De säljer "vattenrening-as-a-service" – så fick de med sig miljardbolaget: "Betalningsviljan är hög"
Det började som en gymnasieidé om vattenrening – nu hjälper Helios Innovations stora industrier med hanteringen av giftigt avfall. Betalt tar de per renat ton vatten. "Vi är väldigt trygga med att vi har hittat vår affär", säger ekonomichefen Anton Johansson.
Vi befinner oss på Änglamarkspriset 2024, Coops årliga utmärkelse för ett framstående startupbolag inom mat- och klimatsektorn. Spänningen är olidlig när juryns ordförande, Coops avgående hållbarhetschef Mattis Bergquist, äntrar scenen tillsammans med dagens moderator Sara Begnér, som till vardags basar över Coops provkök.
”Och vinnaren är… föreningen Ätbart!”
Konfetti, strålkastare och fotoblixtar på de värdiga vinnarna, som bidrar till dubbel impact genom att samla matsvinn och samordna donationer till samhällets behövande.
I skuggorna står finalistbolaget Helios Innovations kvar, förvisso med blommor och diplom i händerna, men utan en vinstcheck på 250 000 kronor.
”Vi var en lite udda fågel i den här tävlingen, men det har varit väldigt kul att få komma till final”, konstaterar bolagets operativa chef och medgrundare Johanna Gillberg.
Oppfinnar-Jocke med UF
Deras verksamhet är inte omedelbart förknippad med matsystemet, även om den bidrar till en rad olika miljövinster. I grunden ligger en innovation signerad Jonatan Persson, då blott 16 år, som lekte med tanken på att kunna avsalta havsvatten genom dunstningsteknik.
Syftet var att hjälpa industribolag att röra sig bort från användningen av rent dricksvatten i sina industriella processer. Men det var svårt med betalningsviljan.
”Då kom frågan från Stena Recycling: kan man inte använda det här för flytande avfall istället? ’Självklart’, svarade Jonatan. Det visade sig att det fungerade. Och betalningsviljan är hög”, konstaterar Anton Johansson, bolagets ekonomichef.
Stena Recycling är alltså industrikoncernen Stena Metalls dotterbolag inom avfall och återvinning. Med en omsättning på 14 miljarder kronor 2023 är det en rejäl fjäder i hatten för det unga startupbolaget.
Varifrån kommer forskningen från början?
”Från Jonatans huvud. Han är ingen forskare, snarare en Oppfinnar-Jocke. Med det sagt har lösningen hög innovationsnivå och vi väntas få godkända patent inom kort,” säger Anton Johansson.
Ska skala upp
När vi möts installerar Helios Innovations precis sin tredje anläggning för rening av processvatten ute hos kunden Stena Recycling, som nu har två anläggningar i Halmstad och en i Göteborg. Tidigare samma morgon knöts ett avtal med en svensk brandskumstillverkare som kommer att rena sitt tvättvatten från PFAS med hjälp av Helios lösning.
”Tanken är att vår produkt ska bli så modulär som möjligt utan att inkräkta på kundernas egen infrastruktur. Vi driver dessutom vår teknik på restvärme från industrierna, vilket gör att det blir mer ekonomiskt hållbart”, säger Johanna Gillberg.
Anton Johansson menar att bolaget står inför en rejäl uppskalningsprocess.
”Vi har kunder med stora behov och bra betalningsvilja, så vi är väldigt trygga med att vi har hittat vår affär och att den funkar. Nu handlar det mycket om att förvalta det och hitta rätt nycklar för att få till en bra uppskalning av organisation och allt runtomkring.”
Ligger PFAS-reningen i linje med EU-lagstiftningen?
”Vi hanterar egentligen alla typer av föroreningar, och kraven blir bara tuffare – både i EU och globalt. Jag skulle säga att Sverige är ledande inom PFAS-frågan i EU, men just inom industrin är det ett stort problem med alla typer av kontaminerade flöden”, säger Johanna Gillberg.
Vattenrening-as-a-service
Helios Innovations har landat i en slags leasingmodell för sina anläggningar, vilket sänker risken väsentligt under expansionsfasen. En kund kan skriva avtal på en femårsperiod, och betalar per renat ton.
”Det blir ett rent tjänsteupplägg eftersom vi äger maskinerna”, säger Anton Johansson.
”Tillsammans med banken har vi hittat en billig och skalbar finansieringsmodell. Det gör också att vi inte blir lika beroende av att ta in kapital och späda ut ägandet.”
Men en fråga fastnar i bakhuvudet. Ifall vattenbrist spås bli en av de stora globala knäckfrågorna i framtiden, skulle Helios grundidé – att avsalta havsvatten − kunna bidra med en fungerande lösning för dricksvatten?
”Absolut”, menar Johanna Gillberg.
”Vår teknik är väldigt applicerbar på många delar inom vattenrening. Just nu hanterar vi bara farligt avfall eftersom det är väldigt lönsamt för oss. Det gör att vi kan bygga upp bolaget och använda tekniken på andra områden också. Att skapa dricksvatten från saltvatten är fullt möjligt i framtiden.”
Helios Innovations AB grundades 2019. Trots en nettoomsättning på blott 230 000 kronor 2023 visade bolaget ett litet positivt nettoresultat.
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups