Climate Week NYC

Jenny Kjellén: Historisk pakt och politiska utspel – största snackisarna från New Yorks klimatvecka

Jenny Kjellén, Impact Loop, och bild från New Yorks klimatvecka (foto: AP/TT).

New Yorks klimatvecka går nu mot sitt slut efter att ha samlat världsledare, aktivister och beslutsfattare för att driva på förändringar i kampen mot klimatkrisen. Så vilka har varit de viktigaste frågorna och största snackisarna? Impact Loops Jenny Kjellén sammanfattar.

Reporter och redaktör

Med temat "It's time" (det är dags) drog klimatveckan i New York igång i måndags. En av höjdpunkterna under veckan var att FN:s generalförsamling antog en "Pakt för framtiden", som generalsekreterare António Guterres beskrev som ett banbrytande avtal och ett avgörande steg mot ett mer effektivt multilateralt samarbete.

Pakten omfattar cirka 56 breda åtgärder som länderna har förbundit sig att genomföra, med fokus på teman som fred och säkerhet, hållbar utveckling, klimatförändringar, mänskliga rättigheter och digitalt samarbete.

Stämde oljebolag

Bland de andra viktiga händelserna märktes president Joe Biden, som underströk de historiska framsteg hans administration gjort för att bekämpa klimatförändringarna, samtidigt som han varnade för att en republikansk seger i nästa presidentval skulle äventyra dessa framsteg. 

På en annan scen avfärdade ordföranden för den konservativa tankesmedjan Heritage Foundation människans påverkan på klimatförändringarna och kritiserade Biden-administrationens klimatpolitik. Tankesmedjan ligger bakom Project 2025, en politisk plan för nästa republikanska administration men som Trump inte säger sig stå bakom. 

USAs president Joe Biden mötte FNs generalsekreterare António Guterres under New Yorks klimatvecka. Foto: AP/TT.

Samtidigt skapade Kaliforniens justitieminister Rob Bonta rubriker genom att stämma Exxon Mobil för deras roll i att sprida falska påståenden om plaståtervinning. 

"De har ljugit för allmänheten, manipulerat konsumenter och föreslagit falska lösningar, vilket är olagligt. Det enda som Exxon återvinner är lögner, år efter år, decennium efter decennium", sa Rob Bonta.

Avvaktande investerare

Det stundande presidentvalet och polariseringen som kommer med den var överlag tydlig, berättar våra svenska kontakter på plats, även om alla är där för att prata om klimatet.

Många investerare och riskkapitalbolag inom impact avvaktar just nu med att investera till efter valet. Detta då de är oroliga för att Donald Trump ska vinna och därmed dra tillbaka de massiva gröna stöd som nuvarande presidenten Joe Biden rullat ut, vilket kraftigt skulle påverka investeringar. Samtidigt tror vissa att Donald Trump, vid en vinst, inte kommer att vilja förändra för mycket här eftersom allt för många jobb kommer att påverkas. Oavsett blir det en osäkerhet för investerarna – som ligger lågt.

Ex-presidenten Donald Trump på annan sammankomst under fredagen. Foto: AP Photo/Paul Sancya.

5 miljoner följde svenska plattformen

Några höjdpunkter med koppling till Sverige är att över 5 miljoner tittare följde den svenskgrundade klimatplattformen We Don’t Have Time under deras sändning från klimatveckans första dag. Grundaren Ingmar Rentzhog passade även på att lansera deras senaste globala kampanj #BuyMoreTime. 

Kampanjen bygger på en oroande insikt om att vi inte kommer att klara av att halvera utsläppen till 2030. Vi är på rätt väg, men det räcker inte. Lösningen de föreslår är att ge oss fler år för att fortsätta omställningen – men inte genom att skjuta upp målen. Med kampanjen vill de öka fokus på att stoppa utsläppsgaser med kortare livstid i atmosfären, som metangas, och kyla jorden snabbare än om vi minskar koldioxidutsläppen som lever kvar längre i atmosfären. 

100 impact-bolag på storskärm

Som Impact Loop tidigare rapporterat sken Nasdaq-tornet på Times Square extra starkt när Norrsken presenterade sin topplista över de 100 impactbolag som anses vara mest intressanta i världen just nu.

Det är tredje året som Norrsken sammanställer listan – se vilka de svenska bolagen är här.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.