Wa3rm ska odla tomater med spillvärme från datacenter – lanserar nytt miljardprojekt
Med spillvärme från industrin håller de igång ett växthus som odlar 8 000 ton tomater per år. Nu är det dags för nästa projekt för Malmö-bolaget. I en miljardsatsning i Östersund ska de ta spillvärme från ett enormt datacenter till ännu ett växthus. "För att öka Sveriges försörjningsförmåga behövs nya mer robusta sätt att producera livsmedel", säger medgrundaren Fredrik Indebetou till Impact Loop.
Malmöbolaget Wa3rm, tar enkelt förklarat spillvärme från industrin för att använda till växthus som odlar till exempel tomater. Grundat för nio år sedan som en avknoppning från forskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) i Lund har man nu flera projekt på gång. Ett har Impact Loop skrivit om tidigare: I Frövi i Västmanland tar man restvärme från Billeruds kartongfabrik för att värma upp ett tio hektar stort växthus som producerar 8 000 ton tomater per år.
"Vi tror på att skapa storskalig förändring. Genom att koppla ihop industrier med företag som kan göra något bra av deras restströmmar skapas ökad lokal produktion och nya jobb”, säger Fredrik Indebetou, medgrundare och vice-vd på Wa3rm till Impact Loop.
Miljardsatsning i Östersund
Nu är det dags för nästa storsatsning – denna gång i Östersund. Ihop med EcoDataCenter, Jämtkraft och Östersunds kommun kommer de att ta spillvärme från ett nytt datacenter för att använda till växthusodling. Den totala investeringen ligger på 18 miljarder kronor, varav Wa3rm ska stå för ungefär en femtedel. När anläggningen är fullt utbyggd 2033 beräknas den sysselsätta ett antal hundra personer, men exakt hur många det till slut blir beror på hur många växthus som kan byggas.
Syftet är detsamma som i Frövi: Att ta vara på spillvärme för att odla mer lokalt. Detta behövs i sin tur för att öka Sveriges försörjningsförmåga av livsmedel, menar Fredrik Indebetou. Idag importerar vi drygt 50 procent av alla livsmedel och vissa, som tomater, är det så mycket som 80 procent.
"Idag räcker en liten störning i det internationella handelsflödet för att skapa brist på vissa livsmedel här hemma", säger han.
Han menar att Norden kan bli en ledande region inom livsmedelsproduktion. Här finns stark industriell sektor, tillgång till förnybar energi och politisk stabilitet. På sikt kan lokalt odlade grönsaker ersätta en del av de som idag importeras från regioner som tampas med växande klimatrelaterade utmaningar.
Tittar på ny modell
Även i Danmark är ett projekt på gång. Tillsammans med datacenterutvecklaren atNorth planerar Wa3rm att bygga ett stort datacenter med tillhörande växthus i Varde kommun. Totalt har bolaget fyra projekt igång och enligt egen uppgift cirka 20 potentiella projekt som ligger i pipeline. Hittills har finansieringen varit en kombination av en egen fond och obligationsemissioner, där investerare lånar ut pengar till det projektbolag som äger projektet (ett så kallat SPV).
För projektet i Frövi etablerade WA3RM en fond och har emitterat gröna obligationer för att finansiera det specifika projektet, där planen har varit att emittera obligationer om 70 miljoner euro.
Samtidigt ser Fredrik Indebetou en framtid där modellen kan förändras.
"Vårt bolag har varit väldigt forskningsbaserat till en början och men nu vet vi att vår modell fungerar. Projekten är kapitalintensiva och vi behöver nu se till att även själva moderbolaget växer med en större del eget kapital", säger han.
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups