Här är entreprenörerna som tävlar om energijättarnas impact-pris

Alla entreprenörerna bakom final-bolagen – se namn längst ner i artikeln.

Fossilfri cement, fusionsenergi och AI för byggnader. Det var en brokig skara finalister som valts ut när Ellevio och Godel ska prisa villka startups de tror har bäst idéer att bidra till en energiomställning.

Reporter

För fjärde året i följd anordnas tävlingen Startup 4 Climate som grundats av energibolagen Ellevio och Godel, och som drivs tillsammans med innovationshubben Things och plattformen We Don't Have Time. Tanken är att uppmärksamma och prisa bolag som har en stor mätbar klimatnytta och som bidrar till en energiomställning. 

"Vi har aldrig haft så många deltagande bolag. Från att ligga runt ett 30-tal har vi i år fått in hela 75 ansökningar. Glädjande nog har vi många kvinnliga entreprenörer i år, 23 procent, vilket är rekord hittills. Sedan har omröstningen som vi lagt ut, där en av finalisterna väljs ut av folket, lockat hela 8 200 personer som röstat. Det är helt fantastiskt", säger Helen Iwefors Häggblom, projektledare för Startup 4 Climate.

Helen Iwefors Häggblom. Foto: Pressbild

Det tävlar de om

Av 75 ansökande bolag i år har en jury valt ut sju finalister och sedan har en åttonde finalist valts ut genom en omröstning. Det är bland annat Cemvision, Airzyme Sweden och Rivus som i mitten på november kommer att få pitcha framför juryn och tävla om att bli en av två vinnare.

"Det var väldigt brett i år vilket var glädjande. Det är bolag som håller på med alltifrån fossilfri cement, klimatgaming till AI för byggnader", säger Helen Iwefors Häggblom.

De vinnande bolagen kommer att få en miljon kronor vardera. De får också coachingtimmar med en av jurymedlemmarna samt ett års medlemskap på innovationshubben Things. 

Juryn bestående av Johan Lindehag (vd Ellevio), Johanna Mossberg (tillträd. avd.chef, Energimyndigheten), Jane Walerud (affärsängel), Lina Bertling Tjernberg (professor elkraftnät, KTH), Stefan Krook (grundare GodEl och Kivra). Foto: Pressbild

Att det är en prissumma kopplat till tävlingen och att det är lite mer osäkra ekonomiska tider kan ha bidragit till att det varit så många valt att ansöka i år, enligt Helen Iwefors Häggblom.

"Vi var väldigt överraskade av antalet ansökningar", säger hon och lägger till:

"Det beror på många olika saker, det är fjärde gången vi genomför tävlingen så den har nog satt sig. Jag tänker mig också att investeringarna minskat generellt i samband med lågkonjukturen. Sedan är greentech väldigt hett just nu och många känner sig manade att göra något för klimatet. Och energi är en stor del av klimatomställningen."

Kriterierna för att få vara med och tas i beaktande när finalisterna väljs ut är att man ska ha mindre än 50 anställda och vara ett aktiebolag som inte är börsnoterat. Sedan måste man ha en affärsidé som kan bidra till en energiomställning.

Trots att det var så många kvinnogrundade bolag som ansökte om att vara med i tävlingen var det inga av dem som hamnade bland de slutliga finalisterna.

"Det är jättesvårt att spekulera i varför inte fler kvinnor hamnar bland finalisterna. I urvalsprocessen, när tävlingsledningen gör sitt urval, är avsändarna till bidragen anonyma. De innovationer som accelererar energiomställningen och med störst klimatnytta hamnar på 'shortlist'. Energibranschen är mansdominerad, vilket bidrar så klart. En annan aspekt vi kikar på är mångfald", uppger Helen Iwefors Häggblom.

Det bidrag som vann publikomröstningen var datorspelet Terra som lär barn om klimatförändringarna.

Här har ni samtliga finalister listade:

Myrspoven (Stockholm)
AI-optimisering av energianvändning i byggnader
Myrspoven siktar på att ta itu med utsläpp som kommer från energianvändning i byggnader. Med hjälp av deras AI-mjukvara kan Myrspoven optimera byggnaders energianvändning med målet att minska energibehovet.

Rivus (Alingsås)
Energilagring med organiska material för minskad miljöpåverkan
Rivus utvecklar batterier som inte kräver miljöskadliga metaller såsom litium och kobolt. I stället använder de molekyler från stenkol, ett vanligt organiskt material, vilket leder till minskad miljöpåverkan från gruvdrift, transporter och hantering av uttjänta produkter.

Cemvision (Stockholm)
Effektiv, fossilfri process för cementproduktion
Cemvision har tagit sig an den energi- och utsläppsintensiva cementindustrin. Genom att ersätta jungfrulig kalksten med industriella restmaterial som innehåller tillräckliga halter av kalciumoxid, kan de framställa cement vid lägre temperaturer och med hjälp av mindre el än befintliga processer.

Airzyme Sweden (Stockholm)
Biokatalysatorer för snabbare och mer energieffektiv koldioxidinfångning
AirZyme har utvecklat en biokatalysator som accelererar hastigheten för att fånga in koldioxid, samtidigt som den kräver mindre energi än befintliga processer. Detta resulterar i en minskning av energianvändning, utsläpp, samt driftskostnader.

Cetasol (Göteborg)
AI-lösning för optimering av fartygsdrift
Cetasol har riktat in sig på hållbarhet inom marin fartygsdrift. Med hjälp av AI-teknik kan de ge vägledning i realtid exempelvis för ruttoptimering, vilket kan leda till en minskning av energiförbrukningen med 10-35%.

Novatron Fusion (Bromma)
Designkoncept för realiserandet av fusionskraft
Novatron Fusion Group har utvecklat ett designkoncept för att skynda på utvecklandet av fusionsenergi som en möjlig energikälla. Genom att bygga en prototypreaktor hoppas de kunna underlätta utbyggnaden av fusionsenergi och på så sätt lägga till en ren energikälla till den befintliga globala elmixen.

Novige (Täby)
Nyttjande av förnybar vågkraft runt om i världen
NoviOcean fokuserar på att utnyttja den befintliga vågkraften till havs. Genom var och en av sina vågkraftsenheter siktar de på att minska 500 ton fossila utsläpp från energiproduktion per år, samtidigt som de erbjuder en förnybar och i stort sett outnyttjad energikälla.

Terra (Umeå)
Datorspel för att lära barn hur man förvaltar planeten
Climatopia är ett datorspel designat för att engagera och utbilda den yngre generationen kring klimatförändringar. Genom spelet lär man sig hur man kan vara mer klimatvänlig genom användning av förnybar energi, beteendeförändringar etc.

Källa: Startup 4 Climate

På bilden högst upp syns entreprenörerna. Från vänster: Cedrik Wiberg (Rivus), Roshan Pursharifi (Airzyme), Jan Jäderberg och Peter Roos (Novatron), Marcus Olsson, Claes Kollberg och Paul Sandberg (Cemvision), Elin Alison (Myrspoven), Ethan Faghani (Cetasol), Jan Skjoldhammer (Novige) och Anders Kallebo (Myrspoven).

Läs mer om:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.