Koldioxidborttagning

Energibolaget tecknar avtal med Microsoft – ska suga upp miljoner ton koldioxid

Anders Egelrud. Foto: Stockholm Exergi.

Stockholm Exergi ska leverera 3,33 miljoner ton permanent koldioxidborttagning åt IT-jätten, i världens största permanenta koldioxidborttagningsavtal hittills.

Redaktör och reporter

Anders Egelrud, vd för delvis kommunägda Stockholm Exergi, beskriver avtalet som ett stort framsteg för både företaget och klimatet.

"Det är den starkaste möjliga bekräftelsen på betydelsen, kvaliteten och hållbarheten i vårt projekt och tar oss ett viktigt steg närmare ett slutgiltigt investeringsbeslut under fjärde kvartalet 2024. Jag tror att avtalet kommer att inspirera företag med ambitiösa klimatmål, och vi siktar på att tillkännage fler avtal med andra banbrytande företag under de kommande månaderna", säger han.

Microsofts långsiktiga engagemang för att bli koldioxidnegativa till 2030 är en stor del i varför de tecknat avtalet, enligt Brian Marrs, chef inom energi och koldioxidborttagning på Microsoft.

"Att utnyttja befintliga biokraftverk är ett avgörande första steg för att bygga global koldioxidborttagningskapacitet. I detta fall är vi nöjda med effektiviteten av att återvinna värme från koldioxidavskiljningen och lägga till den i fjärrvärmenäten. Slutligen är det avgörande att hållbart ta fram biomassa för BECCS-projekt och vi blev imponerade av Stockholm Exergis åtagande i detta avseende."

Statliga pengar behövs

Koldioxidborttagningen kommer att ske i en så kallad BECCS-anläggning som Stockholm Exergi ska bygga vid Värtan i Stockholm. Den kommer att kunna ta bort upp till 800 000 ton koldioxid från atmosfären årligen när den är i drift. Byggnationen av koldioxidavskiljningsenheten, förvätskningsanläggningen och mellanlagringen planeras att starta 2025. Projektet kommer finansieras med medel som parterna hoppas få in från både den svenska staten och EU:s innovationsfond.

Dessutom krävs ytterligare intäkter från försäljning av koldioxidborttagning på den frivilliga marknaden för att nå ekonomisk hållbarhet. Målet är att vara i drift till 2028.

Läs mer om:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.