Forskarna kritiserar H2 Green Steel igen: "Kommer inte kunna bära sina kostnader"
Satsningarna på grönt stål i norr från bland annat H2 Green Steel kommer sannolikt aldrig att bli lönsamma, menar forskarna Magnus Henrekson och David Sundén i ett nytt debattinlägg i Dagens Industri. "Det är svårt att hitta ett tydligare exempel på bidragskapitalism", skriver de.
H2 Green Steel, som ska producera fossilfritt stål i Boden, står enligt Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi, Institutet för Näringslivsforskning, och David Sundén, ekonomie doktor, Lakeville Consulting, inför betydande ekonomiska och tekniska utmaningar. Projektet, som ursprungligen budgeterades till 50 miljarder kronor och planerades starta produktion 2024, har nu fördubblat sin kostnadsberäkning till 100 miljarder och skjutit upp produktionsstart till tidigast 2027, skriver de i debattinlägget.
"Det betyder att produktionen kommer att ske på samma sätt som i många andra redan etablerade och konkurrerande stålverk. Det är oklart hur många ytterligare år det kommer att ta innan den fossilfria järnsvampsproduktionen är på plats", skriver de.
Forskarna pekar på att de ambitiösa målen och de höga kostnaderna, stödda av både offentliga bidrag och privat kapital från gröna investeringsfonder, utgör en stor risk inte bara för investerarna utan även för det svenska samhället. Kritiken fokuserar särskilt på att de offentliga stöden och garantier som projektet fått kan leda till vad de kallar "bidragskapitalism", där privata vinster säkerställs på bekostnad av offentliga medel och samhällsintresse.
Dessutom lyfter forskarna potentiella problem för lokalsamhället i Boden, där de menar att infrastrukturella investeringar och löften om resurser gjorts baserat på att projektet ska bli en framgång. Risken är att dessa investeringar inte kommer att ge den förväntade avkastningen om projektet försenas ytterligare eller inte lever upp till sina miljömässiga löften, menar forskarna.
"En minusaffär"
"Även om H2GS-investeringen till slut skulle gå med överskott, så kommer det sammantaget ändå att vara en minusaffär för det svenska samhället. Ett mer sannolikt scenario är att investeringen aldrig kommer att kunna bära sina kostnader – troligtvis för att en annan teknisk lösning för att göra fossilfritt stål visar sig vara effektivare", skriver de.
Magnus Henrekson och David Sundén varnar för att om H2GS inte lyckas uppnå sina mål, kan det leda till minskat intresse för privat finansiering av framtida gröna projekt, vilket skulle kräva ännu större offentliga stöd för att engagera privata aktörer i den gröna omställningen.
Slår tillbaka
De båda forskarna har i flera rapporter granskat projekten i norr, och varje gång lyft liknande kritik.
"Jag hatar inte fossilfritt stål. Jag tror att allt stål kommer att bli fossilfritt så småningom. Det sker en stor teknisk utveckling just nu med över 80 utvecklingsprojekt runt om i världen. Alla de stora aktörerna testar olika teknologier och möjligheter. Men i Sveriges fall väljer man att lägga alla ägg i samma teknikkorg. Båda satsningarna satsar på en teknologi vi inte vet ens vet kommer att bli den som vinner", sa Magnus Henrekson i en intervju med Impact Loop i höstas.
Kritiken har dock fått kritik tillbaka från de granskade bolagen LKAB och H2GS.
"Siffrorna är baserade på antaganden som inte stämmer överens med verkligheten och de avtal vi, som faktiskt är aktiva på denna marknad, har tecknat. Bland annat är antaganden om marknaden och betalningsviljan hos kunderna felaktiga", sa Lina Håkansdotter, hållbarhetschef på H2 Green Steel, i januari i en intervju med Dagens Industri.
Även Harald Mix, grundare till riskkapitalbolaget Vargas som i sin tur grundat H2 Green Steel, har avfärdat kritiken:
"Avseende H2 Green Steel hade det varit billigare för dem att ringa mig och fråga", har han sagt i en intervju med samma tidning.
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups