STOR INTERVJU

Hon vill hjälpa fler att hitta rätt terapeut – tar in rekordrunda: "Väldigt stor aptit hos investerare"

Tiffany Boswell, grundare av Meela. Foto: pressbild.

En traumatisk upplevelse som 18-åring och svårigheten att hitta rätt psykolog gjorde Tiffany Boswell besatt av att lösa problemet. Nu tar hon in 30 miljoner kronor till sin plattform Meela, som matchar patienter med rätt psykolog, och får in ett gäng tunga namn i styrelsen.

Chefredaktör

När Tiffany Boswell var 18 år var hon med om en traumatisk händelse. Den fick henne att söka sig till en psykolog, utan att hitta rätt.

Några år senare satt hon i skolbänken på psykologprogrammet och insåg att hon inte var ensam: Hälften av alla som går till en psykolog kommer inte att ta sig till tredje försöket.

"När jag började undersöka varför så insåg jag att det berodde på en dålig match mellan patienten och psykologen", säger hon idag till Impact Loop.

Entreprenören, som numera lämnat Storbritannien för Göteborg på grund av kärleken, blev besatt av att hitta en lösning. Det ledde till att hon för tre år sedan grundade Meela, en plattform där människor matchas ihop med rätt psykolog.

"Mental hälsa är en miljardproblem att lösa och det finns många som försöker. Men vi tror att individanpassad hjälp är framtiden", säger Tiffany Boswell.

Hon tar ett exempel med att många kliniker och tjänster bygger på att de är tillgängliga och kan ge en psykologtid snabbt. 

"Men det är meningslöst om du inte också matchas med rätt person", säger hon.

Feedback-loop – framtidens hälsa

Konkret fungerar Meela så att du får börja med att svara på ett omfattande frågeformulär. Frågorna skiljer sig en del från andra tjänster som hjälper patienter att hitta rätt psykolog – till exempel finns alternativ om du söker hjälp för ett arrangerat äktenskap, gaslightning eller könsidentitet.

"Det har alltid varit viktigt för oss att bygga en inkluderande matchingsprocess. Men det handlar inte bara om att hjälpa till att hitta rätt person utan även hitta rätt behandlingsform", säger Tiffany Boswell.

Bakom matchningsformuläret finns Meelas AI-baserade algoritm som tar fram alternativ på terapeuter. Hittills har man hjälpt över 30 000 personer att hitta en terapeut. Siffran att 50 procent av patienterna inte kommer till det tredje besöket är hos Meela mindre än 3 procent, berättar Tiffany Boswell.

Men Meela har också byggt in en så kallad feedback-loop som gör att psykologen får respons på hur behandlingen fortskrider. Loopen, som kallas för feedback informed treatment (FIT) hjälper också till att utveckla matchningen.

"Om en terapeut säger att hen är på ett visst sätt men 25 patienter säger något helt annat, då kan vi modifiera det. Det här är framtiden inom terapi. Här ligger Sverige lite efter Storbritannien men det är på väg att komma även här. För oss skapar det också ett till lager av IP-skydd."

Stänger rekordrunda

Nu stänger Meela sin första stora kapitalrunda på 2,6 miljoner euro, motsvarande knappt 30 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att skala upp i Storbritannien, där Meela finns sedan en månad tillbaka.

I Sverige får kapitalrundan anses vara lite av ett rekord – åtminstone i år – för att vara inom området mental hälsa. I jämförelse med impact-nischer som klimattech och energi lockar området inte i närheten av lika mycket kapital, något som också syns i övriga Europa.

FN-målet god hälsa och välbefinnande hamnar på sjunde plats när sajten Dealroom listar hur mycket kapital som gått in i olika impact-nischer under 2023-2024. Mest lockar klimattech och energi. Källa: Dealroom.

"Stor aptit"

Men Tiffany Boswell upplever inte att det varit ett problem att ta in kapital till en mental hälsa-startup eller området social hållbarhet – tvärtom.

"Jag tycker att det finns en väldigt stor aptit att investera i vårt område. Det är bara viktigt att som grundare som vill ta in riskkapital, att du visar att ditt företag kan nå hög tillväxt. Annars kan andra investeringsmodeller vara mer lämpliga. Personligen hoppas jag att fler impact-företag kan visa riskkapitalbolagen att syfte och vinst kan gå hand i hand."

Bakom kapitalrundan finns just flera tunga riskkapitalister, däribland europeiska riskkapitalbolaget Peak Capital som leds av Indra Sharma i Sverige. Med från början har också Unconventional Ventures varit, liksom Calm/Storm Ventures och The Inner Foundation. 

Flera av deras representanter går nu in i styrelsen i Meela, som kommer att bestå av Mia Hemmingson som också sitter med i styrelsen i Mantle och Syre, Indra Sharma på Peak Capital, Nora Bavey som leder Unconventional Ventures i Sverige och Annika Sten Pärson, grundare av The Inner Foundation, liksom Malin Wallin, tidigare vice-Sverige-chef på Kry. 

Även Tiffany Boswells medgrundare Natali Suo är med i styrelsen, efter att ha klivit av det operativa arbetet.

Indra Sharma med Peak Capital och Nora Bavey med Unconventional Ventures är två av investerarna i Meela. Foto: pressbilder.

"Brain capital" växer som investeringsform

När Impact Loop träffar Annika Sten Pärson, grundare av The Inner Foundation, i Visby under Almedalsveckan innan denna intervju, menar hon att man under det senaste året sett en ny strömning i hur man ser på att investera i psykisk hälsa:

"Det har vuxit fram ett begrepp som kallas 'hjärnkapital' eller 'brain capital', som beskriver en befolknings samlade intellektuella, kognitiva, emotionella och sociala färdigheter", säger hon.

Genom att stärka de förmågorna kan man inte bara främja innovation och ekonomisk tillväxt, menar hon, utan också förbättra välbefinnandet på samhällsnivå.

"Vi har tidigare sett att man delat upp kropp och hjärna i olika silos som man investerat i separat. Hjärnkapital representerar istället ett mer holistiskt perspektiv."

Annika Sten Pärson menar att investeringar i hjärnkapital är grundläggande för att få avkastning på de investeringar som görs i klimatet.

"Man kan investera hur mycket som helst i klimatet, men om vi inte samtidigt satsar på att utveckla vårt hjärnkapital riskerar vi att människor inte har kapaciteten som behövs för att kunna vara innovativa och konstruktiva samhällsmedborgare", säger hon.

Annika Sten Pärson på The Inner Foundation lyfter fram hjärninvesteringar som ett nytt begrepp. Foto: pressbild.

Stolt över att komma från arbetarklass

För Tiffany Boswell har stödet från bland annat The Inner Foundation varit ovärderligt, säger hon. Det, liksom att hitta andra kvinnliga grundare som kunde dela kontakter med investerare.

"Jag är från en arbetarfamilj i norra England och entreprenör var ingenting jag planerade att bli. Men jag hade tur och hittade ett ekosystem av kvinnliga grundare här i Sverige, och tillsammans har vi varit väldigt generösa i att dela våra nätverk."

Hon säger att hon gärna vill dela sin historia för att visa för andra, särskilt kvinnor, att det går att starta och bygga ett skalbart bolag.

"Jag är stolt över att komma från arbetarklass. Från att inte ens veta att den här startup-scenen fanns till att vi nu tar in 2,6 miljoner euro!"

Meela AB

Grundat: 2021

Grundare: Tiffany Boswell och Natali Suo

Vd: Tiffany Boswell 

Omsättning 2023: “Några miljoner kronor” enligt Tiffany Boswell

Största externa investerare: The Inner Foundation, Unconventional Ventures, Peak Capital och Calm/Storm Ventures.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.