkas svenska impact-bolag av Trumps vinst – stor genomgång

Impact Loops Jenny Kjellén (foto pressbild) och Donald Trump (foto: AP/TT).

Donald Trump som ny president förväntas dra tillbaka stora delar av Joe Bidens klimatpaket. Men för svenska impact-bolag finns det fortfarande möjligheter i landet, särskilt på delstatsnivå. <br><br>"Det är inte kört, men det kommer sannolikt att vara en dämpad stämning inom sektorn", säger Vlad Månsson, handelssekreterare på Business Sweden.<br><br> Impact Loops Jenny Kjellén går igenom:<br> → Vad detta troligtvis betyder för gröna stödpaketet IRA<br> → Hur svenska bolag kan påverkas<br> → Var möjligheterna fortfarande finns

Reporter och redaktör

Allt tyder nu på att Donald Trump blir USA:s 47:e president. Fox News var först ut med att utropa segern och halv nio svensk tid klev Trump upp på scenen i Palm Beach, Florida medan publiken skanderade "USA, USA".

Nu börjar en ny guldålder för Amerika, menar Trump som säger att det var en magnifik seger för det amerikanska folket och en seger som kommer att göra Amerika stort igen.

Frågan är om vi kommer att se en tydligare och mer kraftfull politik från Trump redan från dag ett. Trump har lärt sig från sin tidigare omgång i Vita Huset och har haft tid att samla rätt personer runt sig.

Kommentatorerna på Fox News tror att det kan vara en befriande faktor att detta är sista omgången som Trump kan bli president – det vill säga att han inte behöver oroa sig för att bli omvald.

Amerikanska medier rapporterar att jurister redan börjat förbereda viktiga presidentordrar som Trump kan underteckna under sin första dag på presidentposten.

Drill, baby, drill

Trump har tidigare varit tydlig med att han vill dra tillbaka finansieringen till the Inflation Reduction Act, Biden- och Harris-administrationens klimatpaket, och stoppa vad han anser vara ett stort slöseri.

Däremot kommer han troligtvis inte dra tillbaka hela paketet, tror Vlad Månsson, handelssekreterare och ansvarig för Business Sweden i USA. De delar som är kopplade till Made in America och som handlar om att stödja lokal tillverkning kommer sannolikt bli kvar.

"Dels rimmar det väl med Trumps agenda att bygga mer i USA, men också för att mycket av projekten sker i republikanska delstater vilket gör det politiskt svårt för att dra tillbaka incitament som bevisligen lett till ett flertal stora etableringar inom exempelvis batterier och solenergi", säger Vlad Månsson.

Däremot kommer han troligtvis inte dra tillbaka hela paketet, tror Vlad Månsson

En av Trumps valfrågor har varit att få ner bränsle- och elpriserna och genomföra en politik för energöverflöd och energioberoende. Det vill han göra genom att satsa på naturgas och fossila bränslen, som han menar är den tryggaste och billigaste formen av att producera el.

Förnyelsebar energi är inte en jättestor industri för svenska bolag i USA, menar Vlad Månsson. Däremot påverkas de svenska bolagen mer av det som händer på elbilsidan.  Marknaden har redan sett en avmattning från rekordåren 2021-2022, både i Europa och inte minst i USA. Trump har tidigare sagt att han vill låta marknaden styra vilken typ av bil den vill ha.

“Om Trump blir vald skulle han kunna pusha det här ytterligare i den riktningen genom att strypa eller inte förlänga incitamenten för att köpa elbilar på nationell nivå”, tror Vlad Månsson.

Delstaterna bestämmer själva

Enligt Vlad Månsson kommer det ändå att finnas ljuspunkter för svenska klimatföretag. De viktigaste delstaterna som har satsat stort på cleantech, som Kalifornien och New York, men även Texas där det finns mycket privat finansiering för forskning och uppskalning, kommer att fortsätta sina satsningar.

“Det är lite kluvet; självklart kommer den övergripande inställningen att färgas och det kommer att påverka storskaliga projekt inom solenergi, vindkraft och liknande. Samtidigt hör jag många röster för en grön omställning från demokratiska representanter i de här viktiga delstaterna. Sannolikt kommer de att öka sina ansträngningar för omställningen om en republikansk vinst leder till minskad finansiering för dessa teknikområden.”

För de företag som har gjort sitt förarbete och har ett nära samarbete med delstaterna, acceleratorprogram eller forskningssatsningar, finns det möjligheter att kompensera för eventuella neddragningar på federal nivå, menar Vlad Månsson.

“Det är inte kört, men det kommer sannolikt att vara en dämpad stämning inom sektorn. Den viktigaste lärdomen för impact-bolagen, är att göra sin hemläxa på delstatsnivå. Det handlar om att förstå de aktörer, finansieringsmöjligheter och partnerskap som finns i delstater med en egen mer progressiv agenda för dessa energislag”, säger Vlad Månsson.

Sannolikt kommer de att öka sina ansträngningar för omställningen

Minskad aptit på cleantech

Med Trump som president kommer VC-bolagens aptit för mer riskfyllda förnyelsebara energitekniker och cleantech att minska, vilket redan skett till viss del menar Vlad Månsson.

"Vi har sett att venture capital-pengar har skiftats mer mot mogna sektorer. Dessutom har AI-vågen i USA tagit mycket av uppmärksamheten från VC-bolagen jämfört med 2021, som var en storhetstid för cleantech."

Vlad Månsson tror inte att vi kommer att se något större ökat intresse från amerikanska investerare för europeiska impactbolag.

“Amerikanska investerare har främst varit intresserade av europeiska bolag som expanderar i USA. Det är bolagen som tittar på USA och försöker skala där som lockar strategiska investerare, snarare än ett mindre känt svenskt eller europeiskt teknikbolag utan en tydlig expansionsplan för USA”, säger Vlad Månsson.

Tullar kan tvinga bolagen att etablera sig på plats

En annan stor valfråga för Trump har varit att införa tullar. Det kan bli dyrt för många svenska bolag som exporterar mycket till USA, men som ännu inte har lokal tillverkning. Valet kan då stå mellan att etablera sig lokalt, vilket kan bli kostsamt, eller riskera att förlora marknadsandelar.

För svenska bolag med kinesiska inslag i värdekedjan är situationen också osäker. Där både republikanerna och demokraterna har en samsyn – att begränsa kinesiska bolags tillträde till den amerikanska marknaden.

“Den trenden är väldigt tydlig och har blivit hårdare på bara några år. Det började under Trump, och Biden och Harris har fortsatt på samma spår. Oavsett vem som vinner nu, kommer den här utvecklingen sannolikt att fortsätta”, säger Vlad Månsson.

Starka kommersiella krafter

Även om vissa stöd från IRA försvinner, finns det sektorer som är tillräckligt utvecklade för att klara sig själva. Utmaningen är att hitta och etablera sig i dessa ekosystem, menar Vlad Månsson. Det finns till exempel många aktörer, som de stora olje- och gasbolagen, som satsar stort på nya teknologier som koldioxidavskiljning och vätgas.

“Så länge en teknologi är kommersiellt hållbar finns starka kommersiella krafter i USA. Till exempel specifika applikationer för elektrifiering av tunga fordon, som redan är lönsamma utan IRA-stöd. Man bör fokusera på dessa möjligheter och kunder där teknologin redan bär sig”, säger Vlad Månsson.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.