Verdane och Södra ska fånga in koldioxid – säkrar ny finansiering

Jon André Løkke, vd för Njord Carbon, Bjarne Kveim Lie, partner på Verdane och Andreas Hörnfeldt, chef för nya affärer på Södra Innovation. Foto: pressbilder.

Skogsjätten Södra och riskkapitalbolaget Verdane ska med sitt gemensamma bolag Njord Carbon fånga in koldioxidutsläpp i stor skala. Nu säkrar de ny finansiering och siktar på att få ut sina klimatkrediter på marknaden.

Redaktör och reporter

Idén bakom bolaget Njord Carbon är att fånga in koldioxidutsläpp från nordiska pappersbruk och sedan lagra dessa säkert (tekniken kallas BECCS). Därefter säljs utsläppen som krediter. 

Företaget, som fortfarande är i sin linda, grundades för lite drygt ett och ett halvt år sedan av riskkapitalbolaget Verdane och skogsjätten Södra.

Nu meddelar de två aktörerna att de investerat ytterligare i Njord Carbon för att säkra kapitalbehovet för de kommande två åren.

Tiotals miljoner

Någon exakt summa går de inte ut med men investeringen är enligt Verdane på “tiotals miljoner” svenska kronor.

När Impact Loop pratar med Bjarne Kveim Lie, grundare och partner på Verdane, säger han att man från Verdanes sida ser investeringen i Njord Carbon som en del i att kunna leva upp till sina egna klimatlöften.

"Vi har sedan flera år tillbaka åtagit oss att kompensera alla våra scope 3-utsläpp (utsläpp som sker utanför företagens direkta kontroll och verksamhet, Impact Loops kommentar). Vi ser fram emot att få tillgång till mer kostnadseffektiva högkvalitativa avlägsnanden när Njord Carbon blir operativt", säger han.

På marknaden om tre år

Njord Carbon planerar nu att påbörja avlägsnandet av koldioxidutsläpp, som i sin tur ska leda till tillverkning av högkvalitativa Carbon Dioxide Removal (CDR)-krediter. Enligt bolagets plan kommer de kunna börja sälja krediterna på den öppna marknaden i slutet av 2027.

"Vi är mycket glada över att se det här engagemanget från våra ägare, vilket gör att vi kan gå in i genomförandefasen. Nu kan vi ta diskussionerna med potentiella kreditkunder till nästa nivå. Det säkrar nödvändig kommersiell synlighet för verksamheten", säger Jon André Løkke, vd för Njord Carbon, i en kommentar.

Det första målet är att kunna hantera nära en miljon ton koldioxidutsläpp och de hoppas utöka detta till omkring fem miljoner ton år 2030.

Även på Södra är man glada över den fortsatta finansieringen. Skogsjätten, som är ett kooperativ ägt av 50 000 privata skogsägare, har med den egna riskkapitalarmen Södra Ädla blivit en alltmer aktiv investerare inom skogstech (de finns med på Impact Loops genomgång av storbolag som investerar i impact).

"Södra utvecklar ständigt vårt hållbara familjebaserade skogsbruk, effektiviserar våra industriella processer och minskar våra utsläpp. Vi tror att koldioxidinfångning och lagring stärker vårt långsiktiga arbete mot en alltmer positiv effekt för klimatet", säger Andreas Hörnfeldt, chef för nya affärer på Södra Innovation.

Även Verdane satsar nu ännu mer på impact-bolag och har nischat in sig på just koldioxidborttagning i bred skala. 

Oljebolag fanns med

När Njord Carbon presenterades förra året fanns det norska oljebolaget Equinor med som en del i ett partnerskap. Det gör de inte längre, även om Verdane för en fortsatt dialog med dem.  

"De kan absolut finnas med framåt som investerare, och vi välkomnar gärna ytterligare partners framåt, som är engagerade i det här", säger Bjarne Kveim Lie.

Läs mer om:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.