Nya förslaget: En halv miljard till impact-bolag – och gratis AI för alla
När AI-kommissionen idag presenterar sin ödesrapport är ett av förslagen 500 miljoner kronor till bolag som vill använda AI främst för att göra samhällsnytta. Dessutom föreslår de gratis AI för alla svenskar i stil med hem-PC-reformen på 90-talet.<br><br>Impact Loop har fått ta del av rapporten i förväg – här är de viktigaste punkterna för impact-bolagen och investerarna.<br><br> "Vi har varit långsamma i starten men det går att komma ifatt", säger kommissionsledamoten Mathias Sundin till Impact Loop.
När den nya statliga AI-kommissionen tog form i december 2023 var en vanlig kritik att gruppens rapport med potentiella AI-åtgärder skulle presenteras senast den 1 juli 2025. 1,5 år är en evighet i exponentiella tider, löd analysen.
Knappt ett år senare ligger rapporten trots allt på bordet. Warp News-grundaren och tidigare riksdagsledamoten Mathias Sundin är en av kommissionens medlemmar samt medförfattare till publikationen.
”Utöver våra interna möten har vi haft närmare 200 möten med 150 företrädare i samhället, forskningen och näringslivet. Vi insåg att många väntar på regeringen och politiken när det gäller AI-frågor. Därför tidigarelade vi rapporten så att regeringen kan sätta fart”, säger han till Impact Loop.
75 förslag till politiken
Resultatet är drygt 130 sidor där respektive område kulminerar i konkreta åtgärdsförslag till civilminister Erik Slottner (KD) och regeringen. Sammantaget omfattar de 75 förslagen 16,7 miljarder kronor under en tioårsperiod.
Mathias Sundin poängterar att det inte handlar om några stora infrastruktursatsningar för att på det sättet knuffa Sverige högre på AI-rankingen. Nyckeln, menar kommissionen, är att få upp nyttjandet av tekniken.
"Det finns enorma möjligheter för Sverige, men vi ser fortsatt oro och försiktighet ute i verksamheterna. Missar vi tåget hamnar kompetens och utveckling i andra länder."
Ett av de mer framträdande förslagen heter "AI för alla" och handlar om ett rejält tillgängliggörande i likhet med hem-pc-reformen på 1990-talet.
"Då ville man öka användningen av datorer och internet, vilket resulterade i att människor som Daniel Ek började se framtidens affärsmöjligheter. Jag är övertygad om att vi skulle kunna skapa en liknande reform i dag, så att alla i Sverige får gratis tillgång till AI-verktyg under en period. Vi föreslår även en hubb med kostnadsfria utbildningar."
Varför är det viktigt?
”Det viktigaste för Sverige är att öka användandet och bredda kunskapen. Vi kan vänta oss en ökad produktivitet, men även oväntade saker kommer att hända. Staten steppade upp då, och vi kan göra samma sak nu. Det skulle skicka en stark signal att AI är för alla, inte bara för datavetare och ingenjörer. Vi har varit långsamma i starten, men vi brukar vara bra på omställning, så det går att komma ifatt.”
Öronmärkta pengar för impact
Det finns ett annat förslag som skulle gynna impact-företagen i Sverige. AI-kommissionen vill nämligen utöka budgeten hos Vinnova och Almi med en halv miljard under en femårsperiod för att boosta innovationskraften.
”Vi föreslår 100 miljoner kronor årligen för Almi och Vinnova att dela på. Framförallt handlar det om att hitta projekt där AI gör samhällsnytta, men där det kan vara svårt med riskkapital för att komma igång. Vi vill se öronmärkta pengar för potentiellt disruptiva lösningar som kan ge riktig impact om de lyckas.”
Regeringen är på hugget
En kritik mot AI-kommissionens uppdrag har varit att de inte har varit ombedda att lägga förslag som riktar sig mot skolan. Men i rapporten finns ändå skrivningar om AI i utbildning.
”Vi får inte lägga konkreta förslag, men det hindrar oss inte att skriva om möjligheterna med AI i skolan. Vi har en tydlig vision om AI som en privatlärare som känner eleven, anpassar sig efter förutsättningarna och är tillgänglig dygnet runt. Det upplägget har testats med fysikstudenter på universitetsnivå, vilket har dubblat inlärningen.”
Ni lägger fram 75 förslag i dag. Vilka garantier har ni för att regeringen inte bara lägger rapporten i papperskorgen?
”Signalerna från regeringen är att man är på hugget och att många väntar på konkret vägledning i frågan. Åtgärderna kan förstås implementeras i lite olika omgångar, och allt måste inte startas av regeringen heller. Men tanken är att våra förslag ska gå att implementera snabbt, så att vi kommer från rapport till strategi.”
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups