Chalmers Ventures får mer pengar – ska investera i impact: "Ökat vårt mandat"
Riskkapitalbolaget Chalmers Ventures har hittills främst backat forskningsnära bolag som är sprungna ur Chalmers tekniska högskola i Göteborg.<br><br> Nu avslöjar nya vd:n Pontus Ottosson för Impact Loop att man fått utökade mandat – och mer pengar att investera även utanför universitetsvärlden.<br><br> Målet är att hitta nya bolag som tar ett bredare anslag kring impact:<br><br> “Att bara fokusera på miljö är inte längre tillräckligt”, säger Pontus Ottosson när Impact Loop träffar honom i Göteborg.
Pontus Ottosson har sedan januari tagit över rollen som vd för Chalmers Ventures, efter flera år som ansvarig för deras investeringsverksamhet. När Impact Loop får en intervju med honom på ett kafé på Lindholmen, den framväxande businesshubben i Göteborg som också är Chalmers hemvist, har den nya vd:n spännande nyheter att berätta.
Men först lite kort om det riskkapitalbolag som är en del av Chalmers tekniska högskola: Med ett uppdrag att föra forskningsbaserade innovationer från labb till marknad har man investerat i en rad bolag som är sprungna ur universitetet.
Pontus Ottosson, som även har en bakgrund inom Life Science-inkubatorn Puls och innan dess som reservofficer i Försvarsmakten, säger över en kopp kaffe i den för dagen ovanligt soliga staden att det här är ett arbete som kräver både tålamod och strategisk uthållighet.
"Vi har alltid jobbat med att kommersialisera forskning, men det är viktigt att poängtera att vi inte bara är en inkubator. Vi är ‘venture builders’ (bolagsbyggare, Impact Loops anmärkning) – vi hjälper forskarna att förädla sina idéer till produkter som gör skillnad”, säger han.
Går in i senare skeden
En stor styrka i Chalmers Ventures modell är enligt honom deras förmåga att följa med i bolagens tillväxt och finansieringsrundor. Att själva universitetet drivs privat genom en stiftelse ger möjlighet att investera mer än andra offentligt finansierade holdingbolag.
"Vi har en kapacitet att investera upp till 25 miljoner kronor per bolag över tid. Det är en betydande skillnad jämfört med andra aktörer i den tidiga fasen", säger Pontus Ottosson.
Faktum är att investeringsarmens ambitiösa planer är en avspegling av universitetets.
“Chalmers har en vision som är att man till 2041 så ska ha 100 ledande forskare inom sina respektive fält”.
Han tillägger att Chalmers Ventures inte bara bidrar med kapital i början utan kan fortsätta att investera genom kommande rundor, vilket ger bolagen ett starkt stöd under hela deras tillväxtresa. Samtidigt har bolaget ett avkastningskrav på 15 procent, vilket också genomsyrar verksamheten.
"Det handlar inte bara om att hitta nästa stora idé, utan också om att kunna stötta de entreprenörer som faktiskt har kapaciteten att bygga bolag som gör verklig skillnad, både lokalt och globalt," säger han.
Det senaste exemplet är ett bolag med det tydligt göteborgska namnet Glenntex, en produkt av Chalmers-forskning som sedan 2021 varit en del av portföljen hos Chalmers Ventures. De har man nyligen valt att följdinvestera i. De utvecklar en tillsats av grafen som blandas med återvunnen plast. Tillsatsen ger plasten grafenets fördelar samtidigt som processen minskar koldioxidutsläppen med 60 procent.
Fokus på hållbarhet och impact
Ett centralt tema i Pontus Ottossons strategi är det växande intresset för hållbarhet och impact-investeringar, något som genomsyrar både Chalmers Ventures egna mandat och de projekt de väljer att investera i.
"Hållbarhet har gått från att vara ett miljöfokuserat ämne till att nu inkludera ekonomisk och samhällelig hållbarhet. Det är också en konsekvens av dagens omvärldsläge. Ett försvar kan till exempel ses som hållbart ur ett visst perspektiv, och begreppet 'hållbar impact' förändras över tid," säger han och fortsätter:
"Vi ser att fler och fler företag måste ta hänsyn till den bredare definitionen av hållbarhet. Att bara fokusera på miljö är inte längre tillräckligt – vi måste också tänka på ekonomiska modeller som fungerar långsiktigt och är resilienta nog att klara av framtidens utmaningar."
Investeringar utanför akademin
Den stora nyheten är dock att Chalmers Ventures nu börjar titta allt mer på projekt och bolag utanför Chalmers akademiska sfär. Med en ny kapacitet att investera upp till 90 miljoner kronor årligen (förut var det 70 miljoner kronor), siktar Chalmers Ventures på att vara en av de mest resursstarka aktörerna inom tech- och impact-investeringar i tidiga skeden.
"Vi har ökat vårt mandat och kan nu vara med och driva större investeringar, både inom och utanför universitetet”, säger Pontus Ottosson.
Han utvecklar:
"Vi har ett mandat att investera även i innovationer som inte kommer från Chalmers. Det är en förflyttning vi gör nu, där vi positionerar oss mer som en tech-investerare inom deeptech. På så sätt blir vi en attraktiv partner för externa startups", säger Pontus Ottosson.
Det är en strategisk förändring som gör att de kan ta in projekt som ligger i linje med Chalmers Ventures ambitioner men som tidigare hade fallit utanför deras mandat.
"Vi har alltid haft en stark koppling till akademin, men vi inser att impact och innovation finns överallt i och med vårt starka nätverk framförallt här i Göteborg. Genom att öppna upp för externa projekt kan vi nå ännu fler bolag som har potential att bidra till en hållbar framtid."
Det är en förflyttning vi gör nu, där vi positionerar oss mer som en tech-investerare
Fortsatt stöd till forskardrivna bolag
Trots det delvis nya fokuset på externa bolag, kommer Chalmers Ventures fortsätta att stötta de forskningsdrivna idéerna inom Chalmers. Pontus Ottosson nämner utöver tidigare nämnda Glenntex några framgångsrika exempel, såsom Lumen Radio, som ersätter kablar med trådlöst inom bland annat fastighetautomation och Promimic, ett bioteknik som bedriver forskning och utveckling inom ytmodifieringar. som har vuxit fram ur deras verksamhet.
"Det är bolag som har tagit sig hela vägen från idéstadiet till att bli framgångsrika på marknaden", säger han.
"Vi har en gedigen erfarenhet och ett brett nätverk, vilket gör att vi kan erbjuda mer än bara pengar. Vi är aktiva ägare som hjälper till med strategi, tillväxt och exit-processer.”
Innan 2024 är över ska bolaget landa på totalt cirka 40 investeringar, en portfölj bestående av 100 bolag samt har startat 10 nya deeptech-startups.
Sedan är planen för Chalmers Ventures att fortsätta sin resa som en ledande aktör inom både forskningsdrivna innovationer och impact-investeringar. Och trots tuffa tider på marknaden upplever Pontus Ottosson att det finns många privata riskkapitalbolag som är redo att gå in i bolagen.
"Det är jätteviktigt med andra investerare som har en uthållighet, och de finns bland annat i vårt investerarnätverk. Vi bygger för framtiden. Det tar ofta 10-15 år innan en idé blir en färdig produkt, så vi måste tänka långsiktigt," avslutar Pontus Ottosson.
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups