Statliga stöd

Hon ska få tusentals startups att hitta nya kunder – blir ny vd för Ignite

Sara Hamlin, vd på Ignite Sweden. Foto: pressbild.

När Ignite Sweden, ett dotterbolag till Sveriges inkubatorer och science parks (SISP), renodlas kliver Sara Hamlin in som ny vd. Hennes uppdrag är att hjälpa bland annat impact-bolag att hitta nya kunder.

Redaktör och reporter

Ignite Sweden grundades 2017 av de svenska inkbubatorerna Sting, Lead och Things. De har sedan starten jobbat för att underlätta och påskynda kommersiella samarbeten mellan startups och etablerade företag. 2020 integrerades Ignite i Swedish Incubators & Science Parks, eller SISP. För att renodla blir nu Ignite ett dotterbolag till SISP.

Det blir samtidigt Sara Hamlin, som anslöt till Ignite 2020 med ansvar för företagspartners, som i rollen som ny vd ska leda Ignite Sweden i ny tappning. Tidigare har hon haft en lång karriär inom bland annat elbolaget Eon.

"Vi ska fortsätta med det som varit målet från början, det vill säga hjälpa startups att hitta nya kunder. Det har varit och är en för stor skillnad mellan den stora och den lilla, och vårt mål är att hjälpa små startups få till kundinteraktion tidigt, vilket kan korta ner deras utvecklingstid", säger Sara Hamlin till Impact Loop.

I dag finns cirka 3 500 startups i Ignites nätverk, som med deras hjälp får kontakt och gör affärer med privata och offentliga storbolag. Ignite är en icke-vinstdrivande verksamhet och lägger sig inte i affären mellan parterna. De tittar inte heller på någon särskild sektor, utan riktar till startups i bred bemärkelse.

"Den första kunden ger trovärdighet för en startup och attraherar även investerare. För bolag i tidig fas hjälper vi även till att validera teknologin och bidra till att de snabbt hittar den ultimata marknaden för deras affärsidé", säger Sara Hamlin.

Får egen styrelse

Ägaren SISP ser Ignites utveckling till att nu bli ett dotterbolag till dem som ett självklart steg.

“Ignite Swedens mission är detsamma, och vi ser fortsatt ett stort värde av Ignite förmånga av våra medlemmar. Därför vill vi fortsätta att äga Ignite, men vi vill samtidigt ge verksamheten möjlighet att utvecklas. Det är en naturlig utveckling att placera verksamheten i ett dotterbolag med egen ledning och styrelse, där styrelsen kommer att bestå av representanter från både startups, storbolag, offentlig sektor och SISP-medlemmar, säger Ulrika Malmqvist, styrelseordförande i SISP.

Hittills har Ignite Sweden enligt egen utsago engagerat över 1 700 startups och 400 etablerade företag och offentliga organisationer, som gett mer än 600 samarbeten.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.