Biologisk mångfald

Sverige lanserar global standard för biokrediter – på COP16: “Verkligen unikt”

Aleksandra Holmlund, vd för Qarlbo Biodiversity och Jan Wejdmark, grundare av stiftelsen World Forest Forum,

Sverige försöker tar täten i kampen för biologisk mångfald med en ny global standard för biokrediter – som ska presenteras på FN:s biodiversitetskonferens COP16. “Sverige har en solid grund för att etablera en trovärdig och transparent marknad för biokrediter”, säger Jan Wejdmark på World Forest Forum, som ligger bakom initiativet.

Redaktör och reporter

Nyligen kunde Impact Loop berätta att de första krediterna för biodiversitet hade sålts i Sverige, med hjälp av en plattform som tagits fram av bolagen Treebula och Qarlbo Biodiversity.

Nu kommer nästa nyhet om skogskrediterna: Ett svenskt initiativ – Swedish Biocredit Alliance – har tagit fram en global standard för biokrediter – med ambitionen att möta krisen där arter försvinner från naturen i högt takt.

Initiativet ska presenteras på FN:s biodiversitetskonferens COP16 och syftar till att skapa en säker och transparent marknad för finansiering av naturvård.

"Sverige har en solid grund för att etablera en trovärdig och transparent marknad för biokrediter, men de nödvändiga strukturella förutsättningarna för en verkligt fungerande marknad har saknats hittills", säger Jan Wejdmark, grundare av stiftelsen World Forest Forum, som ligger bakom Swedish Biocredit Alliance, i en kommentar.

Så fungerar biokrediter

Biokrediter innebär att markägare kompenseras för naturvårdsinsatser utifrån en fastställd projektplan. Insatserna övervakas löpande för att säkra värdet för köparna.

Den nya globala standarden riktar sig mot så kallade produktionslandskap, alltså mark som tidigare använts för skogsproduktion.

Även nämnda bolaget Qarlbo Biodiversity finns med i bland aktörerna bakom den nya standarden.

"Arbetet som Swedish Biocredit Alliance har gjort är verkligen unikt globalt sett, vilket återspeglas av den omfattande process som krävts för att validera bred konsensus", säger Aleksandra Holmlund, vd för Qarlbo Biodiversity.

Vill ta steg mot fungerande marknad

Standarden ska bli en milstolpe i skapandet av en transparent och säker marknad för globala biokredit-transaktioner. Nästa steg blir enligt iniativtagarna att utveckla en tydlig process för att ansöka om och godkänna olika metoder mot den nya standarden, med målet att stimulera en fungerande kommersiell marknad.

Partners i initiativet Swedish Biocredit Alliance är, förutom World Forest Forum och Qarlbo Biodiversity, aktörer som Södra Skogsägarna, Norra Skog och Umeå kommun.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.