Altris

Batteribolaget Altris tar in 150 miljoner: "Sätter positivt ljus"

Christer Bergquidt, tf vd på Altris. Foto: pressbilder.

Uppsala-bolaget som bland annat är kända för att ha utvecklat ett batteri under Northvolts flagg tar in 150 miljoner kronor i kapital, kan Impact Loop berätta idag. "Det känns extra bra att sätta ett positivt ljus på den europeiska batterivärdekedjan”, säger bolagets nya tf vd Christer Bergquist.

Redaktör och reporter

Deeptechbolaget Altris, som utvecklar natriumjonbatterier med sitt patenterade katodmaterial kallat Prussian White, har fått uppmärksamhet genom bland annat ett utvecklingssamarbete med Northvolt, som Impact Loop var först att berätta om.

När vi besökte bolaget på deras pilotlina i Uppsala i somras berättade dåvarande vd Björn Mårlid att de var på gång att delstänga en ny finansieringsrunda.

Nu har de kommit i mål och tar in 150 nya miljoner, vilket Impact Loop blir först med att berätta.

Northvolts situation "inte påverkat"

“Från ett makroperspektiv känns den här milstolpen extra bra i rådande omständigheter, att sätta ett positivt ljus på den europeiska batterivärdekedjan. Att de här investerararna tror på natriumjon som produkt är väldigt roligt, särskilt i rådande marknadsläge”, säger Christer Bergquist, som är finanschef och tf vd på Altris till Impact Loop.

Marknadsläget han syftar på handlar bland annat om en en minskad elbilsförsäljning och krisen i Northvolt, ett bolag som Altrtis samarbetar med.

“Vi hade vårt utvecklingsprojekt med dem, i och med att de fanns med i vår förra kapitalrunda. Nu börjar det projektet avslutas och vår relation blir mer kund respektive säljare av katodmaterial. Deras situation har inte påverkat vårt utvecklingsarbete”, säger Christer Bergquist.

Storbolag kliver in

De nya investerarna är Clarios, ett storbolag inom lågspänningsbatterier för fordon, och Maersk Growth, investeringsarmen för sjöfartsbolaget A.P. Möller-Maersk, som fokuserar på teknik med potential att minska klimatavtryck.

Även energiinvesteraren EIT InnoEnergy och investeringsbolaget Molindo, som båda backat bolaget med kapital sedan tidigare, deltar i rundan.

Ole Graa, Head of Fleet Technology på A. P. Moller-Maersk, kommenterar investeringen så här:

”Vi är mycket glada över att samarbeta med Altris, eftersom Maersk fortsätter att arbeta för att nå nettonollutsläpp av växthusgaser för hela vår verksamhet 2040. Vårt team har redan från början varit imponerade av Altris teknik, som erbjuder överlägsen energitäthet med en lägre utsläppsprofil och säkerhetsmeriter som lämpar sig mycket väl för ett brett spektrum av potentiella tillämpningar.”

Bytt vd

För en månad sedan slutade bolagets vd Björn Mårlid och Christer Bergquist, som sedan februari 2023 har varit finanschef på bolaget fick ta över som tillfällig vd. Om tjänsten kommer bli permanent vet den tidigare Norrskens-investeraren inte.

“Den frågan lämnar jag med varm hand över till vår styrelse. Nu är jag fokuserad på att driva arbetet vidare och stänga den andra delen av den här rundan”, säger han.

Ja, för det här är bara en delstängning. Arbetet med ytterligare finansiering, som på sikt ska leda till produktion i industriell skala, pågår för fullt. Planerna på en framtida fabrik i Sandviken står fast.

“Inom 6-9 månader borde vi vara i mål med rundan. Om denna del hade fokus på strategiska investerare så kommer nästa handla mer om finansiella spelare”, säger Christer Bergquist.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.