Impact Loop avslöjar

Tar revansch efter konkursen – hon samlar styrkorna för att köpa upp Mycorena: "Vi vill starta om"

GU Ventures Klementina Österberg i mitten. Vid sidan om henne Ebba Fröling och Ramkumar Nair. Foto: pressbilder.

Förra veckan försattes svampproteinbolaget Mycorena i konkurs. Nu kan Impact Loop avslöja att första investeraren GU Ventures vill skapa ett konsortium för att ta in kapital, återanställa teamet och dra igång på nytt. "Vi vill starta om", säger Klementina Österberg, vd för GU Ventures.

Chefredaktör

Göteborgsbaserade Mycorena skulle revolutionera livsmedelsbranschen med sin produkt gjord av mykoprotein, eller svampprotein som det också kallas. Med nästan 300 miljoner kronor i ryggen har de utvecklat produkten, en rad patent – och skulle bygga en stor fabrik i Falkenberg för att skala upp.

Men pengarna räckte inte – och förra veckan kunde Impact Loop berätta att bolaget hade försatts i konkurs.

"Vi har försökt resa kapital i över 20 månader nu, men investeringsklimatet har inte varit gynnsamt", sa grundaren och vd:n Ramkumar Nair då.

Mycorenas styrelseordförande Tore Sveälv avslöjade också att två större aktörer hade varit på väg att investera, men att det föll på sluttampen.

Vill ta in kapital och återanställa teamet

Men slaget om Mycorena är inte förlorat. Nu kan Impact Loop berätta att bolagets första investerare GU Ventures, med vd Klementina Österberg i spetsen, jobbar för att skapa ett konsortium av investerare för att eventuellt köpa upp konkursboet. Man vill då också återanställa teamet, med grundaren Ramkumar Nair och tidigare operativa chefen Ebba Fröling i spetsen.

"Parallellt med att vi kände att det var tungt att lägga ner så har andra hört av sig och tyckt samma sak. Då har vi känt att 'vi kan inte bara strunta i detta, vi måste testa vingarna'" säger Klementina Österberg till Impact Loop.

Gruppen, som utöver Klementina Österberg också består av bland annat tidigare styrelseledamoten Christine Bjärkby, vill ta in 35 miljoner kronor i kapital för att kunna köpa upp konkursboet och ha pengar för att kunna driva Mycorena i ett år. Man hoppas då behålla de 18 anställda som nu jobbar i bolaget.

"Vi vill genomföra den nya planen som vi rullade ut före sommaren. Den innebär att vi gör det här i mindre skala från testlabbet i Göteborg och visar att det fungerar", säger Klementina Österberg.

Nytt aktiebolag startat

Ett nytt aktiebolag är nu startat och GU Ventures har erbjudit Ebba Fröling att bli ny vd och ta över posten efter grundaren Ramkumar Nair.

Själv fortsätter Klementina Österberg som vd på GU Ventures, som kommer att investera i "nya" Mycorena. Hur mycket kan hon inte säga idag, mer än att deras maxtak brukar ligga på 1,5 miljoner kronor.

Mycorenas produkt “Promyc” är ett svampbaserat protein som framställs ungefär som när öl bryggs. Foto: pressbild.

Planerat i två veckor

Det var när gruppen insåg att konkursen var ett faktum för två veckor sedan som de började tänka på att själva köpa upp konkursboet och starta om.

"Innan dess hade vi inte en tanke på det här, då var det fullt fokus på att bara överleva", säger Klementina Österberg.

Vad säger du till eventuella investerare som förlorat pengar i konkursen, och som kanske kan reagera över att ni startar om själva?

"Att alla är varmt välkomna att komma in med en ny investering och i en färsk affär, där de kanske kan hämta hem det de förlorat."

Innan dess hade vi inte en tanke på det här, då var det fullt fokus på att bara överleva

Vilka var de största investerarna i Mycorena?

"En grupp bestående av investerare och affärsänglar i Falkenberg och ett belgiskt bolag."

Hur är relationen med dem idag? Är någon av dem med på nya resan?

"Både bra och dålig. Vi förväntar oss kanske inte att de går med men skulle de vilja det så är de varmt välkomna. Vi tror oavsett att gänget i Falkenberg ska ta över fabriken och är extremt tacksamma gentemot dem och hoppas att det ska kunna ske så att fabriken får ett nytt liv på något annat sätt."

Vad händer om ni inte vinner budgivningen av konkursboet?

"Man kan fundera på om vi ens behöver konkursboet. Behöver vi patenten eller kan vi komma ännu längre med en ny innovativ ‘edge’? Då kanske vi till och med kan få ett ännu bättre läge. Den tanken har vi knappt vågat tänka, men det kan vara ett annat alternativ."

Den tanken har vi knappt vågat tänka, men det kan vara ett annat alternativ

Målet: bekämpa hunger

Mycorenas produkt “Promyc” är ett svampbaserat protein som framställs i en egenutvecklad fermenteringsprocess, inte helt olik den när man brygger öl. Under åren har man både samarbetat med aktörer som ICA för att skapa till exempel veganska nuggets, och med Polarbröd för att testa om de med hjälp av Mycorenas teknik kan använda sina sidoströmmar för att producera en egen proteiningrediens.

"En av de största samhällsutmaningarna är fortfarande hunger. Och jag är så himla stolt över att två så unga personer som Ram och Ebba har gjort den här resan, trots utfallet. De och vi har lärt oss massor. Vi har startat 170 företag så jag kan nog säga att jag vet vad jag pratar om", avslutar Klementina Österberg.

Mycorena hade en nettoomsättning på 300 000 kronor 2022 med ett minusresultat på -40 miljoner kronor.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.