Impact Loop avslöjar

Holyvolt får in 100 miljoner – Volvo och Wallenberg går in och tungviktaren blir ordförande

Kerstin Cooley, medgrundare Course Corrected, Mathias Invgvarsson, vd Holyvolt, Jacob de Geer, grundare Izettle, Ronnie Leten, ny ordförande i Holyvolt och 50 Cent, rappare. Foto: pressbilder / TT. Grafik av Impact Loop.

‍Utan att ens ha en aktiv hemsida har energibolaget Holyvolt fyllt på kassan med 100 miljoner kronor. Impact Loop kan nu avslöja att Volvo respektive Wallenbergsfärens investeringsbolag FAM kliver in. <br><br> Dessutom går nu en av näringslivets tyngsta personer in som ordförande. <br><br> Läs mer om:<br> → Vad doldisbolaget ska göra<br> → Investerarna – från Draknästet-profilen till klimatinvesteraren<br> → Grundarens historik med rapparen 50 Cent

Redaktör och reporter

Nej, det här är inte ännu en artikel om Northvolt. Även om både namnet och möjligen ambitionsnivån går att känna igen från det omskrivna batteribolaget ("holy" och "volt").

Men exakt vad Holyvolt, som grundades 2022, ska syssla med är från början inte helt tydligt. 

På hemsidan står det bara "launch in progress". Lite mer informativt är det på Linkedin och en av investerarnas hemsida, där det står att Holyvolt ska "utveckla hållbar energi genom en hållbar och giftfri nano-pasta som kan producera värme, ljus och lagring".

Dessutom vill bolagets medgrundare och vd Mathias Ingvarsson först inte uttala sig. Detta då han enligt egen utsago inte vill prata innan bolaget levererat.

Mathias Ingvarsson, medgrundare till Holyvolt. Foto: pressbild.

Volvo och FAM investerar

Klart är dock att Holyvolt i det tysta precis har tagit in 100 miljoner kronor i kapital – och att investerarna inte är vilka som helst. Det var dock inte helt lätt att få fram heller eftersom informationen maskats i dokument inskickade till Bolagsverket. 

Till slut får vi dock fram en förteckning över aktieägarna och kan se vilka de nya investerarna är:

Dels har Wallenberg-familjens investeringsbolag FAM gått in med 41 miljoner kronor i kapital och landat på 4,9 procents ägande i bolaget efter utspädning. Därefter har Volvo Business services international, ett dotterbolag till AB Volvo, gått in med 25 miljoner kronor och landar på 2,94 procent i  bolaget.

Course Corrected, som Impact Loop skrivit om flera gånger tidigare då de investerar i klimattech, gick in rejält redan 2022 – och deltar även nu i nyemissionen. De landar nu på ett totalt ägande på 6,95 procent. Kerstin Cooley, partner på Course Corrected, sitter även i Holyvolts styrelse.

Även betalbolaget Izettles grundare Jacob de Geer och Magnus Nilsson har investerat sedan tidigare. Nu går de in med ytterligare 14,6 miljoner kronor tillsammans och landar på ett gemensamt ägande på lite över 15 procent.

‍Gruvordförande kliver in

Men nyheterna slutar inte där. Vid bolagets stämma, som sammanföll med nyemissionen, valdes en ny ordförande in.

Det är ingen mindre än den belgiske näringslivsprofilen Ronnie Leten, som bland annat varit vd för Atlas Copco och fram till 2023 ordförande i Ericsson. Idag är han ordförande i verkstadsföretaget Epiroc, som omsätter cirka 60 miljarder kronor.

Bolaget gör nu ett gäng strategiska rekryteringar, framgår av deras rekryteringssida. Hittills har redan finska Inventures investeringschef Gwen Sandberg anslutit under rollen "commercial". I bolagsledningen finns även tekniska chefen Robert Erdmann och finanschefen Eva Kaijser, också styrelsemedlem i gruvbolaget Kaunis Iron.

(artikeln fortsätter under bilden)

Ronnie Leten, ordförande för Epiroc och nu även för Holyvolt. Foto: Epiroc.

Byggt labb i München

Vid det här laget känns det som att vi har de flesta pusselbitar på plats – men saknar det viktigaste. Vi vet fortfarande inte vad bolaget ska göra – och vi vill förstås prata med någon av personerna bakom det. Till slut går Mathias Ingvarsson med på en snabb intervju.

Han bekräftar att både FAM och Volvo gått in i bolaget:

"Det känns fantastiskt att få in dessa investerare. Vi är glada att så välrenommerade företag investerat i detta tidiga skede", säger han.

Mathias Ingvarsson utvecklar även vad bolaget ska syssla med:

"Idén föddes genom ett annat bolag jag var involverad i som skulle utveckla värme för pjäxor och skidhandskar. Där fanns en viss teknologi som vi, när vi prövade oss fram, såg skulle kunna skapa värme med minskat koldioxidavtryck."

(artikeln fortsätter under bilden)

Kerstin Cooley, medgrundare Course Corrected. Foto: Joey Abrait/TT.

Vem ligger bakom teknologin?

"I grunden är det en 600 år gammal teknologi, gammalt hederligt screentryck. Nu har vi ett labb i München med tekniskt kompetenta människor som utvecklar det här. Vi är på ett forsknings- och produktutvecklingsstadie. Men tanken är att det här ska kunna användas i till exempel utvecklingen av solceller eller batterilagring."

Han är tydlig med att det är en lång väg kvar till en faktisk produkt.

"Det är en bit dit men givetvis är tanken att våra industriapplikationer ska kunna lämna labbet och användas i stor skala i framtiden. Jag hoppas kunna återkomma med något mer konkret inom ett till tre år."

Om att Epiroc-tungviktaren Ronnie Leten kliver in som ordförande säger Mathias Ingvarsson:

"En otroligt kompetent person att få in. Han är fantastiskt duktig på att se helheten och riskerna i den. Sedan är han fantastisk på att koka ner det i strukturer."

Jag hoppas kunna återkomma med något mer konkret inom ett till tre år

Jobbade med 50 Cent

Det är inte första gången som Mathias Ingvarsson driver bolag. Han arbetade i många år för madrasstillverkaren Tempur men det var för tio år sedan som han, genom artiklar i bland annat Forbes, blev känd som mannen bakom bolaget som lanserade kalsonger med en speciell pungpåse, kallad Frigo. Produkten fick också rubriker då rapparen 50 Cent, mest känd för världshiten In da Club, gick in som investerare i bolaget.

"Det där resan var väldigt rolig och 50 Cent är en väldigt fin kille med bra hjärna för affärer. Det bolaget utvecklades sedermera till ett licensbolag", säger Mathias Ingvarsson och påpekar samtidigt att rapparen inte är inblandad i Holyvolt.

Även medgrundaren Hans Victor är en serieentreprenör av rang. Han har tidigare grundat FlowMotion Technology, som lanserade en patenterad rullskridsko och FirstVet, en digital veterinärklinik. Den tredje grundaren är Peter Lilliehöök, som bland annat arbetat som konsult med eget bolag i riskkapitalbranschen.

De tre entreprenörerna tog in 100 miljoner kronor i kapital även förra året, och innan dess 13,6 miljoner kronor 2022.

Världskända rapparen 50 Cent är INTE investerare i Holyvolt men har investerat tidigare i Mathias Ingvarssons bolag. Foto: TT/AP Photo/Matt Krohn.
Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.