Just nu

Epicenter ger sig in i kampen om impact-bolagen – öppnar ny hubb i Stockholm

Gänget bakom Elements. Foto: pressbild.

Luttrade techhubben Epicenter vill tillsammans med AMF Fastigheter locka impact-bolag till sitt nya ställe i Stockholm, som öppnar den 1 april. "Vi vill göra Elements till ett tempel för morgondagens viktigaste frågor", säger vd Patrick Mesterton.

Epicenter i Stockholm har varit med sedan tidernas begynnelse (läs: 2014) när det kommer till att erbjuda techbolag en plats att jobba på, nätverka och mötas.

Nu expanderar man med en ny så kallad innovationshubb ett stenkast bort från Epicenter, dit man särskilt vill bjuda in impact-bolag.

Under namnet Elements vill man skapa ett tempel för morgondagens viktigaste frågor, säger Patrick Mesterton, som är global vd för Epicenter, till Impact Loop. Han ser stora samverkansmöjligheter i de nya lokalerna:

"Vi menar att det behövs en samarbetsyta där vi kan samla olika stakeholders som vill vara med och bygga framtidens samhällen och göra det utifrån ett hållbart perspektiv."

15 000 kvadratmeter

Fastigheten på Jakobsbergsgatan 24 rymmer en hel del historia. Här låg Televerkets hus som uppfördes på 1910-talet, och under de senaste 20 åren har det varit Ernst & Young (numera EY) som haft sitt svenska huvudkontor här, med AMF Fastigheter som ägare sedan 2013.

Nu får Elements får 15 000 kvadratmeter till sitt förfogande och huset blir en integrerad del av det intilliggande Mood-kvarteret.

Varför kallar ni konceptet för Elements?

”De gamla grekerna byggde sina mest intressanta och spännande samhällen utifrån de fyra elementen: luft, jord, vatten och eld. Ska vi bygga framtidens samhälle så behöver vi samla de bästa samhällsaktörerna runt dessa element – samtidigt som vi adderar möjliggörare som AI och annan ny teknik. Det här ska bli en plats för att diskutera våra viktigaste frågor", säger Patrick Mesterton.

Foodtech, AI – och labb

Epicenter Stockholm på Malmskillnadsgatan kommer att fortsätta sin verksamhet som vanligt. Där har arbetet med Elements pågått under två års tid, bland annat med att bygga upp innovationskluster inom några viktiga framtidssegment, som AI, longevity och foodtech.

Det sistnämnda utvecklas tillsammans med Sweden Foodtech, och det finns även ett fastighetskluster där man samlar Sveriges 12 största fastighetsbolag.

"Vi jobbar sedan tidigare mycket med framtidens handel och har byggt en egen butik på Regeringsgatan där vi driver ett retailkluster. AI kommer också vara en viktig del, liksom framtidens hälsa och ledarskap. Syftet med Elements är att skapa en miljö där bolag och ledare innoverar tillsammans. Det är så vi kommer att driva förändring på riktigt.”

Bland den första fasens inflyttande bolag återfinns bland annat klimatdatabolaget ClimateView, möbeluthyraren Nornorm, undersökningsbolaget Perspetivo, investeringsbolaget Nordic Ninja och den affärsjuridiska advokatbyrån Linklaters.

”Medlemmarna får tillgång till allt från event, till att jobba med frågor i labbmiljöer. Vi kommer erbjuda en rad olika lösningar – dels med flexibla platser, där du kan hitta möten och samarbetsformer på ett bra sätt utan att ta större investeringar själv, dels som huvudkontor för traditionella bolag som vill ha sina fasta kontor på Elements. Det blir en stor bredd.” 

Vi tror att 80 procent av innovationerna som sker inom ett område är gemensamma intressen

Vill samarbeta om impact

Nu satsar man alltså också på att bygga ett kluster för impact-bolagen.

”Det jobbar vi med just nu, och vi vill gärna samarbeta med de allra främsta impact-bolagen som verkligen har hållbarhet i sin affärskärna", säger Patrick Mesterton.

Många coworkingföretag har haft svårt att bygga självklara synergier mellan sina medlemsbolag. Risken är att man skapar ännu ett kontorshotell utan framåtrörelse. Patrick Mesterton poängterar att själva klusteridén har sin grund i möjligheterna till samarbete för aktörer som försöker lösa liknande utmaningar i ett ekosystem.

"Vi tror att 80 procent av innovationerna som sker inom ett område är gemensamma intressen. Kan vi då dela på kostnader och jobba tillsammans, blir det mycket lättare att skapa större impact i slutändan. Om vi har en gemensam problemställning eller utmaning kan vi dela kunskap inom en viss industri."

Läs mer om:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.