Just nu

Vill ersätta kontroversiella ämnet PFAS – smyger in nya miljoner

Teamet bakom Cellfion. Foto: pressbild.

Det evighetslånga och giftiga ämnet PFAS får allt mer uppmärksamhet – och det dyker upp allt fler innovationer och bolag som vill lösa problemet. Nu tar impact-bolaget Cellfion in 29 miljoner i det tysta, från bland annat Almi Invest och Voima Ventures.

Reporter

PFAS (per- och polyfluorerade ämnen) är en grupp syntetiska kemikalier som kan stå emot värme, olja, fläckar och vatten, vilket gör dem användbara i många produkter inom allt från industri till köksredskap. Ämnena bryts dock inte ner naturligt och exponering av dem kan kopplas till flera negativa hälsoeffekter.

Nu kommer därför en rad nya innovationer som på ett eller annat sätt vill minska användningen av PFAS. Ett av dem är svenska Cellfion, som efter många års forskning vid KTH, RISE och Linköpings Universitet har tagit fram ett biobaserat membran som kan ersätta PFAS-behovet i komponenter för energilagring, bland annat batterier och vätgas.

När Impact Loop i höstas intervjuade vd Liam Hardey berättade han om planerna framåt:

"Vi diskuterar flera ‘joint developments’ med stora bolag. Vi siktar på att ha två eller tre sådana och huvudmålet med pilotlinjen är att ha tillräckligt med kapacitet för att kunna leverera produkter till de projekten. När vi har samarbeten på plats är tanken att skala upp. Längre fram i tiden är tanken att bygga en större fabrik, men det kommer bli runt 2026."

Tar in 29 miljoner

Nu tar Cellfion in 29,1 miljoner kronor, till en värdering (efter att pengarna kommit in) på 129,1 miljoner kronor. Det visar dokument från Bolagsverket. Av tjugotalet investerare på ägarlistan är de två största det statliga Almi Invest GreenTech och finska Voima Ventures.

Liam Hardey vill dock inte kommentera den senaste kapitalanskaffningen, utan hänvisar till kommande nyheter. Även representanter på Almi Invest och Voima Ventures avböjer att kommentera.

Längre fram i tiden är tanken att bygga en större fabrik, men det kommer bli runt 2026

Lagförslag om förbud

I EU släpps det ut uppskattningsvis 75 000 ton PFAS-ämnen varje år. I början av 2023 la svenska Kemikalieinspektionen tillsammans med fyra andra länders myndigheter fram ett lagförslag om förbud av tillverkning och försäljning av 10 000 PFAS-ämnen.

"PFAS är några av vår tids mest problematiska ämnen, och dessa giftiga ämnen sprids tyvärr till människor, djur och övrig natur. Därför tycker jag att det är väldigt positivt att vi nu tar ett steg närmare ett beslut om en EU-harmoniserad begränsning av PFAS, för att skydda människors hälsa och miljön", säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari på regeringens hemsida.

Cellfions kapitalrunda ligger med andra ord rätt i tiden, och vd Liam Hardey kommenterade det nya EU-förbudet förra gången vi pratade med honom:

"Det här är en het marknad och vi har en het produkt, speciellt när det pratas om att förbjuda användningen av PFAS i EU", sa han då.

Fler PFAS-utmanare

Ett annat bolag som verkar inom PFAS är svenska Chromafora, vars lösning innebär ett effektivt sätt att klumpa ihop PFAS-partiklar i avfallsvatten för att kunna avlägsna dem. Med stora kundgrupper i Europa har man bara under våren 2024 tagit in 31 miljoner kronor i två omgångar, senast till en värdering på 153,5 miljoner.

Läs mer om:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.