Textil

Filippa K gör kläder som berättar var de kommer ifrån: "Bara början"

Anna Berne, vice vd på Filippa K. Foto: pressbilder.

Klädmärket Filippa K lanserar nu sina första ullplagg med en QR-kod som låter kunderna se hur kläderna producerats. Betaprojektet är en del av ett initiativ ihop med bland annat Axfoundation.

Spårbarhet är en viktig framtidsfråga i klädindustrin, som har en lång leverantörskedja där kunderna sällan vet varifrån plagget och materialen kommer ifrån.

Detta vill nu Filippa K ihop med Axfoundation och företagen GS1 Sweden samt VirtualRouteZ lösa genom att lansera 12 ullplagg med QR-koder.  

Genom att skanna QR-koderna kan kunderna se ullplaggets produktion och hållbarhetsdata, från råmaterial till färdigt plagg.

"Vi är glada över att kunna göra det möjligt för våra kunder att få tillgång till spårbara ullplagg med rekommendationer som ökar plaggets livslängd. Det här är bara början på en resa mot mer hållbar produktion och konsumtion", säger Anna Berne, som jobbar med produkt och hållbarhet på Filippa K.

Samlar aktörer

Betaprojektet är en del av The fiber traceability initiative, ett samarbete mellan Filippa K, Axfoundation och företagen GS1 Sweden samt VirtualRouteZ. Förutom att ge info till kunden ska systemet underlätta för företag att uppfylla EU:s framtida krav på digitala produktpass, spårbarhet och transparens.

"Hållbarhetsutmaningarna inom modeindustrin är för komplexa för att enskilda varumärken ska kunna lösa dem på egen hand. Genom att samla aktörer längs hela värdekedjan lägger vi grunden för nya affärsmodeller och en cirkulär ekonomi", säger Stina Behrens, projektledare inom framtidens material på Axfoundation, i en kommentar.

QR-koderna använder sig av GS1-standarder, ett konkurrensneutralt och globalt ramverk för produktidentifiering och märkning som säkerställer systemens samverkan. När kunden skannar QR-koden identifieras i vilken datakälla produktens specifika data kan hämtas. Datan hämtas och valideras via API:er och visas sedan på mobilskärmen.

"Genom att tillämpa globala standarder säkerställer The Fiber Traceability Initiative att spårbarhetslösningen inte bara är effektiv inom modeindustrin utan också skalbar till andra branscher, som möbel- och byggsektorn. GS1-standarder möjliggör sömlöst datautbyte och interoperabilitet, vilket är avgörande för att skapa transparenta och hållbara leveranskedjor oavsett bransch", säger David Almroth, expansionschef på GS1 Sweden.

Läs mer om:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.