Textil

Ikeas världsrekord i pyjamas kritiseras för miljöförstöring

Ikea-anställda slog världsrekord i pyjamas. Foto: pressbild.

Efter att Ikea samlat över 2 000 anställda i Älmhult för att slå världsrekord i pyjamas får de stark kritik i sociala medier. "Tillsammans bidrog era pyjamasar också till en förbrukning av ca 11 miljoner liter vatten", skriver hållbarhetskonsulten Maria Collings.

Redaktör och reporter

I slutet av augusti samlades 2 052 anställda från Ikea i Älmhult – alla iklädda pyjamas. Syftet var att komma med i Guinness rekordbok med den största sammankomsten av människor i tvådelad pyjamas på en och samma plats. Världsrekordet är tänkt att markera starten på ett år där Ikea fokuserar på att förbättra sömnen för människor.

"Goda nätter ger bättre dagar och vi behöver skapa förutsättningar i form av goda vanor och en miljö som bäddar för en god natts sömn”, säger Martina Bjuvenius, heminredningschef på IKEA Sverige i ett pressmeddelande.

Nu får initiativet skarp kritik på sociala medier. Hållbarhetskonsulten Maria Collings, som grundat kommunikationsbolaget The Tardigrades lägger i ett ironiskt Linkedin-inlägg fokus på satsningens klimatavtryck.

"Vilket kul initiativ Ikea. Inte nog med att ni lyckades samla så många människor. Tillsammans bidrog era pyjamasar också till en förbrukning av ca 11 miljoner liter vatten, cirka 4 000 kg kemikalier och ett klimatavtryck på ca 17 500 kg co2. Bra jobbat! Blir spännande att följa er årslånga satsning på de många människornas förbättrade sömn och vilka effekter de får på klimatet", skriver hon i inlägget.

Även på Ikeas eget inlägg om världsrekordet möts företaget av kritik.

"Ökande hälsa och ångest inför framtiden – två saker som kommer att påverka din sömn negativt. Så fortsätt att tillverka enorma mängder snabbmöbler och trycka pyjamasar som folk sannolikt bär en gång för att hjälpa folk att förstöra sin sömn", skriver föreläsaren och aktivisten Isabelle McAllister.

Samtidigt är det många i inlägget som hyllar världsrekordet och gratulerar.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.